Proč vás často trápí motání hlavy a jak se mu jednoduše vyhnout?

I když časté motání hlavy nevypadá na nějak závažný zdravotní problém, věřte tomu, že vám může způsobit nemalé komplikace. V drtivé většině případů se však jedná o banalitu způsobenou dehydratací, rychlým pohybem nebo nízkým krevním tlakem.

motání hlavy

Bohužel časté motání hlavy může být indikátorem i závažnějšího onemocnění, které se nevyplatí podcenit. Jakmile vás začnou závratě trápit častěji a v delším časovém intervalu, navštivte co nejrychleji lékaře.

Kdy se závratě nejčastěji objevují?

Zmiňovaný problém se u zdravého člověka může objevit v kteroukoliv denní dobu. Závrať vás znenadání přepadne a po několika vteřinách bez větších následků zase odezní. Silnější a intenzivnější motání hlavy je ovšem spojené s nepříjemným pocitem rotace, doprovázeným ztrátou rovnováhy a také nevolností. Většinou se silný pocit motání hlavy objevuje v leže nebo při chůzi. Někteří lidé jej mají spojený i s ranním vstáváním a obvyklou ranní cigaretou.

Příčiny motání hlavy

Pokud vás časté závratě trápí, měli byste co nejdříve odhalit jejich příčinu a tu eliminovat. Každodenní závratě totiž nejsou nic příjemného a mohou se negativně promítnout do vaší duševní pohody. Mezi nejčastější příčiny problému podle lékařů patří dehydratace, strach z výšek, vysoký či nízký krevní tlak nebo dokonce blokace krční páteře. Závratě jsou velmi často spojeny i s nadměrnou konzumací nikotinu, kofeinu nebo alkoholu.

Ten opilecký pocit určitě znáte. Po pár skleničkách se s vámi začíná všechno točit a máte problémy s nestabilní chůzí. V leže bývají závratě ještě mnohem intenzivnější a velmi často vedou k nevolnosti. Motání hlavy spojené s alkoholem je normální, ale pokud se závratě začínají objevovat mimo opilecká okénka, měli byste zbystřit. Tělo vám tímto způsobem může dávat najevo skryté závažné choroby, k nimž se řadí například cukrovka, roztroušená skleróza, mrtvice nebo nádory.

Jak léčit motání hlavy od krční páteře?

Jakmile dojde k blokaci citlivých nervů krční páteře, ve většině případů se dostaví závrať. Tato nervová zakončení udávají mozku údaje o poloze hlavy vůči prostoru, tudíž je jejich zablokování velmi nepříjemné. Tato příčina závratí se však objevuje hlavně u lidí s velkým emocionálním vypětím.

Typicky se jedná o manažery nebo osoby mající velkou osobní odpovědnost. Každý den musí čelit vysoké míře stresu při nedostatečné fyzické aktivitě. A jak se blokace krční páteře zbavit? Jediným efektivním řešením je navštívení rehabilitačního střediska. Prospěšné může být i plavání, které přirozeně posiluje zádové a krční svaly.

Motání hlavy a krevní tlak

S častými závratěmi mimo jiné souvisí i nízký nebo vysoký krevní tlak. Oba případy nejsou pro lidský organismus přirozené, a proto se nevyplatí podcenit. Zejména neléčená a zanedbaná hypertenze vede nejenom k motání hlavy, ale také k selhání srdečního svalu nebo mozkové mrtvici.

Hypotenze sice tak nebezpečná není, ovšem i tak vás může nemile překvapit pocitem slabosti nebo omdléváním. Ať už se potýkáte s vysokým nebo nízkým krevním tlakem, navštivte lékaře a zvolte vhodnou metodu léčbu. Prášky na tlak si poradí s hypertenzí a dostatečný pitný režim a konzumace ovoce zase zatočí s hypotenzí. Díky tomu se celkem snadno zbavíte nepříjemného motání hlavy.

Jak od motání hlavy rychle pomoci?

I když nepatříte mezi rizikové skupiny obyvatel, může vás motání hlavy překvapit. V takovém okamžiku zkuste ve stoje překřížit nohy nebo si sedněte do tureckého sedu. Při pocitu na omdlení se urychleně posaďte a dejte nohy nahoru, aby došlo k vyššímu pokrvení mozku. Samozřejmě nezapomeňte na dodržování pitného režimu, dostatek fyzické aktivity a konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny.

Zanedbané motání hlavy může značit vážnější chorobu. Objevuje-li se u vás abnormálně často, vyhledejte lékaře. Vždy je lepší provést preventivní vyšetření, než zanedbat léčbu vážné nemoci.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Infekční nemoci a jejich historické dopady. Toto jsou neviditelní zabijáci, kteří změnili svět

Jakých nemocí se bojí Češi? Aktuální průzkum odhalil naše největší strašáky, i to, zda jsme na ně připraveni!