Jezte zdravě, jezte organicky! Opravdu si nakupováním předražených potravin pomůžete?

Měla to být velkolepá studie o prospěšnosti zdravé výživy. Sedmiletého lékařského pozorování se při ní účastnilo 69 000 účastníků. Očekávaný výsledek, a to, že organické stravování a konzumace potravin v bio-kvalitě výrazně snižuje rizika vzniku rakoviny, ale přesvědčivě nepotvrdila.

Zdravá strava

Jíst zdravě znamená jíst dráž. Přesněji tedy, když se v kuchyni přidržíte bio-kvality, počítejte s příplatkem na suroviny ve výši 25-100 %. Což bylo jedno z prvních zjištění, kteří francouzští badatelé z balíku sesbíraných dat po sedmi letech vytáhli. Nic překvapivého, že? Jenže už tahle samozřejmá drobnost dost shodila jejich výzkum a vedla k jistému zkreslení. Jak to?

Nečekané? Bohatí jsou zdravější

Výzkumníci hodnotili skóre zdravé výživy svých pozorovaných subjektů. Maximálně mohli lidští pokusní králíci získat 32 bodů, v praxi se ale lidé pohybovali mezi 0.7 – 19.4. Vypadá to jednoduše, čím víc bodíků, tím zdravější organická strava. Jenže přístup k opravdu kvalitním potravinám je, stejně jako u nás, ve Francii limitován pořizovací cenou, a tak si ty zdravé nemůže dovolit každý.

Jinými slovy, dovolit si je může ten, kdo vydělává více peněz. Tedy má pravděpodobně vyšší vzdělání, dobře placenou práci, více volného času, méně únavy a stresu. Jsou to lidé, kteří sportují, často nekouří, dbají na vyvážený a pestrý jídelníček. Což jsou faktory, které mohou ovlivnit celkové zdraví stejně, jako vznik rakoviny. Po sedmi letech tak mohli badatelé jen konstatovat dávno známý fakt, že lidé movití jsou prostě zdravější. Tím to ale nekončilo.

Rakovina prostě přijít může, ať jíte, co chcete

Ukázalo se totiž, že mezi ne-konzumací zdravé stravy a rakovinou je vlastně dost chabá vazba. Ti, kdo jedli organické potraviny, ji totiž mohli dostat zrovna tak, jako ti, kteří se stravovali nejrůznějšími polotovary nízké kvality. V průběhu studie se rakovina objevila u 69 řekněme nezdravě se stravujících, a u padesátky těch, co jedli zdravěji. Když ale porovnáme jejich celkové skóre, byl tu jen nepatrný rozdíl. Činil jen 0,6 %.

Což je poněkud málo, vzhledem k tomu, kolik do jídla museli investovat i movitější. Pozitivní vliv organické stravy jako prevence vzniku rakoviny se prokazatelně týkal jen dvou typů zhoubného bujení. U rakoviny prsu žen po přechodu, a u mozkových nádorů, které nespadaly do kategorie tzv. Hodgkinova lymfomu. Tady organická strava snižovala riziko vzniku o 25 %. Pokud šlo třeba o výskyt rakoviny prostaty, střev, kůže, nehrála zdravá strava žádnou roli.

Méně než procento? To nepotěší

Vznik rakoviny je evidentně podmíněn mnohem širší škálou faktorů,“ musela připustit badatelka Julia Baudry.  „A i když konzumace organické stravy hraje jistou roli v prevenci, není přesvědčivou bariérou, která by nějak bránila rozvoji této choroby.“ Takže žádné dobré zprávy pro prodejce zdravé výživy, šamany a léčitele, pojídače listí a ty, kteří si po léta odpírají nezdravé dobroty. Pokud se jejich preventivní životní styl omezuje jen na zdravou výživu, zlepšují své šance proti rakovině o necelé jedno procento.

Otrávená jablíčka? Ne, děkuji

Baudry s kolegy hledala nejrůznější vysvětlení. Ne zrovna úspěšně. Povšimla si například, že téměř 50 % konvenční dostupné zeleniny a ovoce v sobě nese rezidua pesticidů a chemických hnojiv. Ty samozřejmě vliv na rozvoj rakoviny mají. Jenže také zjistila, že super-zdravé organické bio-produkty nesou ta samá rezidua také. Ano, výrazně méně. Jen asi v poměru 10:1. „Ale prakticky by se tam objevovat neměly vůbec, ne?“ říká Baudry.

Jen „bio“ vás prostě nevytrhne

Ve výsledku se tak dá konstatovat jen, že prevencí rakoviny je celkově zdravý životní styl. Plný pohybu, cvičení, pobytu na čerstvém venkovském vzduchu, nízké míry stresu, přirozené radosti, vyvážené komplexní stravy, hlavně s nižším podílem červeného masa, čerstvou zeleninou, a pokud možno bez prefabrikovaných dortíků a polotovarů. „Pokud ale jde o organické potraviny, jejich konzumace neprospívá lidem o nic více, než potraviny obyčejné. A platí to i v případě ovoce a zeleniny z běžné a bio-produkce.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zásadní faktory, kvůli kterým se v práci tolik stresujete. Stojí vám ty nervy za to? Prvním krokem k nápravě je uvědomění!

Mýty o lidském těle. Bílé zuby jsou zdravější, otisky prstů jedinečné, a svaly rostou při posilování! Skutečně je to tak?