Zemřel spoluzakladatel společnosti Microsoft Paul Allen. Jak to ve skutečnosti všechno bylo a kým Paul doopravdy byl?

Skvělý technologický průkopník a inovátor osobního počítače. To byl Paul Allen, který po boku svého přítele z dětství, Billa Gatese, založil společnost Microsoft. V 65 letech zemřel. Co se stalo muži, který měl všechno?

Paul Allen

Allenova společnost Vulcan v pondělí 15. 10. 2018 uvedla, že miliardář podlehl rakovině, se kterou se léčil již v roce 2009. Konkrétně se jednalo o non-Hodgkinův lymfom, což je skupina onemocnění způsobujících rakovinu krve. Kdo byl tenhle chlapík vůbec zač a jak přišel k obrovskému jmění, které se v době jeho smrti vyčíslilo na 20,3 miliardy dolarů?

Vzestupy a pády

„Všichni z nás, kteří měli tu čest spolupracovat s Paulem, cítí obrovskou ztrátu,“ píše se v prohlášení vydaném Allenovou rodinou a společností s tím, že Paul měl „pozoruhodný intelekt a vášeň k řešení nejtěžších problémů na světě“. „Jsem zlomený, že odešel jeden z mých nejstarších a nejdražších přátel,“ uvedl sám drcený Bill Gates ještě téhož dne. Tihle dva toho spolu zažili opravdu hodně.

Allen a jeho vysokoškolský přítel Bill založili společnost Microsoft v roce 1975. Podle memoárů to byl právě Paul, kdo přišel s jejím názvem. Vykonával pozici výkonného viceprezidenta pro výzkum a vývoj nových produktů, a to až do roku 1983, kdy odešel ze zdravotních důvodů. Ve firmě však zůstal jako hlavní akcionář a člen představenstva.

Menší, levnější a výkonnější!

Navzdory tomu, že byl méně známý než Bill Gates, hrál důležitou roli při vývoji osobního počítače v době, kdy typický počítač měl velikost „fotbalového hřiště“ a byl příliš nákladný pro většinu lidí, kteří si ho nemohli dovolit.

„Prvních osm let po založení firmy bylo klíčových. Bill zkoušel moje nápady a já k němu přicházel s dalšími desítkami myšlenek, které nikdy nikam nevedly. Byla to kontrola zdravého rozumu v toku nápadů,“ řekl Allen v rozhovoru pro Guardian v roce 2011. „Když se jednalo o prodej, marketing a personální obsazení, Bill byl z obchodního hlediska mnohem více nadšený, takže jsme se stali velmi komplementárními,“ popsal Paul spolupráci miliardářů.

Všichni jsou už v Mexiku…

Tahle souhra nakonec vedla k tomu, že duo podnikavců v roce 1974 vymyslelo programovací jazyk Basic. O rok později už ve městě Albuquerque v Novém Mexiku stála malá firma, která ze začátku zaměstnávala 15 pracovníků. V současnosti je jich téměř 130 tisíc.

Velký zlom společnosti Microsoft přišel v roce 1980, kdy se firma IBM rozhodla přesunout do osobních počítačů. IBM tak požádala společnost Microsoft o poskytnutí operačního systému. Věci najednou začaly dávat větší smysl a oba podnikatelé se mohli poplácat po ramenou. Paul ale nezůstal jen u toho. Nebyl to pouze inovátor a vizionář, ale i sportovní fanoušek.

Média, sportovní kluby i charita

V roce 1988 koupil basketbalový tým Portland Trail Blazers (za 70 milionů dolarů), přičemž tým má v současnosti více než 18krát vyšší hodnotu. A i investice do Seattle Seahawks, klubu, který Paul získal v roce 1997 za 194 milionů dolarů, dramaticky stoupla. Forbes odhaduje, že tahle grupa sportovců má dnes hodnotu 2,58 miliardy dolarů.

Filantrop Allen také založil firmu Vulcan, která investovala do mediálních a komunikačních společností, včetně DreamWorks Animation a kabelové společnosti Charter Communications. Příjmy získané ze všech osobních aktivit si však nenechával jen pro sebe. Odhaduje se, že během několika desetiletí poskytl více než 2 miliardy dolarů na různé zájmy, včetně čistění oceánů, pomoc bezdomovcům nebo pokrok vědeckého výzkumu.

Paul Allen se angažoval i ve svém rodném městě Seattle, zatoužil totiž transformovat sousedství South Lake Union na prosperující obchodní čtvrť. Uměl se však i bavit. V roce 2013 vydal rockové album se svou kapelou Underthinkers, přičemž napsal nebo minimálně spolupracoval na všech třinácti písních. Jak téhle partičce hraní šlo, můžete posoudit ve videu. Paul je ten vlevo, který se mazlí s kytarou.

Moc, úspěch, kontakty i možnosti bohužel nestačily k tomu, aby mu zajistily zdraví a spokojené dožití.

A co vy, tušili jste, že Bill Gates nezaložil Microsoft sám?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete se stát milionářem? Skutečný poklad leží na mořském dně! Kabely komunikačních sítí jsou jako truhlice plné zlatých cihel.

Kolik peněz stačí, abyste byli šťastní? Odborníci mají jasno! Co je tzv. finanční saturace a jaký je ideální roční příjem jednotlivce?