Fenomén Pokémon Go – co to teď sakra dobývá svět?!

Je tomu teprve pár dní, co tahle pařba dorazila i do naší země, přesto se už teď těší masové popularitě. Co je na chytání Pokémonů tak zábavného a jak se tohle retro z ničeho nic objevilo v našich telefonech?

Chyťte je znovu. A na ulici!

Od běžných her se Pokémon Go liší v tom, že využívá prvky upravené reality. Doma si tedy s příšerkami moc zábavy neužijete, musíte chodit po reálném světě a sbírat Pokémony, kteří se v něm pohybují. Na jednu stranu je určitě dobře, že nějaká hra zvedla pařany ze židlí, už se ovšem objevily i případy, kdy hraní za volantem či nesledování okolí přivodilo nepěkné nehody, takže, pánové, bezpečnost především!

Jak je dnes trendem, hra je zdarma s možností dokupování vylepšení za peníze. A k jejímu hraní byste si měli koupit hlavně powerbanku či náhradní baterii, protože spotřeba energie vašeho telefonu bude enormní. Vývojáři se v prvních týdnech také potýkají s častým padáním serverů a ještě chvilku potrvá, než se tyhle problémy vyladí. A u vývojářů ještě chvilku zůstaneme, jelikož minulost téhle hry je docela zajímavá.

Kde se to vzalo?

Principy upravené reality, které můžete vidět v téhle pokémoní hříčce, nejsou žádnou novinkou. Pokémon Go totiž využívá databáze hry Ingress, která funguje už několik let a oproti chytání kapesních příšerek toho nabízí mnohem víc. Staví na týmové kooperaci a dvou nepřátelských stranách. Všechny body, které v pokémoní hře vidíte a které obsahují rozličné power-upy, jsou pouze převedené z Ingressu. Už vám to začíná docházet? Vytvořit Pokémon Go bylo vlastně neskutečně jednoduché, jelikož stačilo vzít rozsáhlou databázi checkpointů a map z Ingressu a pouze na ně naroubovat pokémoní tématiku. Ta totiž očividně táhne nesrovnatelně víc než chytrá a chytlavá, ale přece jen silným brandem nepodtržená geolokační hra.

Pokémon Go je zatím pouze v plenkách. Novinky se budou dávkovat postupně, proto zatím nemohou trenéři mezi sebou bojovat. Na to je koneckonců ještě čas, teď se všichni soustředí pouze na chytání Pokémonů a jejich zlepšování. A vývojáři z firmy Niantic nemají, kam spěchat. Díky stále rostoucí popularitě vydělávají za každé stažení a hodinu co hodinu hra vydělá téměř milion dolarů!

Za firmou Niantic stojí John Hanke, který ji založil jako start-up. Společnost se loni na podzim stala majetkem Googlu, proto také Ingress i Pokémon Go mohou využít jeho map, jež jinak americký gigant nerozdává každému. Už do sebe začíná tahle spolupráce zapadat, že? Nintendo díky značce Pokémonů a Google díky základům geolokační hry se pak na tomhle trendu pořádně napakují.

Neznámá budoucnost?

Je až neuvěřitelné, jak rychle se tenhle fenomén rozšířil. Podle různých měření ve hře lidé dokonce tráví víc času než na Facebooku a jiných sociálních sítích. V některých dnech je tohle heslo na Googlu dokonce vyhledávanější než porno! Takový výkon se povedl snad naposled koncem loňského roku Hvězdným válkám, což byla filmová událost desetiletí. Nostalgie z devadesátek je tak očividně dost silná, aby překonala i touhu po troše té mrzké slasti!

Normálně bychom se zeptali, jestli tuhle hru taky hrajete. Teď se ale bavíme o takovém fenoménu, že musíme otázku položit trochu jinak – UŽ hrajete? Nebo ještě váháte? Napište nám!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejlepších her na gameboy – vzpomínáte si na ně?

Nejúspěšnější herní vývojáři současnosti. Seznamte se!