Zlatý glóbus 2019: Co všechno se událo na letošním udílení cen? Překvapivé výsledky a další zajímavosti ze zákulisí

Zatímco Oscary jsou velkou slávou s mediálním humbukem, Zlatý glóbus proběhl v poklidu. Porota se ale snažila jít na ruku veřejnosti, a možná trošku sporně nenechala jednoho horkého kandidáta proměnit ani jednu nominaci. O který film se jedná a jak dopadl divácky milovaný snímek Bohemia Rhapsody?

Drama Green Book bodovalo

Nejvíc zlatých ocenění si odneslo drama Green Book. Vyhrálo celkem třikrát: v kategorii nejlepší muzikál nebo komedie, nejlepší scénář a nejlepší herec ve vedlejší roli. Tím je Mahershala Ali, který film táhne spolu s Viggo Mortensenem. Film pojednává o černošském klavíristovi, který cestuje s bílým řidičem, a jejich turné vede přes jih Spojených států, který je v 60. letech ještě poměrně nepřívětivý k barvě pleti. Oba dva si spolu přes názorovou rozlišnost začínají rozumět. Snímek je ale označován za poměrně kontroverzní a kritici mu vyčítají jeho nepravdivost. Jednak prý všechno idealizuje a také nevypovídá pravdu, protože vychází ze skutečné události a oba muži se spolu prý vůbec nepřátelili.

Úspěch, který se dal čekat?

To, co asi každý čekal, je ocenění pro Bohemian Rhapsody, životopisný snímek o kapele Queen. Film si Zlatý globus odnesl, a to hned dvakrát. První byl za vítězství v kategorii drama, a druhý si zcela zaslouženě pozvedl Rami Malek, který se převtělil do Freddieho Mercuryho. Pogratulovat mu dokonce přišli dva členové kapely Queen, Brian May a Roger Taylor.

Co se týká ocenění za nejlepší drama, tady se zdá být rozhodnutí poroty mírně populistické, a možná se snaží jít trochu příliš na ruku veřejnosti. Snímek Bohemian Rhapsody je jednoznačně hitem podzimu a po stránce hudební i herecké je film přinejmenším strhující. Ale vyhrát v kategorii nejlepší drama? Žhavým kandidátem na tento post byl snímek Zrodila se hvězda (A Star is Born), kde exceloval Bradley Cooper a Lady Gaga. Pro Coopera byl snímek zároveň režisérská prvotina, a mnozí se domnívají, že právě on měl být vítězem.

Smutný je navíc fakt, že filmu Zrodila se hvězda unikla ocenění ve všech jmenovaných kategoriích, a žádnou cenu si tak neodnesl. To je přinejmenším podivné, stejně jako fakt, že si cenu za nejlepší herečku odnesla veteránka Glenn Close za film Žena, protože se tak nějak očekávalo vítězství Lady Gaga právě za roli v dramatu Zrodila se hvězda. Zpěvačka tak byla oceněna jen za píseň, skladbu Shallow. Ale tak to na vyhlašování cen chodí, a Glenn Close si sošku samozřejmě zaslouží.

Jak dopadly další kategorie?

Tolik pozastavení nad výsledky poroty, jinak se vše další obešlo bez velkých překvapení. Cenu za nejlepší animovaný film vyhrál skvěle hodnocený Spider-Man: Paralelní světy. Zlatý globus za nejlepší herečku v komedii si potom odnesla jasná volba Olivia Colman za film Favoritka (The Favorite). Zřejmě bude bodovat i na Oscarech. V této kategorii pro muže vyhrál Christian Bale za film Vice. Temný rytíř Bale se v tomto snímku doslova převtělil do kontroverzního muže americké politiky, kterým je Dick Cheney. Je škoda, že film nebyl uveden v české distribuci do kin.

Nejlepší režii vyhrál Alfonso Charón za film Roma, a nejlepší filmová hudba zazněla ve filmu První muž (First man), kde se Ryan Gosling vydal na měsíc jako Neil Armstrong. Uvidíme, jak to bude vypadat na Oscarech, a definitivní souboj mezi Bohemian Rhapsody a Zrodila se hvězda se rozhodne právě tam.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slavnými přes noc! Kteří známí herci se dostali k filmu náhodou? Dnes jsou z nich hvězdy!

Filmové novinky! Nový Hellboy vypadá skvěle! Povedou se čtvrtí Muži v černém s Thorem? A historické drama Marie, královna skotská!