Google tasí novou chatovací aplikaci. Je skutečně nutná?

Posílání zpráv na mobilních telefonech už dávno nezajišťují jen staré smsky, chatovacích programů je v současnosti obrovské množství a neustále se objevují nové. Se svým příspěvkem se vytasil i Google, prozatím na tomto poli nepříliš úspěšný. Co můžeme od kecálku s názvem Allo očekávat?

Google na chatu? Nic moc

Ani takovému technologickému gigantu jako Googlu se nedaří všechno. Historie jeho chatovacích aplikací napříč platformami o tom jasně vypovídá. Nekoncepční přístup se projevil v existenci několika paralelních aplikací jako Google Talk či Google+ Messenger, které byly následně spojeny v komunikační platformu Hangouts. Ta sice nabízela mnoho možností, ale nikdy nefungovala úplně stoprocentně a její přijetí bylo velmi rozpačité. Po třech letech od této poslední změny přichází Google opět s otočením o 180 stupňů. Přichází Allo.

Ovšem ještě předtím si musíme povzdechnout nad tím, že na lepší časy se přece jen asi neblýská. Vedle Alla, o kterém bude za chvíli řeč, totiž Google přináší i Duo, což je služba pro video chat. Hangouts pomalu skomírají a Duo by mělo být jejich částečnou náhradou, do jisté míry představující alternativu aplikace FaceTime, již ve svých zařízení zatím nepříliš úspěšně prosazuje Apple. Duo ovšem zatím staví na telefonních číslech, což je trochu omezující a bude zajímavé sledovat, jestli mu tento přístup nakonec nezlomí vaz.

Allo a problémy

Ovšem zpět k očekávanému Allu. To se objevilo v obchodech s aplikacemi teprve před pár týdny a snaží se zaujmout rozsáhlými komunikačními možnostmi – do obrázků třeba můžete po vzoru Snapchatu libovolně kreslit, dále obsahuje i prediktivní prvky na základě vašich konverzačních zvyklostí. Podobně jako Snapchat a nově i Messenger (jak se za chvíli dočtete) umožňuje také nastavit, jak dlouho mají zprávy zůstat zobrazeny.

Dalším tahákem má být Google Asistent, který by vám měl v chatu i jiných aplikacích pomáhat. Předtím se však bude muset naučit, jak se chováte a co píšete. V tomhle ohledu vyjádřil své obavy i Edward Snowden, podle něhož se jedná o nástroj Googlu ke šmírování uživatelů. Aby Asistent totiž mohl zpracovávat vaše chování a učit se z něj, musí i to, co píšete, posílat do Googlu. O šifrovaných konverzacích tedy zatím není řeč. A na rozdíl od WhatsAppu neumí Allo pracovat s telefonními čísly. Zdá se, že Google se stále nedokáže poučit ze svých chyb a kombinace Allo + Duo nenabízí zajímavou alternativu pro ty, kteří už používají něco jiného. A co máme konkrétně na mysli?

Tvrdá konkurence

Na špici neotřesitelně trůní Facebook, který má hned dvě želízka v ohni. A že se jedná o želízka nejžhavější, totiž Messenger a WhatsApp. O WhatsAppu, který letos překonal hranici miliardy uživatelů, jsme nedávno psali, stejně jako o jeho koupení ze strany Facebooku před dvěma lety. Ještě o kousek dál je ale Messenger, který se též před dvěma lety definitivně odštěpil z kmenové mobilní aplikace Facebook a funguje nyní jako samostatná aplikace s více než miliardou aktivních uživatelů každý měsíc. Slušná porce.

A Messenger neusíná na vavřínech a snaží se uživatelům nabízet vychytávky, které jsou k vidění i jinde. Například u Snapchatu si lidé chválili, že tamější konverzace po jednom dni zmizí, je tedy možné chatovat bez strachu z toho, že by vaše zprávy někde trvale zůstávaly. Asi je jasné, k čemu takováto funkce primárně slouží, že. A nedávno se s ní vytasil i Messenger, když nabídl možnost tzv. tajné konverzace, která se neřadí do hlavního vlákna konverzací a dokonce si můžete i nastavit čas, po kterém vaše zprávy zmizí. Ráj všech nevěrníků je tady a Facebooku nyní stačí pouze držet krok s konkurencí ohledně nových funkcí, aby si bez problémů uhájil pozici dlouhodobé jedničky.

Ne vše je Zuckerbergovo

A dál? Už jsme zmínili Snapchat, který má chatování už v názvu a svou jednoduchostí a přístupností rychle získává na popularitě. Dále je tu Skype, jež sice začíná trochu zastarávat, stále se ovšem jedná o velmi populární komunikační platformu, přestože chatovací možnosti jsou ve srovnání s videem až druhotné. A samozřejmě nezapomínáme ani na Viber, dlouhodobého konkurenta WhatsAppu, který postupem času začal ztrácet, stále ho má však v telefonech obrovské množství uživatelů.

Jak vidíte, konkurence je dost a Google to se svými hned dvěma novinkami nebude mít jednoduché. Zvlášť v situaci, kdy se už fanoušci giganta z Menlo Parku v oblasti chatu několikrát spálili. Uvidíme, nakolik dokáže do aktuálně docela přesyceného trhu s komunikačními aplikacemi vnést čerstvý vzduch.

Co používáte k chatování vy? Věříte snahám Googlu prosadit se v oblasti, kde mu už před časem ujel vlak? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 nejšílenějších youtuberů – které kanály vás šokují?

Schyluje se ke konci torrentů? Aktuální dění růžově nevypadá!