Tipy, jak skončit s kouřením. Sekněte se svým zlozvykem

O kouření cigaret se říká, že je nejlepší s tím nikdy nezačínat. Jakmile jednou vstoupí do vašeho života, jen těžko se jich zbavuje. Jenže co když jste do jejich pasti spadli a snažíte se ze spárů cigaretového kouře dostat ven? Poradíme vám, jak zahodit cigarety jednou provždy. 

Jak skončit s kouřením

Závislost na cigaretách je v dnešní době hodně probíraným tématem. Jenže jak s kouřením skončit? Téměř z každého rohu vidíme odstrašující případy následků kouření, neustále slyšíme, co všechno způsobují…

Každý víme, že kouření cigaret není vůbec nic zdravého, ovšem o tom tento článek nebude. Místo toho se podíváme, jak se můžete zbavit návyku na cigarety, tedy pokud ovšem opravdu chcete, protože právě tím je nejdůležitější začít.

Vždy to chce silnou motivaci

Motivace je důležitá (a také hodně potřebná) součást našeho života ve všech jeho rovinách. Ve sportu, v práci, ve vztazích, ale právě také tehdy, když chcete dosáhnout jakéhokoli úspěchu. Když máme silnou motivaci, dokážeme klidně i nemožné. A právě to bychom měli zúročit také v okamžiku, kdy se chceme zbavit nepříjemného zlozvyku v podobě kouření.

Spousta lidí dělá v tomto případě chybu, že jde cestou zákazů, ovšem zakázané ovoce vždycky nejvíc chutná. Zkuste místo toho do svého života zapojit zdravý hnací motor a najít si klidně i malé důvody, proč byste měli s kouřením přestat.

Řiďte se svým vlastním já a najděte si svůj vlastní důvod, proč byste si už neměl zapálit. Vy musíme být přesvědčeni, proč to pro sebe děláte. Jedině tak se vaše rozhodnutí stane motivací, kterou nikdo neporazí.

Jak skončit s kouřením? Pozvolna upravujte své zvyky

Spousta kuřáků si v okamžiku, kdy se rozhodnou přestat kouřit, převrátí své každodenní zvyky vzhůru nohama. Způsobí to jen jediné. Stres a zmatek. V tomto ohledu je důležité uvědomit si, že vše má svůj čas.

Vaše tělo bylo dlouhodobě zvyklé na řadu rituálů. Jakmile mu je z minuty na minutu vezmete, začnete vnitřně panikařit, což vyvolá řadu dalších událostí, jež vás dovedou zpátky k cigaretám.

Jedním z příkladů jsou například venkovní pauzy, které pro vás doposud představovaly krátký útěk od povinností a zároveň odpočinek. Místo toho, abyste nyní šel se svými kolegy ven a prohodil s nimi pár slov, máte tendenci jet bez přestávky, což dříve či později na vašem těle pocítíte.

Řešení je v případě odvykání jednoduché – nevyhýbejte se ostatním kuřákům a snažte se udržet své dosavadní rituály, které postupně upravíte. Bojíte se ale, že selžete a chuti na cigaretu neodoláte? Vždyť přeci nemusíte. Už sami dost dobře víte, proč chcete přestat kouřit a nechybí vám k tomu vaše silná motivace. Vy víte, co chcete!

Přelstěte váš mozek 

Chuť na cigaretu jde dost dobře ovlivnit také třeba tím, že si ve chvíli, kdy vás láká představa na cigaretu, vezmete ideálně pálivější bonbon. Právě “ostřejší” bonbóny mají v tomto ohledu úžasnou schopnost. Dokážou totiž zklidnit tu nejkritičtější fázi.

Ostatně má to souvislost také s tím, proč řada kuřáků při odvykání přibírá. Jednoduše potřebují cigaretu nahradit něčím jiným, co alespoň trochu zažene jejich chutě. A právě mátové, zázvorové či mentolové bonbóny jsou jakousi zlatou střední cestou, která si s abstinenčním příznakem dobře poradí.

Přejděte na jiné cigarety 

Jedním ze způsobů, jak se jednou provždy zbavit cigaret, je nastoupit na přestupní stanici v podobě bezdýmých cigaret. Samozřejmě ideální je právě tento krok zcela přeskočit, ovšem pokud to nejde, je rozhodně lepší zvolit takovouto možnost než setrvávat u těch klasických.

Kromě tabákových s nikotinem seženete i bylinné, které jsou navíc dostupné také v beznikotinové verzi. Právě alternativní cigarety bez nikotinu jsou pro odnaučování skvělým kandidátem. Pokud spolu s tím budete snižovat i počty cigaret, jednoho krásného dne se probudíte s pocitem, že něco takového už přeci nepotřebujete.

Zkuste se inspirovat správnou četbou

Možná se vám zdá, že čtení a odvykání kouření jde dohromady možná tak jen proto, že díky tomu alespoň na chvíli přestanete myslet na cigarety, ovšem chyba lávky.

Existuje spousta šikovných publikací, které vám na základě obsahu, jež dobře pracuje s vaší psychikou, pomohou s pochopením toho, proč je dobré přestat kouřit a zároveň vás jen utvrdí v tom, že cigarety ve svém životě opravdu nepotřebujete.

Kouření a psychika jde ruku v ruce a právě knihy zaměřené na odvykání kouření jsou skvělou volbou ve chvíli, kdy potřebujete cizí pomoc, ale nechce se vám docházet do odvykacích center.

Jedním z příkladů je také výborně hodnocená kniha od Allena Carra – Snadná cesta, jak přestat kouřit. Právě ta se zabývá revoluční metodou, která vám po přečtení knihy slibuje jediné – získáte svobodu od cigaret.  

Nemalujte čerta na zeď

Během odvykání kouření je důležité nezapomenout na jednu podstatnou věc – za žádnou cenu si nepodrývejte své sebevědomí, které je už tak samo o sobě poměrně křehké.

Věřte si a nemalujte zbytečně čerta na zeď s obavami, že se vám to nemusí podařit. Čím víc o sobě budete pochybovat, tím spíše se zastavíte na jednom bodě a to je přesně to, co v tuto chvíli opravdu nechcete. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zákaz kouření – zkoušet kličky nebo se k tomu postavit jako chlapi?

Cigára, která nejsou ke kouření. Jak z nich může být Lamborghini?