Vesmírný taxík Sojuz má problémy. V jednom je díra, druhý musel nouzově přistát. Je za tím nedbalost nebo sabotáž?

Vesmírná loď Sojuz, která odstartovala z Bajkonuru v Kazachstánu, musela nedlouho po startu nouzově přistát. Oba kosmonauti na palubě se bezpečně dostali na zem. Kolem ruských lodí Sojuz je poslední dobou více problémů, než je zdrávo. V jiném Sojuzu byla totiž objevena díra a mluví se dokonce o sabotáži.

Sojuz

Sojuz MS-10 měl z Bajkonuru vynést k mezinárodní vesmírné stanici ISS dvojici kosmonautů ve složení Alexej Ovčinin a Nick Hauge. Jenže nosná raketa Sojuz – FG měla problémy a oba kosmonauti museli podstoupit nouzové přistání. Nic moc příjemného to není, působilo na ně přetížení 6-7 G. Nicméně se dostali zpět na Zemi a jsou v pořádku, což je nejdůležitější.

Špičky agentur sledovaly nezdar

V řídícím centru Bajkonuru start rakety sledovali dva významní muži – Sergej Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos, a jeho americký protějšek, ředitel NASA Jim Bridenstine. Pro oba měl úspěšný start Sojuzu velký symbolický význam. Měl ukázat, že jsou zažehnány nedávné půtky kolem jiného Sojuzu, který se nachází na ISS.

Nedbalost nebo sabotáž?

Bizarní až špionážní případ se rozhořel, když 30. srpna došlo v Sojuzu, spojenému s ISS, k poklesu tlaku. Posádka objevila v lodi zhruba 2 mm  velký otvor, kterým vzduch unikal. Kosmonauti dokázali otvor utěsnit speciální pěnou, žádné velké nebezpečí nehrozilo, ovšem kolem věci se strhla diplomatická přestřelka.

Začalo se totiž řešit, jak dírka vznikla. Nejprve se hovořilo o nárazu mikrometeoridu nebo nějakého kousku „vesmírného smetí“. Brzy se ale zjistilo, že otvor je symetrický, a byl vyvrtán člověkem. Do médií začaly prosakovat informace, že k chybě došlo už při výrobě lodi. Některý ze zaměstnanců zřejmě omylem provrtal trup Sojuzu a místo, aby věc hlásil, což by jej jistě stálo minimálně prémie, nebo i místo, tak díru zalepil lepidlem. To se ale ve vesmíru postupně odlupovalo, až nakonec zcela odletělo a dírou začal unikat vzduch. Podle Occamovy břitvy nejjednodušší vysvětlení bývá to pravdivé, a toto vysvětlení se zdálo být velmi jednoduché. Ovšem byla to rána pro prestiž Ruska, a tak se brzy objevilo zcela jiné stanovisko.

Byl to snad záměr?

Byl to právě Dmitrij Rogozin, kdo přišel s teorií, že dírka byla vyvrtána ve vesmíru, a to záměrně. Američtí astronauté to mohli udělat prý proto, aby měli odvoz na Zemi zdarma. V dohodě o užívání Sojuzu je stanoveno, že pokud letí Sojuz na zem kvůli technickým problémům na stanici, let platí ruská strana. Úkolem Američanů tak mělo být zařídit tuto technickou závadu a zařídit si odvoz zdarma.

Začalo se mluvit o sabotáži, což vedlo k sérii dalších vyjádření a spekulací. Své si k tomu řekl nejen Rogozin, ale právě i Brindenstin, a také velitel ISS Andrew Feustel. Oba samozřejmě podobné teorie naprosto vyvraceli. Aby se předešlo dalším diplomatickým škodám a roztržkám, obě strany se zavázaly, že se až do skončení oficiálního vyšetřování k případu dále nebudou vyjadřovat. Ovšem bylo jasné, že vztahy obou vesmírných velmocí po tomto incidentu nejsou zrovna ideální. Start Sojuzu MS-10 s Rusem a Američanem na palubě měl ukázat, že šlo jen o bezvýznamnou epizodu, a dobré vztahy přetrvávají. Jenže start neproběhl dobře a podle odborníků je velké štěstí, že oba kosmonauti nedopadli špatně. Pokud by se věci vyvíjeli hůř, mohla loď při výstupu na orbitu explodovat.

Sojuz nyní mimo službu

Rogozin samozřejmě ihned ustanovil vyšetřovací komisi, a až do ukončení vyšetřování se zastavují další lety Sojuzů. To není dobrá zpráva pro zbytek posádky na ISS. Ta má nyní jen tři členy. Jsou to Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Ti mají nyní mají k dispozici jen „děravý“ Sojuz MS-09. Samozřejmě existuje několik dalších scénářů dalšího vývoje, ale už nyní je jasné, že provoz na ISS bude omezen a může to dopadnout i tak, že se stanice uvede do automatického režimu, protože nebude žádná loď, která by tam novou posádku vynesla.

Pro Rusy je to velká komplikace. Sojuzy sloužily jako spolehlivý taxík, který byl jediný schopen zajistit pilotované lety k ISS. NASA samozřejmě netrpělivě sleduje, jak si vede Elon Musk a jeho Spaxe X, ale loď Falcon ještě není plně připravena k pilotovanému letu. Ten se má uskutečnit nejdříve příští rok. Pokud by byly Sojuzy odstaveny dlouhou dobu, na ISS zřejmě nebude možné udržovat lidskou posádku.

Tradiční ruské problémy

Ruský vesmírný program má již delší dobu problémy. Havarovaly mu v posledních letech nosné rakety Sojuz a Proton. Roskosmos se podle prosakujících médií potýká se šlendriánem. Dobře to dokumentuje loňská zkáza lodi Sojuz, nesoucí družici Meteor M. Ta shořela v atmosféře, protože programátoři chybně vypočítali její trajektorii pro jiný kosmodrom, než ze kterého skutečně startovala. To už není jen chyba, to je blamáž a ostuda. Problémy s „dírkou“ a nynější nepovedený start Sojuzu ukazují, že ruský vesmírný program a na něj navázaný průmysl trpí mnoha chorobami. Rusko nemusí přijít jen o prestiž, ale také finance, protože Sojuz-taxík samozřejmě vydělával nemalé peníze. Je otázka, jestli do něj ještě bude mít zájem někdo usednout, nebo si počká na jiný kočár.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Závody ve vesmírné turistice: kdo dostane do kosmu prvního turistu? Proč a kdy vyrazí na Měsíc speciální umělecká posádka?

Nejsme ve vesmíru sami! Tohle vás přesvědčí!