Schyluje se ke konci torrentů? Aktuální dění růžově nevypadá!

Populární systém ke sdílení souborů zažívá temné období. Nedávno se několik populárních webů přidalo na dlouhý seznam stránek, na které si už cenzurní úřady posvítily. Kdo za tím stojí? A co bude dál?

Nejen pro vlastní materiál

Když mluvíme o torrentech, víme vůbec, o co se jedná? Pod původním názvem BitTorrent se ukrývá komunikační protokol ke sdílení souborů mezi více uživateli. Všichni uživatelé v dané síti od sebe navzájem stahují a zároveň posílají data dál. Tato původní myšlenka je krásná – člověk je omezen pouze rychlostí vlastního internetu, ale jinak může stahovat i od více uživatelů naráz, a nelimituje ho tak samotná stránka, z níž data stahuje. Stejně tak je ovšem zřejmé, že fungování této sítě nespočívá pouze ve sdílení fotek z dovolené, ale i nelegálního materiálu. A ten je právě trnem v oku všem kontrolním orgánům.

Abyste mohli soubory přijímat a posílat, potřebujete program, který vás začlení do sítě uživatelů. O těchto klientech si povíme třeba někdy příště, teď nás zajímá jiná významná složka fungování torrentů – vyhledávací weby.

Jatka nedávné doby

Ty mají v posledních letech totiž obrovské problémy. Dříve jich byla spousta a i díky jejich dosahu tvořilo sdílení obsahu mezi uživateli více než polovinu internetového provozu vůbec! To bylo v dobách největší slávy torrentů kolem roku 2009. V dalších letech už šlo tohle obrovské číslo dolů, a to i kvůli rušení populárních stránek jako třeba (pamětníci teď zamáčknou slzu) Mininova, ISOHunt, BT Junkie, TorrentSpy a další.

Před pár týdny potkal pád i největší vyhledávač torrentů na internetu – web Torrentz.eu. Ukončení jeho provozu přišlo zničehonic a i důvody jsou nejasné. Web totiž žádný nelegální obsah neobsahoval a ani k jeho sdílení nevybízel. Jednalo se „pouze“ o portál, který uživatelům nabízel vyhledání obsahu jiných lidí. Přestože všichni víme, jak se to s tou (ne)legalitou má, a můžeme na sebe spiklenecky pomrkávat, faktem zůstává, že tyhle weby dokázaly dlouhou dobu mezi zákony důvtipně kličkovat a tvářit se, že nic pochybného se u nich neděje.

https://www.youtube.com/watch?v=Nm1VzuyybVg

Bafuňáři se nedají

Jiná past sklapla už o pár týdnů dříve, když polská vláda ukončila činnost webu KickassTorrents, který se také řadil na vrchol popularity. A to se ve světě torrentů nevyplácí. Jakmile totiž máte oblíbenou stránku, můžete se spolehnout, že je (třeba i proti vaší vůli) přeplněná nelegálním obsahem. A to zajímá hlavně dva hráče – MPAA (Motion Picture Association of America) a RIAA (Recording Industry Association of America).

Tyhle bohaté asociace, které za oceánem dohlížejí na filmovou a hudební tvorbu, si více než kdo jiný uvědomují ušlé zisky vinou internetového pirátství. Snaží se proto vymáhat přísný autorský zákon DMCA (Digital Millenium Copyright Act), který už skoro dvě dekády děsí spoustu uživatelů internetu. A klidné spaní nemají hlavně majitelé portálů s torrenty, neboť řada z nich musela výše zmíněným organizacím vyplatit odškodné v řádu desítek milionů dolarů.

Kdo zbývá?

Několik posledních rytířů stále drží své praporce. ExtraTorrent a především The Pirate Bay, který už několikrát vstal z popela, mají početnou komunitu a prozatím fungují. V současné situaci se ovšem musí mít na pozoru každý. Zlatá éra torrentů se zřejmě chýlí ke konci, jelikož stále rostoucí transparentnost internetu dává FBI do rukou mocné zbraně a vypátrat identitu velkých torrentových hráčů už není tak těžké. Dokonce i The Pirate Bay na svém webu vyzývá uživatele, aby stahovali jen s falešnou IP adresou, jinak jim hrozí potíže. Smyčka kolem internetových pirátů se zřejmě stahuje…

Používáte sami tyto programy ke sdílení obsahu? Co na současnou situaci říkáte? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzajímavější nové aplikace pro mobily – čím nás letos vývojáři potěšili?

The best inzeráty, které jsme našli na Aukru