Spider-man dohromady s Avengers? Možná…!

Taky si říkáte, proč Spider-Man nepomohl Avengers? A proč se Wolverine nepotkal v zákopech za 2. světové s Kapitánem Amerikou? Proč ho S.H.I.E.L.D. nevyslal bojovat s Hulkem? Vždyť jsou všichni od Marvelu! Proč se na plátně nepotkají? Odpověď je jednoduchá…filmová práva.

zdroj: screenrant.com

Hackerský útok na Sony Pictures

Studio Sony se stalo nedávno terčem hackerského útoku, při kterém unikly na internet záznamy a ukázky z dosud nevydaných filmů, a také mailová komunikace a dokumenty zaměstnanců studia. Z nich vyšlo najevo, že Sony Pictures jednalo s Marvelem o účasti Spider-Mana v chystaném filmu Marvel Studios na rok 2016: Captain America: Civil War. V dějové linii tohoto slavného komiksu hraje Spider-Man nemalou roli, a protože se zdá, že si Sony v současné době se Spider-Manem trochu neví rady (poslední dva filmy zpackali a pokračování stornovali), spolupráce zřejmě připadá v úvahu. Jednání budou pokračovat na začátku příštího roku…ale v čem je vlastně problém?

Práva na charaktery hrdinů

Spider-Man, stejně jako všichni z Avengers (Iron Man, Thor, Captain America…), filmoví mutanti X-Men, ale i známý upírobijec Blade – ti všichni vznikli pod značkou Marvel Comics (od r. 1961!), která patří pod křídla Marvel Entertainment, založené v 90. letech. Pod ní patří také Marvel Studios, která byla teprve nedávno svěřena pod křídla divize  The Walt Disney Studios společnosti The Walt Disney Company. Filmová práva na Spider-Mana ale vlastní Sony Pictures, stejně jako marvelovského Ghost Ridera, 20th Century Fox mají filmové X-Meny, tedy i Wolverina,  také Fantastickou čtyřku (která se už točí znovu) a Daredevila. Marvel (Disney) vlastní značky jako Iron Man, Captain America, Incredible Hulk a ostatní z Avengers (např. Doctor Strange, Black Panther – filmy už se připravují). Spolupráce mezi konkurenčními studii se jevila vždy jako nereálná, ale kdo ví, čeho se v současné době, kdy se točí jeden komiksový hrdina za druhým, dočkáme.

Captain America: Civil War

Ciliv War je známá komiksová dějová linie, kdy senát v Americe schválí zákon o registraci lidí s nadpřirozenými schopnostmi. Na jedné straně stojí Tony Stark (Iron Man), jehož identitu všichni dobře znají, který se za zákon postaví. Na straně druhé je potom hnutí pod vedením Kapitána Ameriky, který nesnese pomyšlení, že by se nadlidé měli jakkoli registrovat a vystupovat z anonymity proti své vůli. Spider Man je nejdříve pro registraci a sám se odhalí veřejnosti, když ale zjistí, že ho vláda a Stark využívají k chytání těch, kteří s registrací nesouhlasí, přejde na stranu Kapitána Ameriky.

Bude zajímavé sledovat, jak se jednání obou studií posune dál. Trochu podobný případ jsme viděli nedávno v X-Men: Budoucí minulost, kdy se ve filmu objevuje nový charakter, mutant Quicksilver. Pikantností je, že on i jeho sestra Scarlett Witch se objeví v chystaném snímku Avegers: Age of Ultron (30.4.2015), kde je nejen ztvární jiní herci, ale musí mít jinou historii a nesmí se o nich mluvit jako o „mutantech“. Oba sourozenci jsou přitom podle předlohy dětmi Magneta, známého anti-hrdiny ze ságy X-Men.

Také by se vám líbilo spojení Spider-Mana s hrdiny Marvelu? Nejsme snad jediní, kdo by chtěli vidět Wolverina bojovat společně s Avengers!? V předlohách na papíře se to už všechno stalo…Budocnost světa komiksu na stříbrném plátně je zeširoka otevřená!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Avengers: Age of Ultron. Drby, které jste určitě neslyšeli!

Arnold se vrátí! Terminator: Genisys už v červnu 2015!