Jaké jsou příčiny nízkého krevního tlaku a jak jej léčit?

S nízkým tlakem se může potýkat prakticky kdokoliv bez rozdílu věku, tělesné konstituce i fyzické kondice. Měli byste ovšem vědět, že zanedbaná léčba nízkého tlaku může být až zdravý ohrožující.

příčiny nízkého tlaku

Při hypertenzi totiž nejsou dostatečně prokrveny některé důležité orgány, například ledviny nebo mozek. Neustále se opakující závratě nebo mžitky před očima jsou neklamným znamením toho, že byste v nejbližší možné době měli navštívit lékaře. To však nejsou jediné příčiny nízkého krevního tlaku.

Jaká je hraniční hodnota?

Pokud je nízký krevní tlak diagnostikován včas, nebývá obvykle jeho léčba nijak náročná. Za hraniční hodnotu je považován tlak 90/60, při němž se začínají objevovat první vážnější příznaky. U některých lidí je ovšem nízký krevní tlak zcela běžný, a proto se s tímto problémem ani nechtějí obracet na lékaře.

Přesto byste se o hypertenzi měli alespoň zmínit, aby nedošlo k zanedbání vážnějšího onemocnění. Nízký krevní tlak totiž velmi často indikuje závažnější chorobu, jejíž diagnostikování je jinak velmi složité.

Kdy se objevuje nízký tlak? Jaké jsou příčiny nízkého krevního tlaku?

Hypertenze se obvykle vyskytuje ve dvou hlavních případech. Tím prvním je nedostatečná činnost srdce, které není schopné pumpovat krev do všech částí lidského organismus. Tyto tkáně a orgány nefungují kvůli nedostatečnému prokrvení správně, což se projevuje nepříjemnými příznaky.

Druhým velmi častým důvodem výskytu hypertenze je porucha cévního řečiště, kdy cévy nedokáží správně regulovat průchod krve od srdce ke tkáním. Při fyzickém vypětí nebo sportu je nutné urychleně přesunout krev z jedné části organismu do druhé, a tuto funkci zajišťují právě cévy, a to regulací průtoku. Jenomže při nízkém krevním tlaku je stahování průtoku cév narušeno.

Jak se nízký krevní tlak projevuje? 

Jedním z hlavních a si nejvíce spolehlivých příznaků nízkého krevního tlaku je motání hlavy a mžitky před očima. Srdce není schopné pumpovat krev až do mozku, který v důsledku toho není dostatečně prokrvený a okysličený. Krev společně s kyslíkem se sice do mozku dostane, ale tento transport je oproti normálnímu stavu velmi pomalý. Mezi další velmi časté příznaky hypertenze patří například únava a ospalost, studené končetiny nebo pocity na omdlení.

Možná tím budete překvapeni, ale mezi příznaky nízkého krevního tlaku patří i nadměrné pocení, hučení v uších a zrychlené a mělké dýchání. Jakmile se u vás začnou tyto příznaky objevovat abnormálně často, pravděpodobně se hypertenze začala projevovat naplno. I když v drtivé většině případů není nebezpečná, měli byste se o ní zmínit před svým lékařem.

Jak krevní tlak zvýšit?

Prvním léčebnou metodou by měla být změna životosprávy, která většinou dokáže krevní tlak zvýšit a stabilizovat na zdravé úrovni. Velmi důležité je dodržování pitného režimu, kdy byste za den měli vypít alespoň 2,5 litru tekutin a první skleničku obyčejné vody si vychutnejte ihned po probuzení. Kromě zvýšení krevního tlaku také nastartuje vaši mysl a metabolismus.

Dalším skvělým a jednoduchým způsobem zvýšení krevního tlaku je studená sprcha. Střídáním teplé a studené vody efektivně podpoříte kardiovaskulární systém, protože okamžitě rozproudíte oběh krve.

Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb, který dokáže divy. Nejenom, že ranní rozcvičkou posílíte svalstvo, ale také zlepšíte činnost srdce a průchodnost cév. Hlídejte si také přísun vitamínů a soli. Pokud tato jednoduchá řešení nezabírají, následuje předepsání léků na zvýšení krevního tlaku. K tomu lékaři přistupují jenom zřídka, protože ideální léčebnou metodou je dodržení zdravého životního stylu.

Potýkáte-li se s příznaky nízkého krevního tlaku, zmiňte se o tomto problému u lékaře. Začněte se zdravým životním stylem a také s dodržováním pitného režimu. Už po několika týdnech se krevní tlak stabilizuje a vy se zbavíte nepříjemných příznaků.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mytím rukou ke zdraví: minuta, která svede zázraky

Aplikace pro zdraví pro muže. Které by vám neměly chybět?