AMC do Čech přineslo seriály PC rebelové a Zlom

AMC není jen televizní stanice, pro nás jde především o producenta seriálových pecek jako Breaking Bad nebo The Walking Dead. A jelikož svůj vstup na český trh AMC doprovodilo uvedením dvou čerstvých seriálových premiér – Halt and Catch Fire (PC rebelové) a The Divide (Zlom) – byli jsme logicky pořádně zvědaví.

Nové seriály

Byli jsme dokonce tak zvědaví, že jsme na posezení zkoukli první série obou výše zmiňovaných seriálů. Co na ně říkáme?

Halt and Catch Fire (PC rebelové)

Děj je zasazen do 80. let 20. století, do doby kdy oblasti osobních počítačů vládlo především IBM. Tehdy právě z IBM odchází všehoschopný a nesmírně ambiciózní obchodník Joe MacMillan (Lee Pace), který to touží bývalému zaměstnavateli pěkně osladit. A tak za pomoci geniálního inženýra Gordona Clarka (Scott McNairy) a talentované studentky Cameron Howe (MacKenzie Davis) rozjede vývoj vlastního PC. Stane se tak pod křídly společnosti Cardiff Electric, kde díky tomu nezůstane kámen na kameni.

Verdikt: Ačkoli to podle výše zmíněné synopse možná vypadá trošku suše, opak je pravdou. Seriál rozhodně nezaujme jen pamětníky a počítačové nadšence. Naopak je valná část děje věnována mezilidským vztahům, nechybí sex, krásné ženy (například manželka Gordona Clarka Donna nebo již zmiňovaná studentka Cameron) a dosyta si užijete intrikaření i nečekaných dějových zvratů. Hlavně ke konci 1. série vše graduje neskutečným tempem a vsadili bychom boty na to, že poslední díl vám opravdu vyrazí dech. Zvláštní ocenění patří hereckému koncertu, který v PC rebelech rozehrál talentovaný Lee Pace (hrál například také lesních elfů Thranduila v Hobitovi nebo Ronana Žalobce ve Strážcích Galaxie). Už teď se nemůžeme dočkat pokračování. Hodnocení: 8/10

The Divide (Zlom)

Běloška Christine Rosa (Marin Ireland) je velmi ovlivněna skutečností, že její otec byl odsouzen za vraždu a nyní je mu domovem cela smrti. Přesto stále doufá, že mu pomůže. Snad také proto pracuje pro mimovládní organizaci poskytující pomoc nevinně odsouzeným lidem. A když Christine nabude na přesvědčení, že dvojice mužů byla neprávem odsouzena za zločin, ke kterému došlo před jedenácti lety a v důsledku kterého byla brutálně zmasakrována černošská rodina, udělá vše proto, aby prokázala justiční omyl. To se nelíbí tvrdému, ale férovému státnímu návladnímu, který má zásadní podíl na tom, že právě tito dva muži putovali za mříže. Státní návladní Adam Page (Damon Gupton) je Afroameričan, přesto tváří v tvář novým důkazům ukazuje, že na prvním místě je pro něj spravedlnost.

Verdikt: Zajímavý seriál z prostředí americké justice odhaluje přetrvávající rasové předsudky, všeprostupující intriky i dvojí tvář spravedlnosti. Nastoluje přitom řadu otázek. Ptá se po opodstatněnosti trestu smrti, poukazuje na moc vysoce postavených jednotlivců v soukolí zajišťujícím spravedlnost a zkoumá psychiku svědka hrdelního zločinu. Do toho všeho hlavní protagonisté rozplétají také nitky vlastních osudů. Adam Page se ve jménu spravedlnosti vzpírá otci, nevinně odsouzeného Terryho Kucika (Joe Anderson) zavrhne vlastní rodina a Christine Rosa se v hledání porozumění uchyluje k nevěře…. Finále 1. série je přitom z těch nejšílenějších, co jsme kdy viděli. I proto nás trochu mrzí, že byl projekt po dotočení prvních osmi dílů odstaven. Je tedy otázkou, zda se pokračování vůbec kdy dočkáme. Hodnocení: 6/10

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Arnold se vrátí! Terminator: Genisys už v červnu 2015

Avengers: Age of Ultron. Drby, které jste určitě neslyšeli!