Iron Maiden zahráli v pražském Edenu

Britský heavymetalový klenot IRON MAIDEN si v úterý do Eden Arény přišlo poslechnout na 28.000 lidí, kteří shlédli show v rámci turné k jejich poslednímu albu The Book of Souls.

Koncert Iron Maiden je veliká událost a vždy slibuje skvělý zážitek a vysoký profesionální standart, který natěšení fanoušci dostali i tentokrát. Hvězdám večera předskalovala kapela The Raven Age, ve které hraje syn zakladatele a hlavního mozku Maiden, basáka Steva Harrise. Krátce po osmé se však z repráků rozezněly tóny slavné skladby Doctor Doctor od legendárních UFO a aplaus fanoušků v předních řadách dal najevo, že začínají odpočítávat vteřiny, než jejich oblíbení muzikanti rozburácí svoje nástroje na pódiu.

Iron Maiden představili zatím poslední desku, The Book of Souls z roku 2015, a proto zaznělo celkem šest nových kousků, které jsme měli možnost slyšet naživo poprvé. Otvírákem byla stejně jako na albu If Eternity Should Fail, která z pomalého úvodu doslova vybouchla v řevu fanoušků do tempa, ve kterém pokračoval celý koncert. Hned následovala rychlá stadiónová Speed of Light, po které se frontman Bruce Dickinson přivítal s fanoušky v aréně. Jako třetí zazněl starší kousek Children of The Damned z kultovního alba z roku 1982 The Number of The Beast.

Poté Dickinson uvedl melancholickou Tears of The Clown, které vznikla jako pocta zesnulému herci Robinu Williamsovi. Po ní přišla na řadu další novinka, bezmála čtrnáctiminutová The Red and The Black, která se ukázala, že zní naživo s mohutnou podporou chorálu z davu naprosto fantasticky. Následovala ‚povinná‘ The Trooper, kterou všichni fanoušci opravdu zbožňují. Výpravou do starého Egypta byla poté skladba Powerslave, kterou možná čekal málokdo. Na ní navazovaly další dvě novinky, Death or Glory a desetiminutový epos The Book of Souls, při kterém na pódium dorazil i obří maskot skupiny Eddie, tentokrát tématicky v podobě domorodého válečníka z džungle, který vyzýval fanoušky a jako vždy se pustil do boje s muzikanty.

Po jeho odchodu se rozezněla trojice legendárních skladeb. Hallowed Be Thy Name vystřídala epická Fear of The Dark, při které zpívá v aréně úplně každý, následovaná vzpomínkou na první album, téměř punkovou skladbou Iron Maiden, na jejímž konci nechávají Mejdni burácet kytary v jeden velký monstrózní závěr.

Kdo ale neviděl kapelu poprvé, věděl, že odehráno ještě není. Po krátkém okamžiku se z beden začaly linout verše třinácté kapitoly knihy Zjevení Svatého Jana, doprovázené bouřlivým jásotem z kotle, protože oznamuje nástup kultovní The Number Of The Beast, bez které se snad žádný koncert skupiny neobejde. Skvělým překvapením bylo poté zařazení nádherné baladické Blood Brothers z alba Brave New World, na kterou ihned navázal další klenot z dílny Iron Maiden, skladba Wasted Years, kterou skupina do setlistu ráda vrací.

Poté se muzikanti za mohutného jásotu a křiku fanoušků rozloučili, jako poslední zbyl na pódiu tradičně bubeník Nicko McBrain, který vyházel několika šťastlivcům svoje paličky, a pak už se z beden rozlinula jen píseň Always Look on The Bright Side of Life ze známých Monty Pythonů, kterou vždy Iron Maiden pouští po konci své show všem ‚k odchodu‘.

Koncert se povedl na jedničku, zpěvák byl i přes nedávné problémy s rakovinou jazyka ve výborné formě a kromě pár chvil, kdy přes hluk kytar téměř nebylo slyšet mikrofon, mu není co vytknout. Zástupy příznivců kapely byly evidentně naprosto spokojení – dostali přesně to, co chtěli.

Je tu snad někdo, kdo ještě neviděl Iron Maiden naživo? Jedinou návštěvou jejich vystoupení se stáváte součástí neuvěřitelné historie kapely. Tak příště na koncertě!

Iron Maiden 1

iron-maiden-concert-bbt-center-sunrise-florida-40

Iron Maiden 3

Napsal: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rakovině podlehl frontman legendární skupiny Motörhead Lemmy Kilmister. Heavymetaloví fanoušci truchlí.

ROCKEŘI JSOU ZVÍŘATA? NE, TO ZVÍŘATA JSOU POJMENOVANÝ PODLE MUZIKANTŮ A HERCŮ!