Operace Highjump. Americké námořnictvo hledalo v Antarktidě tajnou nacistickou základnu

Operace Highjump u nás není příliš známá. Vždyť také proběhla před více než 70 lety v Antarktidě. Jistou pozornost ovšem vzbuzuje dodnes, protože vše mohlo být jinak, než říkají oficiální místa. Hledali Američané ve zmrzlých pustinách tajnou základnu nacistů?

Průběh a cíle operace Highjump

Operace Highjump proběhla v letech 1946 až 1947. Námořnictvo Spojených států amerických tehdy vyrazilo na samý jih planety země, tedy do Antarktidy. Operaci organizoval admirál Richard E. Byrd a cílem nebylo pouze zlepšit geografické znalosti, ale třeba také cvičení personálu, upevnění moci nad oblastí nebo zkoumání možnosti založení polárních základen. Operace, která začala 26. srpna 1946, se zúčastnilo 13 lodí včetně letadlové lodi USS Philippine Sea, 23 letadel a celkem 4 700 mužů.

Do polárních oblastí mířili také nacisté

Polární oblasti nebyly v první polovině 20. století předmětem zájmu pouze Spojených států. Mířily sem totiž také lodě, ponorky a letadla nacistů. V roce 2016 ostatně byla nalezena nacistická základna v Arktidě. Přestože se toto území nachází na opačném pólu Země a navíc nejde na rozdíl od Antarktidy o kontinent, ale pouze o trvale zmrzlé moře, jedná se o důkaz, že se nacisté o polární oblasti skutečně zajímali. To také dává prostor pro různé konspirační teorie.

Nacisté a okultismus

Nacisté byli přímo posedlí okultismem, což platilo i pro samotného Adolfa Hitlera. Na dobytých územích (a nejen tam) tedy operovaly společnosti jako Ahnenerbe, ale především Thule. Šlo o skupinu okultistů, kterou v roce 1918 založil šlechtic Rudolf von Sebottendorf. Zabývala se přitom magií, runovou symbolikou a bájnou Atlantidou. Ostatně samotný název Thule je starověké označení bájného severského ostrova. Není bez zajímavosti, že právě tato skupina měla vliv na použití svastiky, což je od pravěku široce rozšířený symbol, jako hákového kříže NSDAP.

Vznikla v Antarktidě tajná nacistická základna?

Němci podnikli do Antarktidy několik expedicí, takže se o pátý největší kontinent, na kterém ovšem nežijí žádní lidé, určitě zajímali. Během třetí antarktické expedice bylo pobřežní území na západě kontinentu nazváno Neuschwabenland, tedy Nové Švábsko. Oficiálně zde měli nacisté vybudovat základnu pro získávání tuku a oleje, což byla ovšem podle konspiračních teoretiků pouze zástěrka. Třetí říše zde prý ve skutečnosti budovala základnu UFO.

Funkcionáři NSDAP se domnívali, že Antarktida může být ztracenou Atlantidou a že tu objeví vyspělé technologie. Nacistické expedice zde dokonce měly narazit na nezaledněnou zemi pokrytou vegetací, a to prý díky přítomnosti horkých pramenů a dalších zdrojů tepla. Následně měla v Neuschwabenland vzniknout „Základna 211“. Pro to ovšem neexistovaly a dodnes neexistují žádné důkazy, takže jde pouze o domněnku. Za jeden z důkazů bývá ovšem považována právě operace Highjump.

Zaútočilo na americké námořnictvo nacistické UFO?

Říká se, že po skončení 2. světové války zmizelo z Německa velké množství renomovaných vědců. Konspirační teoretici proto tvrdí, že byli přesunuti právě do Antarktidy, kde existovala a možná stále existuje společnost, jíž tvoří pouze příslušníci nadřazené rasy. Operace Highjump pak údajně neměla za cíl výcvik a výzkum, ale šlo pouze o zástěrku eliminaci nacistické antarktické základny. Jako argumenty slouží tvrzení, že byly americké jednotky příliš početné a operace byla navíc ukončena o půl roku dříve, než se původně plánovalo.

Dokonce prý existují svědectví, podle nichž námořnictvo USA napadly neidentifikované létající předměty, které měly vylétat přímo z moře při pobřeží Antarktidy. Těmto domněnkám pak může odpovídat i fakt, že výsledky operace byly minimální, neboť se např. většina ze 70 000 leteckých snímků nedala použít, protože jim chyběly pozemní kontrolní body. Občas se také objevují přepisy rádiových komunikací, ve kterých se mluví o spatření nezaledněných území.

Sám admirál Byrd měl také chilskému reportérobi novin El Mercurio říci, že v případě nové války budou Spojené státy americké napadeny létajícími objekty, jež se pohybují neskutečnou rychlostí. Konkrétní důkazy ovšem chybí a vše se jeví jako typický příběh konspiračních teoretiků. Navíc např. nedostatek v podobě minimálních výsledků Američané napravili operací Windmill v následujícím roce. Celá hypotéza má proto velmi vážné trhliny. Ale vlastně kdo ví, třeba má Antarktida skutečně své nacistické tajemství.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejen základna v Arktidě. Existuje mnoho dalších tajemných nacistických staveb!

Konspirační teorie o Adolfu Hitlerovi – co se o něm říká a čemu máme věřit?