Jan Žižka má první plakát. Zaručí filmu úspěch velkorysý rozpočet nebo fakt, že se přejmenuje?

Nejdražší český snímek Jan Žižka se dotočil koncem minulého roku. Nyní Petr Jákl představil první plakát. Ve filmu se objeví i spousta českých herců, o čemž se moc nepíše. Do zahraničí půjde film navíc pod úplně jiným názvem. Zajistí astronomický rozpočet, známá herecká jména, jiný název pro zahraničí a další marketingové tahy filmu nakonec úspěch?

Nejdražší český snímek Jan Žižka se dotočil koncem minulého roku

Jan Žižka je známá postava českých dějin. Není divu, že si jej Petr Jákl vybral jako svůj další režisérský počin. Osudy husitského vojevůdce jsou rozhodně zajímavým tématem. Petr Jákl si tak splnil svůj sen o natočení historického velkofilmu, protože jeho nejoblíbenější filmy jsou dle jeho vlastních slov Statečné srdce nebo Gladiátor.

Nejdražší film, který vznikl u nás

Jan Žižka navíc drží nové prvenství, je totiž nejdražším filmem, který vznikl u nás. Rozpočet údajně převýšil půl miliardy korun. Převedeno do světového měřítka, jedná se o 20 milionů dolarů, ve kterých se rozpočty snímků uvádějí nejčastěji. Na české poměry je to určitě netradiční suma. A netradiční je i obsazení, jaké Jákl sehnal, o čemž jsme vás už informovali v minulosti.

Jana Žižku znají jenom Češi?

Jen malá rekapitulace. V hlavní roli se objeví Ben Foster, kterého známe zejména z rolí padouchů. Lákadlem je také veterán Michael Caine, který hraje Lorda Boreše. To je sice fiktivní postava, ale je založená na několika dochovaných pamětech z té doby. Jako hrabě Rožmberk se představí Til Schweiger, a Rolland Møller bude stát proti nim jako Torak.

Čeští herci

Ve filmu ale přirozeně hrají i čeští herci, například Ondřej Vetchý, Marek Vašut, Karel Roden nebo Jan Budař, ale objeví se i Roman Šebrle. Dá se předpokládat, že jejich postavy se ukáží jen na chvíli. První plakát také ukazuje pouze zahraniční jména. Petr Jákl se nechal slyšet, že ten další s českými herci přijde také na řadu, nicméně propagační materiály pro zahraniční trh ponesou jednu velikou změnu. Film jde totiž do distribuce pod prostým názvem Medieval, tedy středověk. Jako Jan Žižka se film jmenuje v našich krajích, protože by mu mimo tuzemsko nikdo moc nerozuměl. Na tom je určitě něco pravdy, je třeba si ale přiznat, že Medieval opravdu není zrovna konkrétní, ale spíše tak trochu nicneříkající.

Jan Žižka plakát

zdroj: magicbox

Zafinancoval stavební developer

Film je sice dotočený, ale teď přijde na řadu postprodukce, která začne nejspíš až na podzim tohoto roku. Na snímku pracoval i střihač Steven Rosenblum, který se podílel na filmech Pearl Harbor nebo Poslední samuraj. Kromě Petra Jákla produkuje také britský producent Cassian Elwes. Na plakátu je také výrazný název Crestyl, což je veliký stavební developer, který založil čecholibanonec Omar Koleilat. Je tedy asi jasné, kde se vzala většina rozpočtu. Logo je na plakátech obrovské, což u snímků běžné nebývá. Jan Žižka zatím nicméně nemá stanovenou premiéru, Petr Jákl ale potvrdil, že by to mělo být někdy během roku 2020.

Snad se to povede!

Nezbývá než doufat, že se dílo podaří a film neudělá v zahraničí ostudu. Jan Žižka se točil převážně v místech, kde se soudobé události skutečně odehrávaly, což by jen mělo přispět k autentičnosti projektu. Fotky z natáčení připomínají seriály Hra o trůny nebo Vikingové a dočkat bychom se měli i kvalitních bitev. Záleží jen na rukách filmařů, jestli dostane vojevůdce důstojný film, selhat totiž může třeba práce scénáristů. Zajímavé bude i sledovat, jak si u snímku poradí s jazykem filmu. Je jasné, že herci mluvili svoje role v angličtině. Zprávy o tom, jestli se bude Jan Žižka pro Česko dabovat, zatím nejsou. Pokud k filmu Petr Jákl přistupuje jako k zahraničnímu, žádný dabing možná nebude, protože se do kin namlouvají jen filmy pro děti nebo adaptace komiksů. Nezbývá nám, než si počkat.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hra o trůny a její hvězda Emilia Clarke. S kým aktuálně Daenerys randí a koho v seriálu nahradila

Filmové novinky v kinech. Zvířecí monstra, mutanti i drsná zpověď Eltona Johna