Pravda bolí. Které vědecké výzkumy a studie byly ukončeny, protože zjistily něco nemilého? Korporace chtějí často jen potvrdit lež!

Pozitivní výsledky vědeckých studií si nekoupíte jako housky za výlohou. Pár států a korporací se už takhle nachytalo, když za peníze investované do nějakého výzkumu bylo očekáváno něco jiného, než nepříjemná pravda. Které vědecké studie odhalily nemilou skutečnost?

Které vědecké studie odhalily nemilou skutečnost?

Stahování pirátských kopií je prostě krádež, a kdo takhle podloudně připravuje nebohé filmové producenty o zasloužené miliony dolarů na tržbách, měl by bručet, jako kdyby spáchal vraždu. Zhruba s takovým zápalem se v roce 2013 Evropská unie pustila do ochrany práv na duševní vlastnictví, které prostě stojí a padá na tom, kolik béčkových filmů si stáhnete z PirateBay. EU si pochopitelně takové tvrzení chtělo vypodložit odbornou argumentací. A tak vznikla zajímavá studie, na které se podíleli poskytovatelé internetového připojení i provozovatelé webových stránek.

Piráti ožebračují filmový průmysl

Rozsáhlý průzkum měl potvrdit, že všechny ty načerno stažené e-booky, audioknihy, písničky, filmy a hry snižují zisky jejich výrobcům. Jenže ejhle, co se nestalo: Ukázalo se, že nelegální stahování se do konečných tržeb výrazně nepromítá. Když nějaký biják stojí za houby, lidi na něj nebudou chodit a nevydělá balík, ať už na netu je nebo ne. A pokud je film dobrý, lidi se na něj rádi podívají na širokém plátně, i když ho už mohou vidět doma. EU tohle slyšet nechtěla, a tak studii za 360 000 eur okamžitě ukončila. Stahování je špatné a basta!

Oslaďte si život!

Cukr neškodí v jakémkoliv množství, a kolik cukru jíš, tolikrát si …diabetikem? Právě takhle bychom mohli popsat zádrhel, kterým si v roce 1968 prošla Mezinárodní nadace pro výzkum cukru (ISRF). Tuhle badatelskou skupinu světový potravinářský průmysl miloval a zahrnoval ji penězi. Aby ne, její badatelé měli dokázat, že cukr je bezva po všech stránkách, a zdraví rozhodně neškodí. Ze začátku to tak vypadalo: pokusy na myších a potkanech vycházely perfektně.

Jenže pak se začalo s testy vlivu cukru na lidi, a začaly problémy. Poruchy trávení, zvýšený cholesterol, sklony k cukrovce, rakovině močového měchýře, srdečním chorobám. Cukr ze srovnání odborníků vyšel jako dost nehezký bílý jed. Což se samozřejmě nelíbilo. ISRF skončila bez peněz, a o zveřejnění výsledků se musela se svými sponzory pěkně dlouho soudit.

Léky pro zdraví i pro nemoc

Úplně samostatnou kapitolkou jsou farmaceutické společnosti, které vyrábí pro lidstvo nezbytné a prospěšné léky. I když samy disponují dokonalými laboratořemi, občas chtějí zvýšit svým medikamentům kredit, a nechají je prověřit nějakou univerzitou. A někdy to prostě nedopadne. Gigant Big Pharma takhle „dojel“ na placenou studii, při které se ukázalo, že všechny ty dobroty jako Xanax, Valium, Rohypnol a Benzotran jsou návykovější, než heroin. Přirozeně nechtěl, aby se o tom vědělo.

Pilulka, po které se budete chtít zabít

Společnost Bayer si zase chtěla nechat pochválit lék Trasylol, který měl zastavovat krvácení po operacích srdce. Ukázalo se, že místo toho spíš žene pacienty k infarktu. Výsledky výzkumu proto rychle učinila neveřejnými. A stejné to bylo i s americkou GlaxoSmithKline (GSK), která chtěla udělat díru na trhu s léčivem Avandia. Jenže tyhle pilulky dělaly spíš díry do tepen pacientů. Byl z toho pořádný proces. Hvězdná GSK se přitom nachytala už podruhé. Její antidepresivum muselo po jiném výzkumu zmizet z trhu, protože způsobovalo deprese a sebevražedné tendence uživatelů

Alkohol škodí, a proto jste podplacení

Jde to samozřejmě i naopak: někdy upřímnou snahu vědců dokázat pravdu může zadavatel kompromitovat tím nejprostším způsobem. Americký federální úřad pro kontrolu potravin loni stopnul zatím asi největší probíhající studii o případné závadnosti alkoholu. Ve hře bylo 100 milionů dolarů na výzkum, takže skutečně nic malého. V čem byl problém? Že ty hektolitry chlastu na výzkum dodávali badatelům zdarma sami výrobci. Hrozilo tedy důvodné podezření střetu zájmů, tedy že si za pití zdarma výrobci alkoholu kupují pozitivní výsledky vědců.

Jenže další vyšetřování ukázalo, že to také mohlo být trochu jinak. Vědci se totiž zvolna dobírali k poznatku, že alkohol zdraví zrovna neprospívá, což by jejich sponzory nepotěšilo. A tak někdo z nich možná jen zahlásil malou domů, a fakta o nepříjemném výsledku se tedy zatím nedozvíme.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Testy DNA prokáží váš původ. Zvědavost ale může přivést do kriminálu i vaše potomky! Pro FBI dohoda o mlčenlivosti neplatí!

Šílené konspirační teorie, které se ukázaly být pravdivé! Kdo tajně podporoval Tibet a kdo chystal vraždu Lenina?