Filmové novinky na březen! Dorazí oscarový snímek Zelená kniha, superhrdinka Captain Marvel a české drama podle románu Skleněný pokoj

Kinosezóna se začíná pomalu rozjíždět, a hned zkraje března dorazí očekávané kousky. Zelená kniha je film, o kterém se teď hodně mluví, a snímek zabodoval i na letošních Oscarech. Stejný den má v našich kinech premiéru i netrpělivými fanoušky očekávaný přírůstek do komiksového universa, Captain Marvel. Zajímavostí je potom film Skleněný pokoj. Drama podle románu se točilo u nás, a kromě českých herců je tu i několik světových.

Filmové novinky na březen! Dorazí oscarový snímek Zelená kniha, superhrdinka Captain Marvel a české drama podle románu Skleněný pokoj

Oscarová Zelená kniha dorazí i k nám

Kdo ještě neviděl snímek, o kterém se aktuálně hodně píše i mluví, má teď možnost podívat se přímo na plátně. Zelená kniha (Green Book) konečně dorazí do českých kin, přestože si svoji premiéru ve Státech odbyla už loni v listopadu. Film navíc stihl vyhrát tři Zlaté glóby a tři Oscary. Zelená kniha je životopisné drama s nádechem komedie, a odehrává se v šedesátých letech, kdy se černošský klavírista Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) vydává na turné po jihu Spojených států. Jeho doprovodem je řidič a bodyguard Tony Lip (Viggo Mortensen), který je na rozdíl od aristokratických způsobů muzikanta poněkud přímočarý, má ale zase pouliční zkušenosti. Tihle dva jsou naprosto rozdílní a mají předsudky jeden vůči druhému, na cestě po tehdy rasistickém jihu USA se však dostávají do situací, které u nich odstartují vzájemné pochopení a přátelství.

Tento příběh se skutečně udál, kritici filmu ale vyčítají to, že je ve filmu všechno až příliš hollywoodsky učesané a uhlazené. Navíc je snímek v rozporu s realitou, protože přestože oba pánové se spolu skutečně nikdy nespřátelili, a po své cestě po Americe se už dál nevídali. I tak ale film udělal dojem na diváky i filmovou Akademii, takže se určitě vyplatí vidět. Česká premiéra je 7. března 2019.

Avengers i celé Zemi přiletí na pomoc Captain Marvel

Do našich kin dorazí očekávaná první letošní vlaštovka od Marvelu, těsně předtím, než nám filmaři naservírují pokračování Avengers. Captain Marvel je superhrdinka, která se poprvé objevila na papíře komiksového sešitu už v roce 1967, tehdy ještě jako Ms. Marvel. Do filmového universa Marvel Studios se ale zapojuje až nyní, v době, kdy nás po loňských Avengers: Infinity War s otevřeným koncem nechali filmaři čekat celý rok na finální bitvu v Avengers: Endgame. Carol Danvers (Brie Larson) pochází ze Země, ale pobyt na ní si nevzpomíná. V ukázkách ji doprovází mladý Nick Fury, který v té době ještě nešéfoval S.H.I.E.L.D.u a měl obě oči. Ano, snímek se odehrává v devadesátých letech. Captain Marvel bude tedy podle časové osy první superhrdina, který se oficiálně objeví. Kapitán Amerika je v té době totiž ještě pořád v kostce ledu za severním polárním kruhem.

Carol byla původně bojovou pilotkou amerických vzdušných sil, při pobytu ve vesmíru však dostává speciální výcvik od mimozemšťanů rasy Kree, kteří ji pomohou odemknout nadpřirozené schopnosti. Samozřejmě se jí to bude v pravý moment hodit, protože po jejím návratu „domů“ Zemi napadnou známí Skrullové. Právě ona musí pomoci planetu zachránit. Zbývá jen vysvětlit, proč se pak ocitne mimo dosah, a neúčastní se tak ostatních dějů z Avengers. Fury ji zkrátka z nějakého důvodu povolal až teď, když úřaduje Thanos. Proč, to se ukáže až ve filmu. Captain Marvel má českou premiéru 7. března 2019.

Román Skleněný pokoj se dočkal českého filmového zpracování

Tohle je zajímavý počin. Skleněný pokoj (The Glass Room) je historický román, který napsal Simon Mawer. Kniha byla vydána v roce 2009, a teď se dočkal námět filmové podoby. Děj se odehrává na našem území, a na snímku se podíleli převážně čeští filmaři a herci. Režíroval Julius Ševčík, a v jedné z rolí je i Karel Roden. Z herců se dále objeví Martin Hofman nebo Karel Dobrý, a obsazení byli i Hanna Alstöm (Kingsman), Carice van Houten (Hra o trůny) nebo Rolland Møller (Mrakodrap). Tito herci museli být do našeho jazyka nadabováni.

Film je tak jako román inspirovaný osudem vily Tugendhat, která se nachází na kopci u Brna. Tato stavba je postavena pro židovsko-křesťanský novomanželský pár. Vila je mistrovské dílo třicátých let, a jejím středobodem je místnost zvaná Skleněný pokoj. Viktor Landauer je bohatý podnikatel, a spolu se svou ženou Liesel si svůj dům i život v něm vysnili. Všechno se začíná zamotávat. V Evropě sílí protižidovské nálady kvůli rostoucí moci nacistů, a rodina má odejít do exilu. Liesel navíc přijde svému muži na nevěru s ženou, které poskytli v domě azyl. Čím dál víc se tak upíná ke své věrné přítelkyni Hanně, ke které ji táhne víc než jen přátelství. Osudy protagonistů se ještě pořádně zamotají. Skleněný pokoj bude v našich kinech od 14. března 2019.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Oscar 2019 je za námi! Předcházela mu kontroverze a petice filmařů. Které filmy uspěly a proč ceremoniál proběhl bez moderátora?

Češi jako národ filmových kritiků? Kdo dnes nedává hvězdičky filmům, jako by nebyl. Proč máme potřebu věnovat kritice tolik energie?