Doom – legenda se vrací! Stojí za ty roky čekání?

Dočkali se fanoušci nejlepší střílečky všech dob? A proč nevyšla už před lety? Víme vše o tomhle akčním velehitu!

Před pár týdny se do obchodů dostalo nové, čtvrté pokračování legendární střílečky Doom a samozřejmě způsobilo obrovský poprask. Jedná se o jednu z nejslavnějších sérií, jejíž sláva dávno přesáhla videoherní průmysl. S novým dílem přichází restart značky a číslovka v názvu chybí, tohle je prostě Doom pro 21. století!

Špetka dějin

První Doom vyšel v roce 1993 podle šablony Wolfensteina 3D, o rok staršího bratříčka a vlastně zakladatele žánru stříleček z pohledu první osoby. Doom se stal rychle obrovským hitem a brzy následovalo pokračování. Na třetí díl si museli fanoušci počkat až do roku 2004, ovšem trojka všechny zaskočila pomalým tempem a hororovou atmosférou. Nejednalo se o propadák, ale fanoušci se s tímhle úkrokem stranou těžko smiřovali.

A na další pokračování jsme museli čekat dlouhých dvanáct let. Proč? Hru vyvíjeli opět duchovní otcové série z id Software. Ti jsou dlouhé roky známí svým perfekcionistickým přístupem a termíny vydání svých her zásadně ohlašují výmluvným heslem: „Až to bude, tak to bude.“ Čtvrtý Doom navíc prošel několika vývojovými cykly, podle všeho byl v přípravě od roku 2008, po pár letech ale byla celá práce vyhozena a začalo se znovu.

Poslední dva roky už se testovalo a ladilo. Není divu, že si chytré hlavy daly s novým dílem takovou práci – přece jen málokterá hra je tak masivně oblíbená a očekávaná a rozhodně bychom se nemohli divit, kdyby po vydání zmršeného nedodělku někdo autorům objel auta klíčem. To se naštěstí nestalo, neboť nový Doom je poctivou akční peckou!

Nevídaný nářez

Příběh nikdy nebyl ve hrách od id Software úplně klíčový. Zakladatel firmy John Carmack dokonce tvrdil, že příběh u střílečky je stejně důležitý jako příběh u pornofilmu – víte, že tam nějaký je, ale nikoho nezajímá. V těchto stopách pokračuje i staronový Doom. Na jedné základně na Marsu se prostě něco pokazí, otevřou se brány pekla a celá oblast je zamořena ďábelskými nepřáteli, které známe už z předchozích dílů. Příběh vás tedy napínat nebude a neodvádí pozornost od hlavní domény Doomu – frenetické akce.

A ta skutečně stojí za to. Autoři pochopili, co fanoušci od téhle hry chtějí a přesně to jim i dali. Slavní nepřátelé, slavné zbraně (dvouhlavňová brokovnice a motorovka nesmí chybět) a neutěšené prostředí vesmírné základny na červené planetě se vrací v plné parádě. Stejně jako Wolfenstein: The New Order, který před dvěma lety obnovil slávu druhé zmíněné akční legendy, i nový Doom přináší svěží vzduch do trochu stagnujícího žánru stříleček. Na nic si nehraje a potěší pravověrné fandy i novou generaci pařanů.

Budete nového Dooma hrát? Jak se vám tohle pokračování líbí? Pište do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hardcore Henry: Zběsilý a šílený akční nářez se řítí do kin

Wonder Woman rozsekne testosteronový stereotyp komiksů