Pachová stopa jako usvědčující důkaz u soudu skončí! Konečně, říkají odborníci. Zavedená praxe kriminalistů je velkým omylem!

Výzkumy hovoří jasně. Metoda usvědčování pachatele, za kterou stojí pachová stopa, označená policejním psem, nefunguje a je vysoce omylná. Zásadní průlom v praxi kriminalistů a justice konečně nabral konkrétní podobu. Co bude dál?

Pachová stopa jako důkaz nestačí. Psi se ve třetině případů mýlí!

Psovodi jsou běžnou policejní složkou, to nikoho nepřekvapí. Cvičení čtyřnozí pomocníci policie jsou naprosto nezbytní při odhalování materiálů všeho druhu, od drog až po výbušniny. Detekce trénovaných psů je v tedy neocenitelná a dá se říci, že je jejich intuice neomylná. Pes prostě určí místo a na něm se nachází hledaný materiál. To se ale nedá říci při určování pachové stopy podezřelých. V takových situací je totiž pes více omylný, než bychom si uměli připustit. Prokazatelně tak není možné usvědčovat pachatele na základě nejasného důkazu, založeném na pachové stopě, kterou označil pes. Přesto je u nás tato praxe pevně zakořeněná, na rozdíl od okolních zemí, které od ní již dávno upustily. Teď ale přichází průlom a s ním i změny.

Výzkum prokázal vysokou omylnost psů

Ústavní soud se nyní zabývá návrhem na přehodnocení dosavadní praxe, a příčinou toho je výzkum České zemědělské univerzity v Praze. Ověření a zdokonalení metody pachové identifikace je zpráva, kterou Ústavní soud označil za vědecky podloženou, a na základě tohoto poznatku se bude zabývat vlivem výzkumu na možná rizika praxe aplikace pachové stopy. Tak se také nazývá policejní dokument, který se dostal na světlo, a který označuje dosavadní postup za neudržitelný a riskantní. Doslova se v něm píše, že z pohledu dokazování trestné činnosti je postup identifikace pachové stopy nadále neperspektivní a nevěrohodný. Jinými slovy, tato policejní zpráva přiznává, že postup, který soudy brání od roku 1989, je mylný a metoda pachové identifikace nefunguje.

Sama Policie ČR přiznává, že je tato skutečnost evidována už od roku 2012. K první změně došlo ale až 1. 4. 2018, ale do té doby v podstatě tajila dokumenty, které jsou jasným důkazem, že metoda určení pachové stopy nefunguje. Testy totiž prokázaly, že jsou takové důkazy v praxi nepoužitelné, protože velice často dochází k omylům. Pes zkrátka neumí stoprocentně určit pachatele nebo doličný předmět, pokud se nejedná například o zmíněné drogy. Při testování došlo k patnácti omylům ze čtyřiceti pokusů, a to je naprosto alarmující a šokující výsledek.

Cvičení psů postrádá logiku

Provádění cvičení určení pachové stopy bylo navíc po celá léta spíše fiaskem, které si Policie zuby nehty bránila jako oko v hlavě. Přirozeně, protože zpochybnění roky zavedené praxe má dalekosáhlé následky, nehledě na fakt, že se setkává s odporem samotných policejních psovodů. Při testech je totiž psovodovi známo umístění pachové konzervy, takže může vést svého čtyřnohého přítele „rovnou za nosem.“ V lokaci jsou umístěny i další pachové konzervy, ale psovod tu pravou zná. Je to jako hra na schovávanou, kdy jdete přímo na místo určení. Tato metoda se jeví jako postavená na hlavu a většina Evropských zemí se jí už dávno zbavila. Policejní psovodi si v ČR navíc při cvičení navzájem sdělují umístění pachové konzervy a zatímco byla v ostatních státech tato praxe odsouzena, podle předpisů Policejního prezidia ČR si psovod dokonce pachovou stopu připravuje a umisťuje zcela sám.

Tresty si odpykávají i nevinní

Policie i justice přiznávají pochybení jen velmi nerady. V případě zpochybnění pachových stop se jedná skutečně o alarmující skutečnost a současná situace je obrovský průlom, protože jsou v České republice evidovány stovky trestních kauz, kdy byl pachatel nesmyslně usvědčen na základě určení pachové stopy policejním psem. Aktuálním je proces s údajným vrahem Lukášem Nečesaným. Řada případů z minulých let je dnes již dokonce prokazatelně mylná, a odsouzeni byli nevinní lidé, kteří si ve vězení odpykávali nebo odpykávají trest za někoho jiného. Jedná se o konkrétní případy a tihle lidé si odseděli často spoustu let neprávem. Doufejme, že pachová stopa definitivně dosmrděla a její absurdní využití Policie ČR v praxi nadobro skončí.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stěžujete si? Jste podezřelí! Přestřelit míru vám může vynést globální ban! Nejen na internetu, ale i v reálném životě!

Nájemné vraždy, které se nepovedly kvůli hlouposti těch, kteří je objednali! Čím se pachatelé usvědčili?