Proč se tak dobře šíří satanismus? Pšenka mu kvete úplně všude!

V současné společnosti narůstá počet lidí, kteří uctívají Satana. I když se to zdá být jako sranda, satanismus se již dávno stal něčím tak běžným, že se dá označit za novodobý fenomén. Proč si ho lidé tak oblíbili a z jakých důvodů ohrožuje hlavně mladou generaci?

Touha zabíjet… V posledních týdnech je silnější a silnější. Dennodenně se ze zpráv valí informace o vraždách, napadeních a pokusech se smrtí.

I když u prvních hraje hlavní roli psychická porucha (třeba aktuálně v případě vražedkyně z Anděla, která v Tescu zabila náhodně vybranou nakupující), u druhých se jedná o dlouho připravovaný a promyšlený čin spojený s vlastní vírou, která má ve znaku mimo jiné obrácený pentagram s hlavou kozla (takzvaný bafomet) patřící k jednomu z mnoha symbolů satanismu.

Mimochodem, levá ruka sevřená v pěst, palec držící dva prostřední prsty a ukazováček a malíček směřující ven – prostě znak heavy metalu – tam patří taky. Jedná se totiž o parohy neboli pozdrav ďábla, což možná každý druhý na koncertě Motörhead nebo Iron Maiden ani netuší. Někteří odborníci však sympatii k heavy metalu označují za hudební satanismus.

Přinášení krvavých obětí jako nutnost

Křesťanská tradice za Satana označuje nositele zla, vzbouřeného démona a pokušitele Ježíše Krista. Jeho uctívání není žádnou novinkou. Třeba již v roce 1611 se ve francouzském městě Aix-en-Provence řešil případ posedlosti, který u oběti prostřednictvím rituálu vyvolal satanistický čaroděj.

V 18. století zase vznikaly v Evropě (zvlášť hojně ve Velké Británii) kluby, kde se scházeli šlechtici za účelem pořádání satanistických orgií. Mezi nejznámější spolky patřil Klub pekelného ohně. Satanismus se taktéž rozšířil i do Itálie (Toskánsko to schytalo dost masivně), Paříže či Lyonu.

Vznik První církve Satanovy v Československu byl vyhlášen 1. 10. 1991 Jiřím Valterem, členem First Church of Satan, který tak reagoval na činnost First Church of Satan v San Franciscu.

Masírka hned od dětství

Vznikla Satanova církev i Satanova bible, přičemž za Satanistu začal pokládat ten, kdo se rozhodl uctívat ďábla, sloužit mu a komunikovat s ním „výměnou“ za moc, sex, blahobyt a schopnost ovládat druhé. Zkrátka protiklad křesťanství a vzpoura proti němu. Jenže co se původně jevilo jako vzdor, nabralo na obrátkách.

Známý italský psychiatr, psychoterapeut a předseda Italské asociace katolických psychologů a psychiatrů (AIPPC) Tonino Cantelmi s obavou uvádí, že tento směr získává stále více členů.

Podle něj je to způsobeno krizí mezilidských vztahů, vrcholem duševní manipulace i iluzí, že jedinec musí patřit do nějaké skupiny, která ho „pochopí“ a podpoří. (Ovšem jedná se i individualisty jdoucí si za svými cíly.)

Média jako silný pokušitel

Je tedy jasné, že tahle vize se líbí především mladé generaci, která tápe, jakým směrem se ubrat, i když… Někoho takhle zblbnout není vůbec, ale vůbec těžké.

Všudypřítomné poukazování na magii a okultismus (jen si vezměte všechny ty pořady, kde vědmy radí, ale taky filmy a seriály typu Čarodějky) dává pocit, že všichni mohou dělat svoje kouzla k uspokojení svých potřeb. A dokonce i nevinné dětské hračky v sobě skrývají nebezpečí. Takoví Pokémoni se vyznačují satanistickou spiritualitou jako víno.

Kam čert nemůže, nastrčí ženskou

Pořád tedy platí, že vyznavačem Satana se můžete stát doslova z hodiny na hodinu, ať je vám deset nebo dvacet, a vlastně vám to přijde tak nějak normální. Ale odkud konkrétně se bere mladá krev, pokud sama nepřijde do jámy lvové?

Technikou používanou v satanistických sektách pro získávání nových členů je technika flirty fishing, která spočívá v přilákání členů pomocí erotického flirtování,“ popisuje Tonino Cantelmi s tím, že tu používají především satanistické dívky, které mají za povinnost podávat týdenní zprávy, ve kterých musí uvést, kolik nových adeptů se jim podařilo získat.

Jak málo stačí k lapení ptáčka?

„Jestliže si člen vytipuje potencionálního nového kolegu, už od prvního rozhovoru s ním začíná realizovat subtilní formu podmiňování, která mu umožňuje získat důvěru ubohého nešťastníka. Tento takzvaný náhončí působí věrohodně a vyvolává přesvědčení, že jeho skutečný úmysl je osvobodit danou osobu od všech morálních, kulturních a sociálních závazků, ale ve skutečnosti způsobuje dezorientaci a destrukci identity oběti,“ apeluje psychiatr a psycholog uznávaný po celém světě. A co se děje potom?

Nováček je přiveden do sekty, kde se k němu všichni chovají extrémně vlídně, vyvolají pocit harmonie a přesvědčí novice, že se vydal tou jedinou správnou cestou, která ho dovede ke štěstí a blahobytu, což znamená trestná činnost, sexuální agrese a další. Jako fakt?

Jedinou prevencí je ignorovat magii, okultismus, čarodějnictví a věci s tím související. Nejedná se však o zlehčování a bagatelizování tohoto nového fenoménu, nýbrž o zdravý náhled na věc, který potřebují hlavně ti nejzranitelnější.

Víte, že…

k nejtemnější formě satanismu patří sexuální agrese, páchání násilí na jiných včetně zvířat a dětí, které jsou často od raného dětství svými satanistickými rodiči připravovány na pozdější psychický a sexuální teror členů skupiny. Mezi první fázi patří pravidelné klystýry určené k roztahování řitního otvoru a odebrání dítěte matce z důvodu přetrhání sociálních vazeb.

Zdroj: Černá kniha Satanismu (Il libro nero del satanismo), Tonino Cantelmi a Cristina Cacaceová).

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 hodně děsivá místa v Česku. Kde není hlavně v noci bezpečno?

Doom – legenda se vrací! Stojí za ty roky čekání?