Jason Statham. Akční tvrďák původně prodával na ulici falešné parfémy a fotil pro letáky s oblečením. Co se o Kurýrovi nepíše

Jason Statham začínal doslova od píky a jeho cesta k filmu vedla přes plavecký bazén a modeling. Akční herec kdysi fotil do letáků a hrál ve videoklipech, ale jeho první pracovní zkušenosti byly přímo na ulici. Jaké sporty Jason provozoval, kde v současnosti žije a kdo mu otevřel dveře k natáčení?

Jason Statham. Prodával na ulici falešné parfémy a fotil pro letáky

Vybral si ho Guy Ritchie

Jason Statham už pro nás zůstane asi navěky Kurýr, přestože má na svém kontě už přes čtyři desítky filmů, ve kterách si zahrál. Za počátek jeho kariéry v Hollywoodu může režisér Guy Ritchie, který ho obsadil do svého snímku Sbal prachy a vypadni. Tenhle film tak započal kariéry jak Stathama, tak Ritchieho, pro kterého byl film také tím pravým odrazovým můstkem, a oba spolu o dva roky později točili i kultovní Podfu(c)k. Za roli Bacona ve Sbal prachy a vypadni dostal Jason výplatu 6,937 dolarů. Pocfu(c)k mu vynesl 20 tisíc dolarů.

Z pouličního prodejce až k filmu

Než mu Guy Ritchie změnil život, živil se Jason Statham mimo jiné i jako pouliční prodavač. Nabízel lidem falešné parfémy a bižuterii. Kvůli penězům obcházel castingy nahrávacích společností, a v letech 1993-1995 se objevil v několika videoklipech. Režiséra nalákal v době, kdy fotil jako model v reklamní kampani pro značku Levi’s. Tehdy si ho Ritchie všiml a oslovil ho s nabídkou role. Udělalo na něj dojem Stathamovo vystupování a zkušenost s černým pouličním prodejem. Pro jeho film se to dokonale hodilo.

Kurýr navždy

Jason Statham se poté objevil v pár dalších filmech, a byly to spíše vedlejší role. Ta první opravdu velká přišla v roce 2002 ve snímku Kurýr. Tenhle film dostal další dvě pokračování, ale podstatné je, že naznačil další směřování kariéry Jasona ve filmech. V Kurýrovi předvedl své pohybové schopnosti a v tomhle stylu už zůstal zapsaný jak u filmařů, tak u diváků.

Fotbal a skoky do vody z můstku

Na škole vedly první kroky Jasona k fotbalu, a v letech 1978-1983 reprezentoval ve školním týmu. K tomu ho přivedl jeho dlouholetý kamarád Vinnie Jones, který také hraje a objevil se i v Podfu(c)ku. Později se Jason rozhodl zaměřit ještě více na sport, a po celých dvanáct let byl členem Britian’s National Diving Squad. Jeho disciplínou byly skoky do vody z můstku, a v roce 1990 soutěžil s národním týmem na Commonwealth Games v Aucklandu. Roku 1992 zde dokonce získal 12. místo na světovém šampionátu. To bylo pro Jasona velkým zklamáním, ale to netušil, že jeho kariéra na něho čeká jinde.

https://www.youtube.com/watch?v=vWrINMm1aCI

Mužný týpek do letáku

Člověk od agentury Sports Promotions si budoucího akčního hrdiny všiml právě v plaveckém areálu, když Jason trénoval. Zalíbily se mu jeho proporce a figura, a krátce po podpisu smlouvy už Statham získal první job pro prodejce oblečení French Connection. V jejich nabídce zboží se objevil ve sportovním oblečení. Jeden z lidí od firmy to okomentoval slovy, že Jason vybrali, protože vypadal jako „normální týpek“. Potřebovali někoho mužného, kdo nebude vypadat příliš jako klasický mužský model. Jason Statham fotil do katalogů pro značky jako Adidas, Speedo a Timberland.

Jason Statham jako model v letáku

Kelly Brook o rodinu nestála

Jason potkal modelku a budoucí herečku Kelly Brook na počátku její kariéry v roce 1997. Byla o 12 let mladší než on a seznámili se na společném focení. Jejich vztah trval sedm let. Skončil, když se Jason své přítelkyně zeptal, jestli si ho vezme a bude s ním mít děti.

