Podivná úmrtí související se sportem

Sportem ke zdraví – tak zní velice známý slogan, který nabádá k provozování tělesných a soutěžních aktivit. Jsou ale okamžiky, kdy všechny branky, body i vteřiny jdou stranou. To když v přímé souvislosti se sportem zemře člověk. Tady je několik takových podivných úmrtí…

Smrt při sportu

Pálkaře zabil letící míč

Raymond Chapman byl pálkařem basebalového týmu z Clevelandu. Jeho osudný sportovní okamžik přišel 16. srpna 1920 v páté směně zápasu se slavnými New York Yankees. Raymond se šel na pálku postavit soupeřovou nadhazovači, kterým tehdy byl Carl Mays. S jeho ruky tehdy vylétl velice prudký a navíc falšovaný nadhoz. Do poslední chvíle nebylo patrné, kam zamíří a jestli půjde o strike (dobrý míč) nebo faul (špatný míč). Najednou se však ozvala velice tupá rána a clevelandský pálkař se skácel k zemi. Míček letící na tu dobu velkou rychlostí ho zasáhl přímo do hlavy. Raymondu Champanovi ihned začala téct krev z ucha. Byl převezen do místní nemocnice, kde však ještě v noci skonal. Povinnost pálkaře nosit při nadhozech soupeře přilbu se však stala závaznou až v roce 1971.

Televizní bavič zemřel u sportovního přenosu

Rod Hull byl známou televizní osobností, ale také velkým fanouškem fotbalového Manchesteru United. V televizních pořadech bavil zejména děti, když vodil a namlouval velkou plyšovou postavu pštrosa emu. 17. března 1999, ale už byl doma a chystal se sledovat utkání ligy mistrů mezi jeho milovanými ManU a Interem Milán. Obraz se mu ale zdál nekvalitní, a tak vylezl na střechu, aby pootočil anténou. Jenže uklouzl, spadl dolů na skleník, prorazil si lebku a okamžitě zemřel.

Smrt na golfu zapříčinil vztek

Spojení nevydařeného úderu a výbušné povahy způsobilo velkou tragédii v jinak velice poklidném sportu, jakým je golf. 11. července 1994 se tehdy teprve šestnáctiletý Jeremy Brenno vydal do golfového klubu jako už mnohokrát předtím. Jenže toho dne mu údery nevycházely podle představ. A když míček dokonce poslal do jezírka, neudržel už nervy na uzdě a vzteky praštil svou golfovou holí do nedaleké lavičky. Jeho „dřevo číslo 3“ ale na tento úder stavěné nebylo a rozlomilo se na dvě části. Jedna část hole se ovšem odrazila tak nešťastně, že Jeremymu probodla srdce. Golfový teenager byl na místě mrtev.

Blesk kosil na fotbalovém hřišti

V roce 1999 se v Kongu hrál jeden z mnoha fotbalových zápasů. Nerozhodoval ani o titulu ani o sestupu, prostě až do osudné chvíle nebyl ničím výjimečný. V průběhu utkání však takřka z čistého nebe (nejde o žádné klišé, očití svědci doložili, že opravdu nebylo nijak zataženo) udeřil blesk, který zabil všech jedenáct hráčů domácího týmu. Protože hostující mužstvo ponechal absolutně bez úhony, okamžitě se vyrojily spekulace o kletbě a čarodějnictví. Tragédie však měla prozaičtější vysvětlení: fotbalisté domácího týmu nastoupili s kovovými kolíky, které se jim staly osudnými.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 bizarních smrtí ve středověku

Smrt na Dakaru. Další oběť rally.