Technologie jsou ve sportu všude

Během sledování takového sportovního utkání si dnes už možná ani neuvědomujeme, za jak samozřejmé považujeme využití moderní techniky. To se přitom netýká jen záběrů několika kamerami z různých úhlů, ale i rozhodování o sporných situacích za pomoci technologií typu jestřábí oko.

Sport a technologie

Technologie mají ve sportu dalekosáhlý vliv. Jejich použití lze přitom rozdělit do několika hlavních kategorií:

Profesionální sport

Podívejte se na libovolný přenos a je téměř jisté, že uvidíte prostřihy na záběry z různých úhlů i řádně propracované opakované záběry. Krom toho jsou ve sportu používány moderní technologie také při rozhodování ve sporných situacích. Verdikty zde mohou rozhodovat o miliónových částkách. Velmi známá je z tohoto hlediska technologie jestřábí oko, která je využívána např. v tenise, v kulečníku nebo baseballu, ale na posledním mistrovství světa ve fotbale v Brazílii zažila premiéru také v kopané.

Na využívání techniky jsme zvyklí také v hokeji, kde funguje videorozhodčí, který má při posuzování gólových momentů k dispozici hned několik kamer. Bez moderních technologií a počítačů by se neobešla ani Formule 1, která svým fanouškům nabízí detailní statistiky všech jezdců v reálném čase, a v níž i samotné vozy těží z výdobytků vědy a techniky. Takto bychom mohli hovořit o většině profesionálních sportů. A to jsme nezmínili „samozřejmosti“, jako je časomíra, možnost nákupu vstupenek prostřednictvím internetu nebo třeba obrazovky na stadionech, které divákům zprostředkovávají opakované záběry či reklamní spoty.

Trénink, výživa a regenerace

Moderních technologií lze využít také v rámci efektivní přípravy. Sem spadá hlavně profesionální počítačové programy (např. BodyByte), které dokáží u sportovců sledovat první poslední, stravou počínaje a tréninkem konče. Řada sportovních týmů, jako např. fotbalový AC Milán má celé komplexy zaměřené na sportovní vědu. Proto pro ně není problém zlepšit prevenci zranění, odstranit špatné návyky (např. při došlapování při běhání) nebo zjistit příčinu chronických bolestí.

Nositelné příslušenství a volný čas

Do této kategorie spadají všemožné měřiče tepu, hrudní pásy nebo hit posledních let, fitness náramky. Ty mohou sloužit stejně dobře profesionálům i amatérům. Zařadit sem můžeme také některé herní konzole (např. Nintendo Wii/Wii U nebo Xbox s Kinectem), k nimž je k dispozici příslušenství umožňující hrát hry za pomoci pohybu vlastního těla.

Napadají vás ještě další sportovní oblasti, v nichž jsou moderní technologie takřka nepostradatelné? Napište nám to do diskuze pod článkem!

 Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejbizarnější videohry paří Japonci

Jakub Voráček – fantom letošní sezony NHL