Mytím rukou ke zdraví: minuta, která svede zázraky

Možná se vám to zdá jako úplně obyčejná činnost, které se nevyplatí věnovat pozornost, ale opak je pravdou. Správné mytí rukou je neocenitelnou prevencí před virovými infekcemi a jinými chorobami.

mytí

Pokožka rukou by se navíc měla kvalitně hydratovat pomocí pečujících přípravků, jako jsou například tělové mléko, balzám nebo krém na ruce. Za pár desítek vteřin navíc u umyvadla vám vaše zdraví poděkuje. Jak na to?

Jak si správně umýt ruce?

Ruce a předloktí namočte pod tekoucí vodu a pořádně je namydlete. Doporučuje se používat tekuté mýdlo z uzavřené nádoby, na povrchu kusového mýdla mohou zůstat choroboplodné zárodky.

– Třete ruce po dobu nejméně 15 sekund, účinnost každého mycího prostředku závisí na době působení. Třete dlaně jemně ze všech stran, mezi prsty, konečky prstů, hřbety obou rukou oběma palci a nezapomeňte si také vyčistit nehty.

– Opláchněte ruce pod tekoucí vodou po dobu nejméně 10 sekund. Osušte si ruce čistým ručníkem. Ve veřejných prostorách se doporučuje používat jednorázové papírové ubrousky, vyhýbejte se látkovým osuškám.

– Nakonec byste měli nanést na pokožku rukou zvlhčující přípravek.

Co je dobré si zapamatovat?

1. Tekuté mýdlo je lepší než kusové mýdlo, protože mikroorganismy během mytí rukou se dostávají na povrch. Ve vlhkém a teplém prostředí přetrvávají dlouhou dobu, což pak může vést ke vzniku různých nemocí.

mýdlo

2. Snažte se co nejvíce používat přírodní mýdlo, protože pravidelné používání antibakteriálního mýdla odstraňuje jak škodlivé, tak užitečné mikroorganismy. To má negativní vliv na imunitu a organismus.

3. Antibakteriální gely na ruce jsou určeny pro zvláštní případy, kdy je nemožné umýt si ruce: třeba když jste mimo domov nebo jedete do práce.

4. Je třeba si uvědomit, že při neopatrném mytí zůstává na pokožce rukou místo, kde mohou přetrvávat infekční patogeny, proto je třeba ruce umývat vždy velmi opatrně.

5. Vždy je lepší, pokud si ruce potřete jednorázovými papírovými ubrousky. Vysoušeče rukou na veřejných toaletách nejsou tou nejlepší volbou, zachytává se na nich spousta nebezpečných mikroorganismů. Když ventilátor silně fouká na mokré ruce, dostává se na ně kvůli silnému proudění vzduchu velké množství choroboplodných zárodků.

6. Pokožka rukou také potřebuje extra péči. Bohaté složení krémů, tělových mlék a pečujících přípravků je speciálně navrženo tak, aby poskytovalo hydrataci a zlepšovalo vzhled vašich rukou. Komponenty pronikají hluboko do pokožky, zmírňují suchost a odstraňují odlupování.