Prequel, Sequel, Spin-off, Remake, Reboot… Co je co?

Ve sledování filmových novinek narazíte na výrazy, kterým možná úplně nerozumíte. To se teď změní.

PREQUEL, SEQUEL, REMAKE, REBOOT, SPIN-OFF...CO JE CO?

Prequel

Pokud je natáčený film označován jako prequel, jedná se snímek, který dějově předchází dříve uveřejněné díly.  Je to vcelku obvyklé v případech, kdy už prostě není kam jít v dalším navazování na děj nebo byl děj uzavřen. Typickým příkladem prequelu jsou hvězdné války. Klasická trilogie vznikla v letech 1977-1983, nové Star Wars z roku 1999 byly označeny jako epizoda I a celá trilogie z let 1999-2005 se odehrává před původními filmy.

Sequel

Tady je to nejjednodušší, sequel je klasické pokračování příběhu. Může i nemusí přímo navazovat na předchozí děj, časově se ale řadí za původní film. V dnešní době, kdy se pokračování točí pokaždé, když předcházející film vydělal dost, vzniká sequelů spousta. Příkladem mohou být třeba Piráti z Karibiku, Smrtonosná past, Expendables

Remake

Tohle je nejstarší pojem ze všech tady. Remake je nové zpracování staršího filmu nebo seriálu. Takové předělávky vznikaly už desítky let zpátky, takže nic nového. Spousta filmů, které považujete za původní, jsou ve skutečnosti remaky. Třeba 60 sekund z roku 2000 s Nicolasem Cagem a Angelinou Jolie je remake filmu z roku 1974. Horror Hory mají oči z roku 2006 je zase remakem klasiky Wese Cravena z roku 1977. Znovu se natočilo mraky filmů, jako Souboj Titánů, Robocop, King Kong, Godzilla, Pátek třináctého, ale třeba i Stalloneho Sejměte Cartera (2000) – v původní verzi z roku 1971 hrál Michael Caine.

Reboot

Přichází nejmladší pojem užívaný pro označení filmů. Reboot je v podstatě přepisování původního děje. Nový film tedy nenavazuje na předchozí a ani se neodehrává před ním. Celý příběh je vyprávěn znovu a jinak. To je velký trend posledních let, a zatímco dříve by si něco takového filmová studia nedovolila, dnes se rebootuje ostošest. Příkladem je The Amazing Spider-Man z let 2012 a 2014. Na trilogii s Tobey Maguirem z let 2002-2007 se nenavazovalo a stejný hrdina s jiným obsazením znovu začínal. I když ne úplně úspěšně. Studio Fox připravuje i reboot Fantastické čtyřky. Oba filmy z let 2005-2007 byly dobré, dál se ale nepokračuje a vše se odehraje nanovo už v srpnu 2015.

Spin-off

Tento pojem znají nejvíce asi fandové komiksů nebo PC her, ale ve filmu se sním setkáte také. Spin-off je odvozený od předchozího děje, zaměřuje se na konkrétní postavu nebo událost, a tu rozvíjí v samostatném příběhu. Dobrým příkladem je X-Men Origins: Wolverine (2009) a Wolverine (2013), spin-off ságy X-Men. Spin-offů se dočkal třeba kultovní seriál Star Trek, z kterého byly postupně odvozeny Star Trek: Nová generace, Star Trek: Stanice Deep Space Nine, Star Trek: Vesmírná loď Voyager a Star Trek: Enterprise.

Až budete příště hltat filmové novinky, už vás nic nepřekvapí a na první dobrou pochopíte, kam daný film zařadit.

Autor: Eduar Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vetřelec bude znovu uveden do kin!

Iron Man. Bude čtyřka?