Proč je důležité se otužovat? Nepodléhejte přílišné pohodlnosti

Není pochyb o tom, že v průběhu vývoje lidské společnosti se náš životní styl rapidně změnil. Pokud se podíváme na naše prapředky, nenalezneme u nich prakticky žádnou z civilizačních chorob, které nás trápí dnes. Přitom prý podle lékařů máme geny sběračů a lovců, takže bychom měli mít vynikající imunitu.

proč je důležité se otužovat

To bohužel není tak úplně pravda, protože jsme v průběhu mnoha staletí hodně zpohodlněli. V důsledku toho došlo i k oslabení naší obranyschopnosti, což rozhodně není ideální. Přitom existuje cesta, jak vše napravit a tou je právě otužování. Proč je tedy důležité se otužovat? Jednoduše pro zdraví!

Co je vlastně otužování?

Ještě, než se pustíme do zdravotních benefitů a rad, jak začít s otužováním, pojďme si říct, co vlastně proces otužování představuje. V posledních měsících se totiž stalo koupání ve studené vodě obrovsky populární hlavně mezi celebritami, které se tímto způsobem snaží zviditelnit. Otužování v pravém slova smyslu je ovšem činnost, jejíž snahou je zlepšení rychlé adaptace organismu na klimatické změny. Tím pádem otužování skvěle funguje jako prevence proti chřipce, nachlazení nebo angíně.

Pravidelným a hlavně pozvolným vystavováním se vnějším stresorům v podobě snížené teploty je možné léčit i vysoký krevní tlak. Nepříliš překvapivým faktem ovšem je, že tlustší lidé nemají s adaptací na chladné podmínky takové problémy. Ptáte se proč? Oním důvodem je vrstva podkožního tuku, která sice na pohled nevypadá dobře, ale má skvělé izolační vlastnosti.

Hubeným lidem tedy bývá při nižších teplotách často zima. Mnohem důležitější je ovšem takzvaný hnědý tuk, jehož úkolem je izolovat vnitřní orgány. Toho máme v dospělosti relativně málo, ale jeho množství se dá otužováním rapidně zvýšit.

Co se při otužování s organismem děje?

Velmi zajímavé je pozorování vnitřních biologických procesů, které se při otužování v organismu odehrávají. Působením nízké teploty se zvyšuje hladina bílých krvinek a proteinů zodpovídající za včasnou a efektivní imunitní odpověď.

Tímto procesem je tedy posilována obranyschopnost a zrychluje se reakce těla na cizorodé látky. Při otužování paradoxně budete cítit i pocit štěstí, protože se do krve vyplavuje hormon endorfin a také spokojenost, za kterou můžete vděčit adrenalinu.

Proč je důležité se otužovat? Největší výhody otužování

Otužování je především dlouhodobý proces a někteří lidé jej dokonce nazývají životním stylem. Jedna studená sprcha z vás totiž otužilce nikdy neudělá. Nicméně pokud se skutečně odhodláte vyzkoušet otužování na vlastní kůži, můžete první zdravotní benefity pozorovat asi za jeden měsíc. Dojde k posílení imunity, zlepší se fyzická kondice a zdatnost, a navíc si upevníte svou vůli.

Kromě toho při otužování dochází k odbourávání přebytečných tuků a lépe se naučíte kontrolovat hladinu stresu. Působení chladu zajistí zlepšení průchodnosti cév a podpoří funkci kardiovaskulárního systému.

Jak začít s otužováním?

Prvním krokem v procesu otužování bude u každého z vás domácí studená sprcha. Všechno má ovšem svůj čas, takže začněte nejprve s vlažnou vodou, následně se studenou a jako poslední fázi zkuste vodu ledovou.

Největšího účinku dosáhnete s touto terapií ráno, ale pokud vám ranní sprcha z kteréhokoliv důvodu nevyhovuje, bohatě postačí sprcha večer. Základem otužování je však pravidelnost a ne extrémní účast na ojedinělých akcích. Postupně si zvykejte na domácí sprchu a následně můžete přejít na koupel ve studeném bazénu. Máte-li silnou vůli, tak otužování zcela propadnete.

Otužování je dnes považováno spíše za módní trend. To ovšem neznamená, že byste jej neměli vyzkoušet. Velké množství zdravotních benefitů určitě stojí za pár minut pod ledovou sprchou. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Alergie na chlad: projevuje se jako chřipka! Odborník radí, čeho se vyvarovat a jak s ní zatočit 

Jak zamaskovat kocovinu, aby to na vás nikdo nepoznal?