Chvíli poté herec potkal australskou zpěvačku a modelku Sophie Monk. I ta byla výrazně mladší než on, tentokrát o třináct let. Stathamův vkus je tak poměrně jasný. Vztah ale netrval ani rok.

Je to ta pravá?

V roce 2010 pak začal Jason Statham randit s modelkou Rosie Huntington-Whiteley. Tady zašel ještě dál, protože úspěšná modelka je o celých dvacet let mladší, než on. Jsou spolu dodnes a Rosie dostala v roce 2016 diamantový prsten k zasnoubení. V červenci 2017 se páru narodil syn Jack. O jejich svatbě se hovoří, ale zatím k ní stále nedošlo. Oba se prý soustředí na práci a syna a ten pravý čas ještě přijde.

Jason Statham a Rosie Huntington-Whiteley

zdroj: 123RF.com

Vedlejší role a rychlý návrat

Po úspěchu Kurýra si zahrál ve filmech Loupež po italsku, Cellular nebo Collateral, ve kterých se objevil jen jako podpůrný herec. Snímky jako Chaos nebo London potom neměly valnou kvalitu, a nepovedla se ani další spolupráce s Guyem Ritchiem ve filmu Revolver. Jason potřeboval pro kariéru další vzpruhu, a ta přišla nečekaně s bláznivou akční jízdou Zastav a nepřežiješ (2006). Film se pak dočkal pokračování v roce 2009. Snímky jsou natočené jako šílená videohra a Jason díky nim upevnil svojí pozici v žánru akčního filmu.

Série Expendables a Rychle a Zběsile

I to mu vyneslo účinkování v Postradatelných, tedy Stalloneho projektu Expendables (2010). Sly uvedl ve skutečnost svůj sen namačkat herce z akčních bijáků dohromady do jednoho filmu, a Jason tu dostal veliký prostor, stejně jako ve dvou dalších dílech. V roce 2013 se pak objevil v potitulkové scéně Rychle a zběsile 6, aby si v sedmém díle z roku 2015 zahrál hlavního padoucha. Přidal se tak k další hvězdě, která posílila tuhle sérii, protože v pátém díle byl obsazen Dwayne Johnson. Oba dva hráli i v Rychle a zběsile 8, a do kin teď vstoupí snímek, který mají jen pro sebe. Rychle a zběsile: Hobbs & Shaw podle ukázek vypadá, že uvadající hlavní sérii s Vinem Dieselem předčí.

Od počátků v Norfolku k domu v Malibu

Jason Statham žije s Rosie Huntington-Whiteley a synem Jackem v domě v Malibu u Los Angles, který koupil v roce 2015. Obří sídlo stálo 12,3 milionů dolarů. Jason předtím přebýval v domě v Hollywood Hills, který si pořídil v roce 2005. Narodil se ale v anglickém městě Shirebrook v hrabství Derbyshire, a to 26. července 1967. Jeho matka Elileen pracovala jako tanečnice, a otec Barry Statham prodával na ulici a živil se i jako barový zpěvák. I odtud pramení Jasonovy pracovní počátky. Rodina se brzy přestěhovala do Great Yarmouth v anglickém Norfolku, kde potkal budoucí herec svého kamaráda Vinnieho Jonese, a poprvé také přičichnul ke karate a kick-boxu. To a skoky do vody pak stálo za pohybovým nadáním, které mu pomohlo později u filmu.

Zajímavostí je, že má rád šachy a prý je v nich také velmi dobrý.

Pokud vás zajímají klipy, ve kterých se Jason Statham objevil, najděte si Comin‘ On Strong od Shamen, Run to the Sun od Erasure a Dream a Little Dream of Me od The Beautiful South.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Natáčení Rychle a zběsile 9 začalo. Dwayne Johnson se neobjeví, vystřídá ho ale jiný svalovec

Spolujízda. Film, který vás bude nečekaně bavit od začátku až do konce. Naše recenze napoví