Stěžujete si? Jste podezřelí! Přestřelit míru vám může vynést globální ban! Nejen na internetu, ale i v reálném životě!

Distribuce tropického ovoce zdarma? Kdepak. Dostat banán znamená být „vyhoštěn“ z komunikace, například formou zablokování přístupu na web správcem serveru. Že se něco takového odehrává v hlubinách internetu, nás asi nepřekvapí. Ale že snadno můžete dostat ban i někde jinde, v reálném světě?

Ban můžete dostat snadno

Nahněvat s definitivní platností například můžete Amazon. A jde to vlastně docela snadno. Vlastně stačí jen, když začnete reklamovat a vracet zaslané zboží, a učiníte tak vícekrát, než by téhle se téhle společnosti s obratem 177 miliard dolarů zdálo zrovna příjemné.

Stěžujete si? Jste systému podezřelí

 Pokud tak učiníte řekněme šestkrát až osmkrát za měsíc, můžete se snadno ocitnout na černé listině. I když své důvody zřetelně ospravedlníte, třeba faktickou nefunkčností doručeného zboží. Jak je to možné? Jednoduše vás zachytí systém, který hlídá nejrůznější podvodníčky, co reklamační systém Amazon zneužívají. Ale ban vám už zůstane.

Můj tatínek vám vyhlásí válku

Můj tatínek jezdí s náklaďákem, a když mu řeknu, tak do tebe klidně vrazí!“ je věta, kterou jste mohli se štěstím občas na dětských pískovištích zaslechnout ještě před pár lety, v době, kdy povolání kamioňáka mělo příchuť exotických dálek a děti ještě chodily na pískoviště. Dnes je doba jiná: „Můj tatínek dělá pro Sony, a smaže tvůj účet!“ zahlásil v pařanské bitce během hry Fortnite jistý Hamad Jalalie. A to neměl dělat.

Tahle on-line pronesená hláška totiž doputovala až na vedení PlayStation Network, a byl to Jalalie, kdo nakonec utřel a přišel o účet. Předně, jeho tatínek pro Sony nikdy nedělal. A hlavně, Sony si dost pečlivě hájí svou reputaci, takže jeho hlášku brala jako útok na svou dobrou pověst. Můžeme jen doufat, že Jalalieho tatínek nejezdí náklaďákem. Tušíme, jak by to s představenstvem společnosti Sony mohlo dopadnout.

Vzhůru na vrchol!

Rádi byste se podívali na nejvyšší vrchol světa, Mount Everest. Prosím, proč ne. Jen si připravte cirka 11 000 dolarů na lezecký permit, povolení k výstupu. Ano, je to pořádná pálka. Jeden by si skoro myslel, že by se vyplatilo na Mt. Everest raději nelézt, a peníze ušetřit. A všem okolo přesto vytrvale vyprávět o tom, že jste tam byli. Protože z těch pár zasněžených vrcholových fotek, které budete ukazovat na srazech horolezců, stejně nikdo moc nepozná, jestli je to pravda, ne?

Zpátky do základního tábora. Napořád

Chyba! Velice špatně to nese vláda Nepálu a její odbor cestovního ruchu. Pokud něco takového zaznamenají a vaše jméno neobjeví mezi plátci poplatku, vyškrtnou vás navždycky ze seznamu. Co to znamená? Že si na hezkou řádku kopců v Nepálu už nikdy nevylezete. Podobně ostře to teď řeší i Čína, která pečlivě rozlišuje, jestli si na velehory platíte horolezecký nebo lyžařský poplatek. A běda horolezci, který by cestou dolů sáňkoval. A stále častěji teď vyškrtávají ze seznamu podvodné horolezce i jiné země, které mají nějaké ty velehory.

Odpadky patří do koše

Vytočit správce amerických národních parků je rozhodně špatný nápad. Všechno do chození na toalety do přírody, odhazování odpadků a plašení zvířat během pořizování selfie vám umí započítat, a vystavit vám tučný pokutový šek. Přeci jen, je to federální majetek. Když ale přestřelíte i tenhle rámec provokace, můžete dopadnout ještě hůř.

Třeba jako Casey Nocket, umělkyně, které se v roce 2016 rozhodla vylepšit pár skal v Grand Canyonu svým graffiti. Jenom šťavnatá pokuta tady nestačila, a tak dostala i zákaz ke vstupu do všech národních parků a chráněných území v USA. Co to znamená? Že se už nikdy nepodívá na pětinu rozlohy celých Spojených států.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

DIY, neboli Do It Yourself. Internet radí, jak na domácí kutilství, ale tohle doma raději nezkoušejte!

Příliš mnoho popularity škodí, zjišťuje módní YouTuber. Z čeho je otřesen kluk, který si na svém kanálu maluje make-up?