Jak přestat kouřit? Skoncujte ze dne na den s nesmyslným zlozvykem

Kouření bylo v minulosti považováno za společensky nutné chování, neboť v 60. a 70. letech kouřili prakticky všichni. Naopak bylo přes prsty nahlíženo na ty, kteří se zapáleným cigaretám nebo doutníkům vyhýbali. Jenomže za více než 40 let se doba změnila, takže dnešními trendy jsou zdravý životní styl a sport.

jak přestat kouřit

Tato filosofie se pochopitelně s kouřením příliš neslučuje. Pokud byste i vy chtěli žít zdravěji, musíte co nejrychleji přestat kouřit. Jenže jak přestat kouřit? Jak navždy zahodit poslední cigaretu?

Proč vlastně přestat kouřit?

Ještě předtím, než se pokusíte skoncovat s kouřením, je dobré si uvědomit přínosy takového rozhodnutí. Už po 10 hodinách od típnutí poslední cigarety se rapidně snižuje riziko vzniku cévní mozkové příhody. Po 3 dnech abstinence se dýchací cesty vrací do zdravé podoby, takže se vám snadněji dýchá.

Objevují se i další prospěšné efekty, jako je zlepšení krevního oběhu, zlepšení kondice nebo snížení četnosti zadýchávání se. Celkové změny se obvykle ustálí do 10 měsíců, včetně tolik obávaného kolísání váhy. Není ale lepší mít pár kilo navíc a mít zdravější srdce i plíce?

Jak přestat kouřit? Zvolte si vhodnou a silnou motivaci

Silná motivace je potřeba nejenom k dosažení obdivuhodného sportovního výkonu, ale také ke skoncování s kouřením. K tomu, abyste si už nikdy v životě nezapálili cigaretu nebo doutník, potřebujete hodně dobrý důvod. Mějte na paměti, že přestáváte kouřit hlavně kvůli sobě a svému zdraví.

Nikotin totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny, která vám může zkrátit bytí na Zemi. Čím osobitější a konkrétnější motivaci si zvolíte, tím lépe se kouření zbavíte. Klidně si na papír sepište i výhody, které nekouřením získáte. Typicky se jedná o ušetřené peníze, zdravější pleť nebo lepší fyzickou kondici.

Dávejte si postupné cíle

Ze dne na den dokáže přestat s kouřením jenom opravdový hrdina, jenž má hodně silnou motivaci. Zpravidla je to zamilovaný muž, který se kvůli své dívce vzdá poslední krabičky cigaret, jenom aby s ní mohl strávit zbytek života. Bohužel takových lidí moc není. Drtivá většina kuřáků by si v odvykacím procesu měla stanovovat postupné cíle.

Nikotin je totiž velmi návykový, a proto většina kuřáků obtížně zvládá počátek odvykacího období. Právě tehdy se vyplatí použít nikotinové náplasti nebo žvýkačky, které pomáhají s překlenutím nejhorších abstinenčních příznaků.

Vyhoďte všechny potenciální spouštěče

Je sice fajn, že jste típli svou poslední cigaretu, ale pokud doma neprovedete generální úklid, tak se ke kouření pravděpodobně brzy vrátíte. Co nejdříve tak z domácnosti vyhoďte všechny krabičky cigaret, doutníky, zapalovače a popelníky včetně dalších věcí, které vás nutí myslet na kouření.

Vyperte všechno oblečení a prádlo načichlé kouřem, abyste začali novou kapitolu svého života. V čistém prostředí plném zdravého vzduchu si na cigaretový smrad ani nevzpomenete.

Dodržujte pitný režim

Možná vás to překvapí, ale jakmile denně vypijete dostatečné množství tekutin, nejlépe vody, na chuť cigarety si ani nevzpomenete. Voda z nevysvětlitelných důvodů potlačuje chuť na kouření, a navíc prospívá i celkovému fungování lidského organismu. Po vodě se netloustne a má také čistící účinky, takže je vypití 2 litrů čisté vody daleko lepší, než kdybyste se ládovali čokoládovými tyčinkami nebo slanými brambůrkami.

Nebojte se požádat o pomoc rodinu

Přestat s kouřením je závažný životní krok, který sami nemusíte zvládnout. Nebojte se proto zmínit před rodinou nebo kamarády, že se vydáváte na zdravější cestu životem. Pokud vás mají rádi, tak vám ve vašem úsilí zahodit navždy cigarety pomohou a nebudou vás nijak ponoukat.

Ideální je, když začínáte s odvykací kúrou společně s partnerem nebo kolegou z práce. Vzájemně se kontrolujte a podporujte, čímž samozřejmě vzrůstá šance, že se jednou pro vždy zbavíte nesmyslného zlozvyku jménem kouření.

Pokud chcete přestat kouřit, musíte mít hodně silnou motivaci a vůli. Tyto jednoduché tipy vám pomohou překonat první krizové období a zabrání tomu, abyste se ke kouření vrátili.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy, jak skončit s kouřením. Sekněte se svým zlozvykem

Kouření za volantem: Brzy bude možná zakázané! Kdo za volantem kouřit nesmí už dnes? Za vyhození nedopalku z okénka je pokuta!