Plodnost se nesnižuje jen u mužů, stejný problém mají i psi! Spermie vašeho mazlíčka možná prozradí hodně i o vás. Jak je to možné?

Výzkumníci z univerzity v Nottinghamu přišli na originální způsob, jak nepřímo měřit kvalitu spermatu. Místo odběrů od lidí se zajímají o genetický materiál jejich domácích mazlíčků, a zjistili jednu z možných příčin snížené reprodukční schopnosti. Plodnost mužů i psů spolu totiž nečekaně souvisí.

Pokud se sami ostýcháte zjistit, jak jsou na tom vaše spermie, zkuste se podívat na to, jaká je plodnost vašeho psa.

S plodností mužů to jde z kopce, v tom mají vědci jasno. Za posledních 80 let poklesla měřitelná kvalita spermatu o 50 %. Globálně. Do háje jde jak množství ejakulátu, tak jeho hustota nebo hybnost spermií. To jsou holá fakta. Jenže jaké jsou příčiny popisovaného jevu? To už je trochu složitější.

Jedna spermie výzkum nedělá

Vědci totiž naráží na jedno podstatné omezení výzkumu. Na to, aby se mohli dobrat nějakých solidních závěrů, nemají dost pokusných lidských králíků. Protože kdo si nechá dobrovolně prošetřit kvalitu? V zásadě jen dvě kategorie mužů: ti, kteří mají letitý problém přivést svou partnerku do jiného stavu. A pak ti, kteří by nejraději po litrech darovali svůj genetický materiál do spermatických bank. Což jasně zkresluje výstup.

Ti první totiž zjevně mají problém, takže data získaná u nich působí skutečně černým dojmem. A ti druzí? Kromě toho, že kvantita ne vždy znamená kvalitu, tak jejich nadprodukce také solidnímu průměru nesvědčí. Hovořit pak o nějakých globálních příčinách je dost komplikované.

I pes má problém

Podle badatelů by tedy bylo teoreticky nejlepší, kdyby každý muž na planetě po ránu (z)ručně naplnil zkumavku a zaklepal jim na dveře laboratoře. Jenže tak to prostě nefunguje. Nehledě na to, že muži prostě nemají o podobný výzkum zájem. Nikdo nemá rád špatné zprávy, a nechce se dozvědět, že střílí slepými. Naštěstí dostali na Univerzitě v Nottinghamu nápad, jak to vyřešit.

Zdejší expert na reprodukční biologii, Richard Lea, si totiž povykládal o svém trápením s jedním veterinářem. A ten jej uklidnil, že si s poklesem oplodňovacího potenciálu lidských samců nemá dělat těžkou hlavu. Psi jsou na tom prý úplně stejně. V posledních desítkách let jejich plodnost také výrazně klesá.

Neptejme se lidí, ale jejich mazlíčků

Jenže právě tahle nevinná poznámka dala vzniknout dočista nové metodě. Ukázalo se totiž, že plodnost psů, domácích mazlíčků, velmi dobře zrcadlí plodnost svých mužských majitelů. Richard Lea to s kolegy testoval tři léta, pravda, zatím na dost malém vzorků mužů a psů. Výsledky jsou ale dost přesvědčivé. Lidé totiž se psy sdílí stejné životní prostředí a podmínky k životu.

A je prý o dost snazší odebírat sperma psům, než mužům, mladé veterinářky by vám o tom mohly povídat. U psů se také lépe sleduje složení stravy a jejich návyky, není takový problém udělat rozbor jejich trusu, nebo nakonec i pitvu. A konkrétní výsledky?

Chemie, která nikomu nesvědčí

Badatelé z Nottinghamu zjistili, že neblahý vliv na kvalitu reprodukčních schopností psů i lidí mají dvě běžně se s domácnostech vyskytující chemické látky. První z nich je DEHP (tedy lipofilní ester kyseliny ftalové), který se používá k měkčení PVC plastů. Narazíme na něj v oděvech, kobercích, nábytku i hračkách. Druhou látkou je polychlorovaný bifenyl č. 153. Látka zakázaná sice už v sedmdesátých letech, ale stále přetrvávající v našem okolí.

Obě způsobují fragmentaci naší DNA, narušují proces spermiogeneze a nakonec se negativně promítají do plodnosti. A protože domácí psi tráví spoustu času v tom samém prostředí jako my, odnáší to úplně stejně. Výzkum poruch reprodukce stojí na samých počátcích, ale psí nápad mu udává nový směr.

Pes, nejlepší přítel člověka

Se psy můžete provádět výzkum bez nějakých společenských stigmat, nejsou to prostě studie na lidech,“ říká Lea. „A se psy se také mnohem lépe domluvíte, než s lidmi.“ Pokud se sami ostýcháte zjistit, jak jsou na tom vaše spermie, zkuste se podívat na to, jak plodný je váš pes. Může vám to hodně prozradit.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zázračný recept na zdraví si v pilulce nekoupíte. Opravdu potřebujeme potravinové doplňky, když jsme zdraví? Tělu neprospívají!

Testy DNA prokáží váš původ. Zvědavost ale může přivést do kriminálu i vaše potomky! Pro FBI dohoda o mlčenlivosti neplatí!