(NE)Rozbitné mobily pro děravé ruce

Každému z nás už se někdy stalo, že mobil spadl na zem a z toho pádu už se nikdy docela neprobral. Výrobci samozřejmě myslí i na ty, kteří mají obzvlášť děravé ruce, nebo prostě žijí naplno…

Sony si dokázalo udržet krásný design i v případě mobilu do nepohody

Ano, samozřejmě si na mobil dáváte pozor, protože vás stál x tisíc a peníze na stromech nerostou, že. Může se ale stát, že se dostanete do situace, kdy by váš mobil i přes tu nejúzkostlivější péči mohl přijít k úrazu… nebo rovnou umřít.

A to my přece nechceme, že? Na vysokohorskou túru si přece taky neberete polobotky, ne? To znamená, že do tvrdých podmínek musíte mít mobil odolný tak, abyste si všechno nafotili, poslali pár mailů a ještě si k ukrácení chvíle zahráli nějakou hru. Jestliže opravdu potřebujete mobilní telefon odolnější, než jste vy sami, máme pro vás dobrou zprávu – můžete ho mít. Existují mobily, které snesou všechno od přejetí automobilem přes vykoupání až po zasypání pískem na Sahaře.

Z těch známějších značek je tu třeba Samsung Galaxy S4 Active (samozřejmě, protože Samsung se snaží vyrobit telefon pro každou příležitost i situaci); tento přístroj, kterému dává život operační systém Android 4.2.2 (Jelly Bean), se chlubí certifikovaným stupněm krytí IP67, což krátce a stručně řečeno znamená, že přežije ponoření do vody (certifikace vyžaduje bezproblémové fungování po půlhodinovém ponoření v hloubce jednoho metru. A nejen že se může ponořit, on dokonce dokáže pod hladinou fotit a nahrávat video…

Další z velkých jmen, Sony, přišlo se svým modelem Xperia Z2, který používá modernější verzi Androidu (4.4 Kit Kat) a navíc se chlubí multimediální náloží – má masivní Full HD displej, fotoaparát s rozlišením 20,7 MPix využívá nativní snímač Exmor 3, dokáže nahrávat videa ve 4K kvalitě a po připojení ke 4K televizi je v téže kvalitě přehrávat. Navíc splňuje normy IP55 a IP58, což znamená, že je chráněn proti potopení do vody a je prachuvzdorný.

Kromě obecně známých jmen samozřejmě odolné mobily vyrábějí i další firmy. Třeba takový Caterpillar má s tvrdou prací v nemilosrdném terénu vlastních zkušeností dost a zaplňuje na trhu mezeru, určenou pro opravdové mobilní extrémisty. Zasunout tento přístroj do kapsy saka by bylo zhruba totéž jako přijet do Opery v tanku. Mobil s označením CAT S50 se neztratí na lyžích, dirt biku, na stavbě ani v kovárně. Kromě toho, že vodotěsností splňuje normu IP67, je také prachotěsný, díky krycímu sklu Gorilla Glass 3 displej jen tak nepoškrábete a kromě armádní certifikace MIL-810G pro odolnost proti pádům až ze dvou metrů výšky se navíc chlubí certifikací pro pobyt na mraze. Samozřejmostí je nejnovější operační systém Android 4.4 a perličkou je vlastní obchod s aplikacemi přímo z dílny Caterpillaru.

A na závěr jednu lahůdku pro minimalisty – Sonim XP3300 Force. Nečekejte multimédia, jen surový výkon a neústupnou výdrž. Zkuste si představit to nejhorší, co můžete svému mobilu udělat, a vězte, že Sonim to unese. Tělo je vytvořeno vstřikováním extrémně lehkých a odolných skelných vláken do formy, takže vydrží každý náraz (potvrzeno armádní certifikací MIL-810G) a přečká i extrémní teplotní výkyvy mezi -20°C a 55°C. Pevné tělo odolá chemikáliím, prachu, písku a dalším nečistotám. Dokáže se ponořit až do dvou metrů, vydržet v této hloubce až hodinu a vsadíme se, že kdybyste mu řekli, uloví vám tam i rybu. To vše v kompaktním těle „hloupého“ telefonu s dvoupalcovým displejem, chráněným 1,5mm tvrzeným plastovým sklem. Čistě ze slušnosti výrobce přihodil i 2MPix fotoaparát s LED bleskem, který může odvést práci i jako svítilna.

A co váš mobil? Kolik toho vydrží?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejdražší domácí zařízení. Dopřejte si luxus!

Hodinky, které zabodovaly ve filmu