Recenze: První člověk – Ryan Gosling přistane jako Neil Amrstrong na povrchu měsíce! Co všechno se událo předtím, než vypustili Apollo 11?

První člověk pojednává o historicky prvním přistání lidí na měsíci. Životopisné drama vás autenticky přenese do pocitu kosmonautů, mířících do prázdnoty!

Stalo se to 21. července roku 1969, kdy Neil Armstrong vystoupil jako první člověk na povrch Měsíce. Spolu s ním tam byl i Edwin „Buzz“ Aldrin. Přistání Apolla 11 sledovaly stovky milionů lidí, a tuto událost teď připomíná film První člověk. Natočil ho mladý americký režisér Damien Chazelle, kterého mnozí považují za budoucí režisérskou hvězdu. Jeho zatím největšími zářezy jsou filmy Whiplash a muzikálový La La Land, kde se hlavní role ujal Ryan Gosling. Právě ten ztvárnil astronauta Armstronga a jeho počátky práce pro NASA v roce 1962, které vedly až k přistání na měsíci roku 1969. Všechny tyto snahy nebyly ničím jiným, než soupeřením USA se Sovětským svazem.

Život astronauta

První člověk je hlavně příběhem Neila Armstronga. Ukazuje ho tu jako horlivého pilota, který je pro svou práci ochoten udělat cokoliv. Hned v úvodu filmu se musí vyrovnávat s tragickou smrtí své malé dcery, a jeho lékem je právě pracovní nasazení. Takovým protikladem, který se ho snaží udržet nohama na zemi, je jeho žena Janet, kterou hraje Claire Foyová. Ta si sice představovala normální a poklidný život, nepředpokládala ale, že bude její manžel vybrán do vesmírného programu a vydá se do kosmu. Snímek nabídne několik osobních i profesních dramat, ve který je právě Janet tím domácím pilířem rodiny, která spojuje Neila s normálním životem. Manžela sice podporuje, ale ohledně cestování vesmírem zůstává skeptická.

Pocit jako v raketě

Co je možná nejpodstatnější předností filmu, je zřejmě poměrně autentický zážitek pocitu sezení v modulu, který míří skrz atmosféru. V kabině panovaly skutečně stísněné podmínky a astronauti navlečení do těžkých skafandrů byli doslova přikovaní do sedaček. Stejně tak při samotném letu neviděli téměř nic, protože výhled ven byl naprosto minimální. Prostě jen vnímali rachot motorů pod nimi a cítili otřesy, když je spálené tuny paliva tlačily vzhůru. Byla to všechno obrovská loterie, a přestože měli kosmonauti i celý štáb všechno nacvičené, kdykoli mohlo dojít k selhání nebo nehodě. Těch se samozřejmě stalo hned několik, a snímek dává divákovi přesně ten správný pocit, že přes veškeré vynaložené prostředky a výcvik záviselo všechno na náhodě a celý podnik vesmírných letů byl tehdy velice vrtkavá záležitost. Nikdo si nemohl být jistý svým návratem, a i s tímto dilema se musí před rodinou poprat Neil Armstrong.

zdroj: firstman.com

Zážitek hlavně v kině

Film má pořádně dlouhou stopáž, celých 141 minut, a dal by se možná trochu osekat, aby byl pro diváka stravitelnějším. Zamlklý Gosling hraje svůj standart, a Claire Foyová je pro snímek téměř stejně důležitou postavou. Technické zpracování filmu je znamenité a je dost možné, že jeho jméno zazní alespoň při jmenování na letošních Oscarech. Přestože má První člověk obsahem nejblíže k filmu Apollo 13, občasnými průtahy dává vzpomenout na hůře stravitelný Interstellar. Pro první shlédnutí se určitě vyplatí zajít do kina, které poskytne ten správný pocit nekonečného vesmíru a obrovského hazardu, jakým byla snaha přistát na Měsíci.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky: Chris Hemsworth jako vůdce sekty, vzkříšený Freddy Mercury a videoherní raubíř Ralf. Co nás čeká zajímavého v kině?

První trailer na Captain Marvel dorazil! Nejmocnější hrdinka Marvelu se představí ve vlastním filmu, než se připojí k Avengers. Co všechno má Marvel v plánu?