Používáte WhatsApp? Dejte sbohem svému soukromí!

Populární chatovací aplikace po čtyřech letech změnila podmínky pro uživatele. Co z nich plyne? Bohužel nic moc dobrého!

Zrození fenoménu

Dva bývalí zaměstnanci firmy Yahoo! měli v roce 2009 výborný nápad a rozhodli se založit vlastní společnost. Jejich chatovací aplikace se během pár let zařadila mezi nejpopulárnější programy na světě a v roce 2014 ji mělo v chytrých telefonech téměř půl miliardy lidí. To nemohlo uniknout pozornosti Facebooku, který zavětřil potenciál a firmu za zhruba dvacet miliard dolarů koupil. Jednalo se o největší akvizici v technologické oblasti –žádný jiný z gigantů moderních technologií jako Apple, Google či Microsoft tolik peněz za jinou společnost nevysolil. Ovšem nákup se zřejmě vyplatil. Během letošního roku se aplikace přehoupla přes magickou hranici jedné miliardy uživatelů a stala se tak bezkonkurenčně nejpopulárnější chatovací platformou na světě.

WhatsApp bývá leckdy charakterizován jako sociální síť. Přestože spolu uživatelé komunikují pomocí běžných mobilních sítí, je možné si v aplikaci vytvořit i vlastní profil s fotkou a aktuálním statusem. Touhle funkcí WhatsApp překonává běžné chatovací služby jako například staré dobré SMS. Facebook samozřejmě může být v klidu, ambice WhatsAppu na rozšiřování sociálních funkcí jsou malé a obzvlášť v posledních dvou letech k nijak výraznému posunu v tomhle ohledu samozřejmě nedošlo.

Problémy se soukromím

Právě akvizice ze strany Facebooku vyvolala u spousty uživatelů obavy. Vždyť proč by Zuckerberg kecací prográmek kupoval, kdyby ho nechtěl zakomponovat do svého modrého molocha? Nejhorší obavy se zatím nepotvrdily, WhatsApp zůstává nezávislým subjektem a dokonce i zrušil placenou verzi, která byla beztak celkem zbytečná. Před pár týdny ovšem došlo k rozsáhlým změnám podmínek a práv uživatelů, a to po dlouhých čtyřech letech. A to je voda na mlýn všech odpůrců Facebooku.

Nově totiž bude WhatsApp sdílet telefonní čísla svých uživatelů přímo s Facebookem, stejně jako jejich jména a používané zařízení. To je první krok k propojení uživatelských profilů na obou sítích, což by samozřejmě mělo vést k monetizaci ze strany Facebooku, především prostřednictvím reklam a dalších detailů z našich životů, kterých na nás chytré hlavy z kalifornského Menlo Parku vědí už tak požehnaně.

Samotný WhatsApp změny komentuje zcela podle očekávání – totiž že se jedná o kroky ke zlepšení uživatelské zkušenosti, umožnění lepšího měření aktivity, vymýcení spamu a tak dále. Nemusíte se bát, že by byly sdíleny vaše samotné zprávy, v tomhle ohledu je WhatsApp skutečně daleko a už před několika lety zavedl šifrování, které postupně vylepšuje. Veškeré prasárničky, které si posíláte se svými kontakty, tak nevidí ani WhatsApp, ani Facebook, ani nikdo další. Ovšem nemělo by vás překvapit, pokud vám Facebook začne jako potenciální přátele nabízet ty, jejichž číslo máte ve svém telefonu. Elegantní způsob, jak vyřešit dlouholetý problém, že mu lidé nechtějí dávat svá mobilní čísla jen tak!

Jak se na nové změny díváte vy? Vidíte v propojení těchto dvou platforem nějaká rizika? Berete bezpečnost na sociálních sítích vážně? Napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je Snapchat rasistický? Největší aféry populární sociální sítě

Schyluje se ke konci torrentů? Aktuální dění růžově nevypadá!