Jak snížit cholesterol? Stačí dodržet několik tipů

Cholesterol je pro mnoho lidí obrovským strašákem. Přitom pokud jste zdraví a dodržujete alespoň některé zásady zdravého životního stylu, nemusíte se této látky vůbec obávat. Cholesterol se totiž přirozeně nachází v lidském organismu a jeho hlavním úkolem je pomoc tělu při zpracování tuků.

jak snížit cholesterol

Kromě toho je velmi důležitý i pro tvorbu hormonů a vitamínů. Pakliže máte vyšší hladinu cholesterolu, hrozí vám větší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přitom existují jednoduché způsoby, jak cholesterol snížit.

Zbavte se přebytečných kilogramů

Potýkáte-li se podle krevních vyšetření s vysokou hladinou cholesterolu, měli byste se především zamyslet nad tělesnou vahou. Pokud máte nadváhu a jste obézní, je vyšší hladina cholesterolu pouze jedním z mnoha problémů, kterým budete muset v nejbližší době čelit.

Přitom by stačilo přebytečné kilogramy shodit. Zhubnutím navíc vyvážíte nerovnováhu mezi zlým a dobrým cholesterolem, takže vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Navíc nemusíte shazovat desítky kilogramů. Pro začátek postačí zhubnutí o 2 až 3 kilogramy, protože už takto malé shození tuků se na krevním obraze projeví.

Jak snížit cholesterol? Nechte si poradit

Jenomže hubnutí je dalším obrovským strašákem. Spousta lidí neví, jak správně vyvážit míru fyzické aktivity s odpočinkem a precizně sestaveným jídelníčkem. Nebojte se proto obrátit na odborníky, kteří se vám určitě nebudou smát.

Při začátku hubnutí také nepodléhejte přehnaným očekáváním. Nemyslete si, že strávíte hodiny cvičením a že ze dne na den přestanete jíst sladké. Takové radikální změny by váš organismus určitě neustál.

Máte dost fyzické aktivity?

Obezita tak trochu souvisí s dostatečným množstvím fyzické aktivity. Máte-li sedavé zaměstnání, asi se vám nechce po práci jít na procházku nebo si aspoň trochu zacvičit. Jenomže tímto jenom podporujete zvyšování hladiny cholesterolu. Přitom stačí 30 až 60 minut aktivnějšího pohybu každý den, abyste s vysokým cholesterolem zacloumali.

Cvičení si můžete rozdělit na kratší úseky, takže určitě není nutné cvičit půlhodiny vkuse. Důležité je, abyste dělali to, co vás baví. Začněte chodit na pravidelné procházky s drahou polovičkou, jezděte na kole nebo choďte plavat. Jakákoliv sportovní aktivita výrazným způsobem přispívá ke snížení cholesterolu.

Přestaňte jíst některé potraviny

Velmi dobrým trikem na snížení hladiny cholesterolu je úprava jídelníčku. Nejedná se přitom o nic radikálního. Jednoduše ze své stravy vyřaďte potraviny, které jsou příliš tučné, neboť tělo takové množství tuků nedokáže zpracovávat. Typicky se jedná o vaječné žloutky, vnitřnosti nebo plnotučné mléko.

Při sestavování jídelníčku však zjistíte, že vznik cholesterolu podporuje i celá řada dalších potravin. Obecně ovšem platí, že byste se obloukem měli vyhýbat nasyceným a transmastným tukům. Samozřejmě se vyhněte i nadměrné konzumaci alkoholu, včetně kouření. Naopak byste do svého jídelníčku měli zařadit potraviny, které vám se snížením hladiny cholesterolu v krvi pomohou.

Jedná se hlavně o ryby, jež obsahují velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Určitě ochutnejte i různé druhy ořechů a nezapomínejte ani na dostatečný příjem vlákniny. Mezi nejlepší zdroje se řadí celozrnné pečivo, müsli nebo ovoce či zelenina.

Začněte více relaxovat

Jak snížit cholesterol? Jde to i odpočinkem. Před pár roky tomu lékaři ještě nechtěli ani věřit, avšak před nedávnem se prokázalo, že vyšší hladina cholesterolu může souviset s vyšší mírou stresu. Jakmile lidé vstupují do stresově náročnějších situací, cholesterol obsažený v krvi se pravidelně zvyšuje.

Stresovým situacím člověk lépe čelí odpočatý, protože jasnější mysl obvykle poskytuje lepší řešení daného problému. Navíc nedochází k tak výraznému zvýšení cholesterolu. Trápí-li vás jeho vysoká hladina, naučte se efektivně odpočívat. Žádný pracovní problém nebo povinnost přeci nestojí za to, aby vás z ničeho nic porazil infarkt.

Vyšší hladinou cholesterolu bohužel trpí obrovské množství lidí. Snížení jeho množství v krvi přitom není nic těžkého. Stačí si oblíbit určitou sportovní aktivitu a lehce upravit jídelníček.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zázračný recept na zdraví si v pilulce nekoupíte. Opravdu potřebujeme potravinové doplňky, když jsme zdraví? Tělu neprospívají!

Šílené diety pro letošní sezónu. Nezruinujte si zdraví