Neznámé a pozoruhodné drby o Eiffelovce

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma. Další pořekadlo zase propaguje jiný italský město slovy: Vidět Neapol a zemřít. Jenže vykládejte tohle všechno zamilovaným – ty prostě láká francouzská metropole Paříž! A co všechno se o ní povídá?

Neznámá fakta o Eiffelovce

Ve městě nad Seinou je toho k vidění fakt hafo, ale až tam tu svojí vyvolenou povezete, tak rozhodně nemůžete vynechat Eiffelovku. Cestou na vyhlídku z týhle věže můžete zamachrovat a vybalit na ní třeba tyhle moudra:

Stavba: kdy, proč a na jak dlouho?

Eiffelova věž byla postavená v roce 1889 jako symbol stoletýho výročí velký francouzský revoluce a jako atrakce pro světovou výstavu v Paříži a nebylo myšlený, že by tam měla bejt na furt.

Nejvíc na mále měla Eiffelovka v roce 1909, kdy měla bejt rozebraná, ale zachránilo jí využití jako obří rádiový antény.

Ona tahle věž původně vůbec neměla u Frantíků v Paříži co dělat, protože byla určená pro Barcelonu, jenže Španěláci nad tímhle projektem vohrnuli frňáky.

Dominanta: fakta a čísla

Až do roku 1930, kdy se Amící vytasili s Chrysler Buldingem, byla Eiffelova věž nejvyšší stavbou světa. Měří 300,64 metru a dalších 23,35 metru má už zmiňovaná anténa.

Tohle je míra, se kterou byla Eiffelovka zkonstruovaná, ale díky počasí a teplotním změnám, se její vejška mění až o 18 centimetrů. Když fouká vítr, tak dokáže špičku věže vychylovat až o 12 cenťáků.

Když chcete na věž po svejch, tak vás čeká 1665 kroků.

O osvětlení Eiffelovky se stará 20 tisíc žárovek.

Barva, která je na konstrukci věže nanesená, váží zhruba tolik jako 10 slonů.

Turistická atrakce i symbol replik a podvodu

Eiffelova věž je historicky nejnavštěvovanější památka na světě a to, že jí v tý placce nad Seinou nakonec nechali, se dost vyplácí. Třeba v roce 2011 se na ní vydalo skoro 7 milionů lidí. Celkem už se na ní vydrápalo 243,4 milionu rozhleduchtivejch turistů.

Během druhý světový války byla Eiffelovka uzavřená. Když přijel Hitler do Paříže, tak pár místních odvážlivců přeřezalo výtahový kabely, aby se ten knírkatej nácek, pokud by se chtěl mrknout nahoru, tam musel vydrápat pěšky.

V roce 1925 byla Eiffelova věž prodaná. Tenkrát byly těžký časy, provoz a opravy stály hromadu prachů, tak toho jeden filuta využil a normálně jí střelil jistýmu pracháči jako kovovej šrot. A ten podvodník byl Čech – Viktor Lustig! Prachy shrábnul a zdrhnul. Podvedenej Andre Poisson se totiž styděl vydat na policii.

Docela nedávno, v roce 2007, se jedna – asi dost pomatená – ženská dokonce vdala za Eiffelovku. No a od tý doby se jmenuje Erica La Tour Eiffel.

Eiffelovka věž se za dobu svý existence stala i předlohou mnoha jinejch věží a staveb. Po světě má asi 30 replik a i naše Petřínská věž se nechala touhle pařížskou ségrou inspirovat.

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejzajímavějších mobilních telefonů 2014

Kde se vzdělávat z pohodlí domova? Zkuste e-learning