Oskarová kočka Pénelope Cruz. Bude teď hrát už jen se svým manželem Javierem Bardemem? Jak se jejich cesty potkali a na čem teď dělá

Objevila se v žebříčku 100 nejkrásnějších hereček světa. Tom Cruise jí požádal o ruku, ale nakonec si ji vzal její herecký kolega Javier Bardem, a španělská lovestory trvá už řadu let. Jak se Pénelope Cruz dostala k herectví a v kterých filmech se naposledy objevila?

Pénelope Cruz

Viděli jste ji ve snímku Mandolína kapitána Corelliho nebo ve čtvrtých Pirátech z Karibiku jako dceru kapitána Černovouse. Pénelope Cruz patří mezi těch několik hvězd, které ze Španělského rybníku dokázaly prorazit do Hollywoodu a začít točit světové filmy. Dalo by se říct, že tento přelomový skok pro ni přišel v roce 2001. Do té doby totiž hrála převážně ve filmech španělské produkce. Pak ale přišlo drama Kokain s Johny Deppem, zmíněná Mandolína kapitána Corelliho s Nicolasem Cagem, a Vanilkové nebe, kde hrála vedle Toma Cruise. S ním se během natáčení sblížila, a oba dva spolu tvořili pár tři roky. Cruise ji dokonce požádal o ruku, ale ke svatbě nikdy nedošlo.

Osudové setkání před kamerou?

Její první účinkování před kamerou bylo, tak jako u spousty začínajících herců, v hudebním klipu jedné popové skupiny. To jí přineslo moderování pořadu pro mladistvé, a v roce 1992 první roli ve filmu. Byl to snímek Šunka, šunka (Jamón, jamón), a Pénelope bylo 18 let. Zajímavostí je skutečnost, že v této romantické komedii španělské produkce hrál Javier Bardem, její současný manžel. S ním se ostatně objevila před kamerou už po několikáté. Z těch posledních filmů to byl výtečný Escobar z roku 2017, kde zahrála milenku nechvalně proslulého drogového barona, a naposledy snímek Všichni to vědí, který vstoupil do našich kin právě teď, v únoru 2019. Že budou jednou svoji je ale v roce 1992 určitě nenapadlo.

Baletka, tanečnice i módní ikona

Pénelope Cruz je dokonce skutečné jméno herečky, a celé zní Pénelope Cruz Sánchez. Narodila se v Madridu v roce 1974, a studovala balet na Španělské národní konzervatoři. Strávila na ní devět let, a i poté studovala tanec. Navíc se domluví kromě španělštiny a angličtiny i italsky. V době, kdy se o ni začal zajímat Hollywood, už byla ve Španělsku poměrně známou herečkou. Dnes už má za sebou řadu úspěšných i méně úspěšných snímků. Objevila se v dobrodružném filmu Sahara, kde hrál hlavní roli Matthew McConaughey, se kterým po natáčení asi rok chodila. Se svojí španělskou kolegyní Salmou Hayek si zahrála ve westernové komedii Sexy Pistols, která ovšem u diváků i kritiky narazila.

Naopak úspěchem byl snímek Vicky Kristina Barcelona, který napsal i režíroval Woody Allen. Ve španělsko-americkém dramatu z roku 2008 hrál také Javier Bardem, a oblíbená Scarlett Johansson. Pénelope Cruz za svoji roli získala Oskara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. S Bardemem hrají ve filmu milence, a oba spolu už tehdy doopravdy chodili. Ano si řekli v roce 2011 na utajené svatbě na Bahamách.

Kde ji můžete vidět?

Mezi poslední filmy, kde můžete španělskou herečku vidět, patří Vražda v Orient expresu z roku 2017. Remake slavného díla si vzal tentokrát na povel uznávaný Kenneth Branagh, který zároveň ve filmu hraje. Pénelope Cruz se objeví jako jedna z cestujících – podezřelých. V tom samém roce přišlo životopisné drama Escobar. Přestože mnozí remcají, že film nepřináší nic nového díky úspěšnému seriálu Narcos z továrny Netflix, film je celkem věrným popisem života Pabla Escobara, přičemž Pénelope zahrála výborně jeho milenku, která je zprvu unesená kouzlem mafiánského bosse, ale její život se posléze mění v noční můru. Film ostatně vychází z knihy, kterou napsala skutečná Escobarova milenka, Virginia Vallejo. Aktuálně je pak v kinech drama Všichni to vědí, opět s Javierem Bardemem. Prosluněné Španělsko se tváří přátelsky, ale za úsměvy a hudbou se ukrývá tajemství, staré křivdy a únos. Zbytek se už dozvíte v kinech.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc sexy herečka na světě je prý Scarlett Johansson. A také vydělala za minulý rok slušný balík! Kdo jí měl v posteli a s kým randí?

Beyoncé: nejúspěšnější umělkyně všech dob! Čím to, že tahle kočka vydělává stovky milionů dolarů a sbírá jednu cenu za druhou?