O mrtvých jen v dobrém? Michael Jackson čelí vážnému obvinění, možnost se hájit ale nemá. Můžeme odsuzovat na základě jakéhokoli tvrzení?

Král popu Michael Jackson zemřel v roce 2010, ale nyní se na jeho hlavu snáší kritika. Dokument Leaving Neverland z produkce HBO ho přímo obviňuje ze sexuálního zneužívání dětí. Pravost výpovědí údajných obětí nikdo nepotřebuje, aby zpěváka odsoudil. Stačí dnes lidem jen ukázat prstem na cíl?

Michael Jackson čelí vážnému obvinění, hájit se ale nemůže

Michael Jackson se nemusí snad nikomu představovat. Tento zpěvák a tanečník první velikosti měl strastiplné dětství, a živé vystupování bylo něco, co zažíval od útlého věku. Dotáhl to daleko, a právem mu náleží titul Král popu, který už po něm nikdo nezíská. Michael Jackson byl složitá osobnost, a za excentrickým a živým vystupováním na koncertech se skrýval plachý člověk s dětskou duší. Jeho hity jsou evergreenem nejspíš navždycky, ale nejvíc o něm prozradí snímek This Is It z roku 2009, který nabízí pohled do zákulisí  připravovaného turné, které mělo být obrovským triumfem Michaela Jacksona. Koncertní šňůra ale nikdy neodstartovala, zpěvák 25. června 2009 zemřel.

Byl Jackson skutečně pedofil?

Okolnosti smrti i zálibu Jacksona v tišících prášcích necháme stranou. Teď, téměř deset let po jeho smrti, se zpěvákovo jméno objevuje v médiích a komentářích na sociálních sítích ve velkém. Stojí za tím neobvyklá situace, kdy je Jackson obviňován ze sexuálního zneužívání dvěma muži, kteří vystupují jako údajné oběti jeho choutek. Veřejnost spatřila jejich výpověď v dokumentu z tvorby televizní stanice HBO. Leaving Neverland je rozdělený na dvě části, každá po dvou hodinách. Vše se tu točí kolem dvou mužů, kteří vypovídají svoje zkušenosti z Jacksonova ranče, kde mělo dojít k údajnému sexuálnímu zneužívání zpěvákem. Wade Robson a James Safechcuck byli tehdy mladí chlapci, když mělo k událostem dojít. Obě části dokumenty poměrně detailně rozebírají, co všechno se dělo.

Detailní popis nechybí

Oba dva vyprávějí o tom, jak před nimi zpěvák masturboval, nutil je lézt po čtyřech, hrát si na svatbu nebo masturbovat společně. Oba muži promluvili až nyní, a nikdo nevytáhne třeba otázku, proč je rodiče strkali přespávat k Jacksonovi domů. Není to snad v první řadě pochybení rodičů? Nebyli náhodou plní vzrušení, že můžou strčit synka Michaelovi, aby se „kamarádili“? Všichni byli tehdy nadšení, takže přirozené je i to, že věci vyplavaly na povrch až nyní. Přesto oba muži nemají pádné důkazy, aby potvrdili pravost svých tvrzení.

Žaloba pozůstalých už je na cestě

Přesně s tím také vyrukovali Jacksonovi příbuzní, kteří připravují žalobu na HBO, která podle nich porušila smlouvu. Ta pochází už z počátku devadesátých let, a televizní společnost se v ní zavázala, že nebude zpěváka jakkoli kompromitovat. Rodina bude žádat odškodné ve výši 100 milionů dolarů, tedy téměř 2,3 mld. Kč. Příbuzní zpěváka přichází také s argumentem, že žádný soud nikdy Michaela za nic neodsoudil, a že chybí potvrzení pravosti výpovědí Robsona i Safechucka.

Lidem stačí na někoho ukázat prstem

To jsou v podstatě fakta, ale velká část veřejnosti se evidentně ihned otáčí za hozeným kamenem. Všichni víme, že Michael Jackson za sebou podobné aféry měl, i když žádné nebyly takto konkrétní. Jaký má ale smysl vinit člověka, který je po smrti a nemůže se jakkoli obhajovat? Skutečně stačí jedna výpověď někoho, kdo se po letech vynoří, abychom automaticky považovali jeho verzi za jedinou pravdu? Připomíná to středověk, kdy lidé plivali na každého, koho inkvizice nebo aristokracie jednoduše označili za špatného. Lidem evidentně stačí jen sdělit důvod.

Filmy se točí s jediným cílem: vydělat peníze

Nalijme si čistého vína. Nikdo dnes nenatáčí film, aby někomu pomohl. Produkce stojí obrovské peníze, a akcionáři chtějí vidět zisky, ne to, že film udělal někomu radost. I přes fakt, že porušují smlouvu, natočili dokument, který zcela záměrně očerňuje a dehonestuje Michalea Jacksona. I přes možný soud a žalobu jim zkrátka stálo za to materiál natočit a poslat na veřejnost. Že by to byl výstřel do tmy? Nesmysl, tihle lidé mají pečlivě prokalkulovaná všechna čísla a počítají s každou variantou. Bez ohledu na uvedená fakta tvůrci Leaving Neverland natočili pouze s jediným záměrem, a to je šokovat. Šokovat a vytěžit spoustu peněz. A že u toho zpěváka poplivou je jim jedno, stejně jako fakt, jestli se opravdu provinil nebo ne. Snímek navíc nemá dokumentární náplň, ale je naaranžován s cílem maximálně zasáhnout emoce a zpěváka poškodit.

Můžeme obvinit koholi jen s vlastní výpovědí?

Celá situace je velice bizarní a ukazuje, že slovu pokrytectví dává nálada současné společnosti ten pravý význam. Zkusme nadhodit takovou situaci: v kinech nedávno bodoval snímek Bohemian Rhapsody, který obletěl svět, a vynesl opět do výšin neumírající slávu kapely Queen. Freddie Mercury byl ale pěkné kvítko, a existují i výpovědi o tom, jak mu jeho vlastní sluha vybíral mladíky z řad fanoušků, které si pak zpěvák jednoho po druhém vodil do ložnice hned po vystoupení. Co až se objeví někdo neznámý, kdo přijde s tvrzením, že ho zamlada sexuálně zneužil právě zpěvák Queenů? Budeme mazat film z internetu, rádia přestanou kapelu hrát a celebrity budou toto „jednání“ odsuzovat, kdekoli se objeví? Přístup stanice HBO v celé této situaci dává přímo návod, jak se zdarma zviditelnit. Takové případy se koneckonců jen množí.

Nemůžeme posoudit, jestli je film od HBO postavený na pravdě. Je jasné, že měl zpěvák spoustu temných tajemství. Ať už to ale bylo jakkoli, Michael Jackson je mrtvý a nic se na tom nezmění. Jeho hudba je ale přesto věčná, ať se ta která rádia staví na hlavu sebevíc.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda bolí. Které vědecké výzkumy a studie byly ukončeny, protože zjistily něco nemilého? Korporace chtějí často jen potvrdit lež!

Pachová stopa jako usvědčující důkaz u soudu skončí! Konečně, říkají odborníci. Zavedená praxe kriminalistů je velkým omylem!