Oscar 2019 je za námi! Předcházela mu kontroverze a petice filmařů. Které filmy uspěly a proč ceremoniál proběhl bez moderátora?

Cena Akademie, neboli Oscar, se uděluje už od roku 1929. Předávání nejprestižnějších filmových cen však poslední dobou provázejí problémy, a letos vše vygradovalo na maximum. Filmaři dokonce poslali organizátorům petici proti plánovaným úpravám ceremoniálu. Jaké problémy provázely 91. ročník a které filmy si odnesly prestižní ocenění?

Oscar 2019

V noci z neděle na pondělí proběhlo v Kalifornii předávání prestižních filmových cen Oscar. Odstartovalo ho vystoupení kapely Queen se zpěvákem Adamem Lambertem. Letošní 91. ročník ale od počátku provázely kontroverze. V roce 2018 se živý přenos ceremoniálu dočkal mizerné sledovanosti diváků u obrazovek, a tak organizátoři přišli s několika inovacemi, za které byli ale okamžitě kritizováni. Nakonec ze spousty plánů sešlo, což je dobře, protože nedávaly smysl.

Opatření pro zvýšení sledovanosti

Prvním výstřelkem byl Oscar pro populární filmy. Nikdo nevysvětlil, co to vlastně znamená. Jednalo by se prostě o snímek, na který chodí nejvíce lidí. Snaha přilákat k televizi diváky jmenováním filmového blockbusteru ale postrádala smysl, takže k této kategorii naštěstí nedošlo.

The Rock nemá čas a na Harta někdo práskal

Dalším průšvihem byla volba moderátora. Akademie chtěla, aby večerem provázel Dwayne Johnson, jenže ten byl zaneprázdněn natáčením filmu Hobbs a Shaw, a následně Jumanji 3. Organizátoři tak vybrali komika Kevina Harta. Ke slovu se ale dostal trend posledních let, a na nebohého herce někdo vyhrabal z hlubin Twitteru příspěvky, které údajně vyznívají homofobně. Ihned se na hlavu herce i Akademie snesla kritika, a Kevin Hart udělal to nejlepší, co mohl, a moderování se vzdal.

Někoho prostě odstřihneme

Dále měly zaznít jen dvě z nominovaných písní, a celkově se měl ceremoniál zkracovat, kde se dá. Cílem bylo přenos dostat do tří hodin, protože ten loňský trval čtyři hodiny. Ceny za kameru, střih nebo masky tak měly být rozdány o reklamních vstupech, a záznam by se pak dal shlédnout později. Proti tomuto nápadu ale vystoupili filmaři, a oficiálním dopisem vyzvali Akademii k soudnosti. Postarali se o to hlavně Quentin Tarantino, Martin Scorsese nebo Juanusz Kaminski. Kritika byla tvrdá a organizátoři Oscarů museli ustoupit.

Nejlepší film je Green Book

V první sledované kategorii, kterou je Nejlepší film, vyhrála Zelená kniha (Green Book). Komediálně laděněné drama ve stylu road movie bylo poměrně jasným favoritem. Bohemian Rhapsody už dostalo letos Zlatý glóbus, takže volba padla na životopisný snímek z šedesátých let, kdy po jihu ameriky cestují černošský klavírista a jeho bílý řidič a bodyguard. Oba dva se přes rozdílné názory stávají přáteli. Herec Mahershala Ali získal navíc Oskara v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli, a Zelená kniha má i sošku v kategorii Nejlepší původní scénář.

Black Panther, Black všechno

Celý ceremoniál se nesl v duchu boje za práva menšin, imigraci a genderovou vyváženost. Akademie zkrátka podléhá trendům, a znát je to i na jmenovaných filmech. Takový Black Panther, jednoznačně nejslabší film Marvel Universe, byl jmenovaný celkem v šesti kategoriích, a to včetně ceny za Nejlepší film. To vše jen proto, že „rasismus je špatně“ a „black power“. Black Panther a jeho nominace je výsměch, ale ani Zelená kniha nijak nevyčnívá. Jenže takové prostě filmové ceny jsou. Black Panther si tak odnesl sošky v kategorii Nejlepší původní hudba, Nejlepší výprava a Nejlepší kostýmy.

Bohemian Rhapsody boduje dál

Samozřejmě bodoval film Bohemian Rhapsody. Nejlepší herec v hlavní roli je Rami Malek, a tuhle výhru tak nějak každý očekával. Jmenovaní byli i Christian Bale za drama Vice, Bradley Cooper za svůj hit Zrodila se hvězda (A Star Is Born), William Dafoe za film Při bráně věčnosti, a Viggo Mortensen, který hraje v oceněném filmu Zelená kniha. Bohemian Rhapsody má dále sošku za Nejlepší střih, kterou získal John Otoman, dále Nejlepší mix zvuku, a ještě Nejlepší střih zvuku.

Nejlepší herečka v hlavní roli je tento rok Olivia Colman ve snímku Favoritka, což bylo také celkem očekávané. V kategorii byly jmenovány i Glenn Close za film Žena nebo Lady Gaga za snímek Zrodila se hvězda. Ten nakonec proměnil jedinou nominaci, a to za Nejlepší původní píseň, kterou je skladba Shallow.

Roma a velká radost v Mexiku

Kategorii Nejlepší režie vyhrál Alfonso Charón za snímek Roma. Černobílý umělecký film proměnil tři kategorie ve výhru, tou druhou je Nejlepší cizojazyčný film, a dále Nejlepší kamera. Tyto výhry vyvolaly obrovské nadšení všech občanů Mexika. Cenu za Nejlepší adaptovaný scénář vyhrál snímek BlacKkKlanskman, a cenu převzal režisér Spike Lee, který jako vždy, když se dostane k mikrofonu, neváhá všechny vyzvat k tomu, aby „mobilizovali své síly“, a pustil se do příštích prezidentských voleb v USA. Režisér by nejraději označil za rasistu každého, kdo se na něj jen divně podívá.

Svého prvního Oskara si převzala herečka Regina King jako Nejlepší herečka ve vedlejší roli za film If Beale Street Could Talk. Nejlepší vizuální efekty obdržel snímek První člověk o cestě Neila Armstronga na měsíc, a v této kategorii se objevili i Avengers: Infinity War nebo Ready Player One. Nejlepší celovečerní animovaný film je „nová“ kategorie od roku 2002, kdy vyhrál zlobr Shrek. Letos je to Spider-Man: Paralelní světy.

Diváci poslední roky ztrácí zájem

Živý přenos ceremoniálu letos zabral zhruba tři hodiny a dvacet minut, takže kratší nakonec přece jen byl. Organizátoři se ale budou muset i nadále potýkat s menší sledovaností, protože nové generace mají k dispozici přehršel digitální zábavy, a předávání cen pro ně zkrátka nemá takový lesk, jaký mu kdysi patřil. Nad některými nominacemi navíc zůstává rozum stát, takže je otázka, jestli Oscary nenarušuje i tvrdohlavost Akademie prosadit si vždy to svoje.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Netflix přebírá otěže na poli zábavy. Jeho tržní hodnota přerostla gigant Disney! Nahradí streamování kabelovou televizi?

Dwayne Johnson a Jason Statham se přiřítí do kina! Sekundovat jim bude John Wick, už potřetí! A Spider-Man se projde po Karlově mostu!