Po jaké době se z bývalého kuřáka stane opravdu nekuřák. Co, jak a kdy se v těle čistí, když přestanete kouřit

Chcete přestat kouřit nebo už jste přestali? Zajímá vás, kdy se z kuřáka stane doopravdy nekuřák? Co se děje v těle, když nedostane svou dávku?

Z kuřáka nekuřák

Kuřák se ptá: kdy je ze mě nekuřák?

Přestali jste kouřit. Před měsícem, rokem, dvěma lety. Za kuřáka se prakticky nepovažujete už od samého začátku. Ale…nejednomu bývalému kuřákovi probleskne hlavou, kdy se z vás skutečně stane nekuřák. Přesněji řečeno, kdy se tělo důkladně očistí od všeho, co mu cigarety poskytly. Jestli vás tahle otázka zajímá, tady jsou fakta.

Jaké změny se dějí v těle kuřáka po poslední cigaretě

Za poměrně krátkou chvíli, tedy 20-30 minut po cigaretě, se vrací do normálu tělesný tlak a tepová frekvence. Zlepšuje se i cirkulace krve v těle, hlavně v končetinách. Z toho je patrné, že pokud si po půlhodině prostě zapálíte znovu, tlak nikdy neklesne. Pokud po hodině, pojedete ve střídavých intervalech.

Po 10 hodinách

Teprve po deseti hodinách od poslední cigarety se v krvi vrací k normálním hodnotám koncentrace kyslíku. To také znamená, že se snižuje riziko srdečního infarktu. Ano, v souvislosti s cigaretami slýcháme pořád mylně strašák rakovina plic. Přitom jeden z nejčastějších potenciálních problémů celoživotních kuřáků je právě hrozící infarkt.

Po 24 hodinách

Pokud vydržíte 24 hodin, teprve tehdy je z těla vyloučen všechen oxid uhelnatý. Dále se okysličuje vaše krev a začínají se čistit plíce i dýchací cesty. Silnější kuřáci také vykašlávají nečistoty ven.

Po 48 hodinách

Celých 48 hodin trvá, než tělo odbourá veškerý nikotin. Zlepšuje se i chuť a čich. Pozor, to ale neznamená, že ihned poznáte všechny pachy a čenicháte jako komisař Rex. Vaše vyšší vnímavost k těmto smyslům se může cvičit dlouho, to je jiné téma.

Po 72 hodinách

Po 72 hodinách se pak ještě ulehčí dýchání, protože se dýchací cesty rozšiřují. V souvislosti s cigaretami se mluví jen o nikotinu, ale ten škodí pouze tím, že vyvolává návyk. Při spalování tabáku se vdechují prvky jako kadmium, arsen nebo hydrazin. To všechno jsou pro nás jedy.

Vrací se i kondice a celkové zdraví

Další zlepšení krevního oběhu, funkce plic a snížení případného zadýchávání trvá poté měsíce, v závislosti na tom, jak dlouho a jak často jste se kouření věnovali. Zpravidla se tvrdí, že tak dlouho, jak jste kouřili, se tělo dává do kupy. Obecně se uvádí kolem deseti měsíců. Pověstné i obávané kolísání váhy se ustálí po třech měsících. Celý jeden rok potom organismu trvá, než klesne na polovinu jeho riziko srdečního infarktu – samozřejmě v porovnání s typově stejným kuřákem.

Roky pak tělu trvá snížit riziko cévní mozkové příhody, tedy mrtvice. V závislosti na délce trvání kouření je to pět, ale také patnáct let. Deset let také potrvá snížení pravděpodobnosti úmrtí na rakovinu plic. To je pak na stejné úrovni, jako u nekuřáků. Zní to děsivě, ale v podstatě to znamená jen drobné snížení. Každopádně, kdo by chtěl zdvojnásobit šance na smrtelnou chorobu, i když by byla úplně minimální?

To samé platí i pro další rakoviny spojené s kouřením, tedy hrtanu, jícnu, děložního čípku, slinivky nebo rtů. Po patnácti letech pak máte stejné šance na infarkt, jako kdybyste nikdy nekouřili. Vaše skóre je vynulováno.

V Čechách kouří 2,3 milionu lidí

Kouření je u nás velice rozšířené, a jeho vnímání v Čechách tomu neprospívá. Zatímco ve Spojených státech k vám klidně přistoupí kolemjdoucí a upozorní vás, jestli víte, že kouření škodí zdraví, tady se stále drží jako měřítko jistého společenského statusu. Večírek, firemní akce, přestávka v divadle, tady všude se nedočkavci valí ven na cigaretu. Vyspělé státy přitom začínají skutečně kouření vnímat jako negativní, což umocňují trendy jako zdravá nebo raw strava, veganství a všechno zelené nebo planetu šetřící smýšlení. Pach z cigaret navíc začíná lidem vadit stále víc, což je dané i tím, že ho v hospodách necítí. V tomhle případě to ale není na škodu, a mladí a děti kouří také méně. Zatímco dříve zkoušeli kouřit po škole za bukem, dnes je to tolik neláká, a mohou za to mobily, tablety a YouTube. Tak si nevybereme.

Ještě dodatek. Příští rok stát zvýší spotřební daň z tabákových výrobků, a prozatím je v plánu celých deset procent. Tento návrh už je schválený vládou, takže se kouření ještě víc prodraží, pokud skutečně nezapálíte naposledy.

Co vy na to?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dobrovolný sexuální půst. Počet nesouložících do věku třiceti let se za dvacet let ztrojnásobil

Narůstající alergie nebo klesající plodnost mužů. Alarmující trendy ve zdravotnictví, se kterými moc nenaděláme