Zázračný recept na zdraví si v pilulce nekoupíte. Opravdu potřebujeme potravinové doplňky, když jsme zdraví? Tělu neprospívají!

Nejrůznější potravinové doplňky a uměle dodávané vitamíny zdravému lidskému tělu neprospívají. Vlastně, v některých případech mohou nadělat více škody, než užitku.

Potravinové doplňky a uměle dodávané vitamíny zdravému lidskému tělu neprospívají

Zdraví není zadarmo, a člověk do něj občas musí trochu zainvestovat. Pravda? Nikoliv, jen marketingová finta, které lidé rádi věří. Když jste zdraví, jste prostě zdraví. A to, jestli zase jednou v budoucnu zdraví nebudete, neovlivníte vitamínovými doplňky a potravními suplementy, které si vezmete dnes. Alespoň tak to vidí profesor Saverio Stranges, epidemiolog kanadské Western University, který o naší závislosti na zlepšování dobrého zdraví sepsal už hezkých pár studií.

Kanada si ujíždí na vitaminech

K zajímavému tématu bádání ho pohnul jeden pozoruhodný fakt. Prakticky polovina všech Kanaďanů užívá pravidelně nebo na volné bázi minimálně jeden nutriční přípravek ročně. Antacidy, rybí tuk, želé na podporu kloubů, uměle přichystanou vlákninu, vitamíny šumivé i v pilulkách, minerály. V čem je háček? Že tyto volně dostupné přípravky konzumují, i když jsou zrovna zdraví. Na místě je tedy otázka, proč tak činí. „Prý proto, aby se udrželi zdraví a předešli nejrůznějším chronickým chorobám,“ říká Stranges.

Je libo instantní zdraví?

Každý ať se krmí, čím se mu zlíbí. Ale v zásadě jde přitom o ne zrovna levnou zálibu. Zvlášť když vezmeme v potaz, že všechen ten beta-karoten nebo vitamíny A a E zdravým lidem nikterak nepomáhají. Váš metabolismus mohou trochu nakopnout, když se vám jich kvůli nemoci nedostává. Ale jinak žádnou praktickou roli nemají. Jsou to jen trochu kyselejší lentilky. Nebo ne? Vlastně, v některých případech mohou učinit více špatného než dobrého.

Někdy stačí přiměřenost

Stranges spolu s kolegy rozpracoval případ mikro-nutrientu selenu (Se), který po celé světě řada lidí užívá jako „prevenci“ proti cukrovce. A na základě klinických zkoušek ve Spojených státech amerických a v Dánsku zjistil, že potravinové doplňky s extra selenem mají spíš tendenci chronickou cukrovku Typu II vyvolat. Zvlášť u pacientů, kteří už mají selenu v běžné potravě dostatek. Někdy je prostě „akorát“ to správné množství, a další přídavky už vám zdraví nezlepší.

Přestaňte investovat do zdraví, když už ho máte

Snaha uměle vylepšovat svůj vzhled je lidem, či spíše jejich egu, vlastní. A s příliš aktivním zájmem o zdraví je to zjevně podobné. Když na to máme, investujeme do svého rozvoje, včetně zdraví. Jenže jak upozorňuje Stranges, lidské zdraví se nedá nacpat do pilulek. Není to něco, co se dá někde koupit, pozřít a klidně vstřebat. I když se nám prodejci nejrůznějších umělých potravinových doplňků snaží tvrdit opak. Proč? To je jasné: my jsme jejich chodící peněženky.

Rada, která nepotěší

Co tedy doporučuje Stranges? V krátkosti nás nabádá, že drtivá většina potravních doplňků neslouží jako prevence onemocnění. Jejich tak populární konzumace není medicínskými fakty ospravedlněná, a v konečném důsledku je spíše nežádoucí. Zdravé lidi zdravější neučiní, naopak, může s jejich zdravým docela zacloumat.

Zdraví v pilulkách nekoupíte,“ uzavírá to Stranges. Co tedy dělat? „Více se hýbat, trochu cvičit, dobře spát a jíst víc zeleniny.“ Na takové dobře míněné radě ale nikdo nezbohatne.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jezte zdravě, jezte organicky! Opravdu si nakupováním předražených potravin pomůžete?

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!