Je Snapchat rasistický? Největší aféry populární sociální sítě

Přestože Snapchat stále roste a získává na oblíbenosti, nevyhnuly se mu ani problémy, převážně vycházející z netaktních a nepovedených filtrů. Jaké nápady byly nejhorší?

Rychlost především

Speed filter hrál roli v řadě dopravních nehod, jeho princip je totiž dost na pováženou. Pokud se totiž pohybujete vysokou rychlostí a v tu chvíli pořídíte fotku, aplikace vás odmění. A jak jinak dosáhnout vysokých rychlostí než při řízení auta, že. Takže každému s dvojciferným IQ musí být jasné, o jak nebezpečnou zábavu se jedná. Přesto se řada mladých lidí nenechala od nezodpovědného řízení odradit…

No Snapchat, no cry!

Před několika měsíci se objevil filtr s Bobem Marleym, který vám přidal dredy a zčernil kůži. To vše k příležitosti 20. dubna, tedy svátku všech huličů, pro něž číslo 420 značí náklonnost ke kouření marihuany. Výsledkem byly hodně podivné fotografie, dost připomínající staré divadelní a filmové komedie, kde i role černochů hráli namaskovaní běloši. Černošské komunity takové experimenty samozřejmě nevidí rády a těžko se jim můžeme divit.

https://www.youtube.com/watch?v=tHJ_3HHgBls

Chudáci Japonci

Nedávno se objevil filtr, který vyvolal opravdu hodně kontroverze. Samotný Snapchat ho nazývá “anime”, ale nemusíte být fanouškem japonských komiksů, aby vám došlo, že tohle s anime mnoho společného nemá. Zatímco klasické anime se vyznačuje výraznou mimikou postav a špičatými tvary vlasů i obličeje, tento filtr se trefuje spíše do typického vzezření Asiata. Takže zakulatí tváře a v podstatě vymaže oči, místo nichž umístí úzké čárky, a samozřejmě i trochu vyžlutí obličej. Krása.

Hejty, kam se podíváš

V důsledku těchto průšvihů se objevilo i populární řešení problému podle každého internetového aktivisty – hashtag. Tenhle byl nazvaný #DeleteSnapchat a zatím kdovíjaké úspěchy neslavil, neboť většina uživatelů zřejmě filtry za příliš rasistické nepovažuje.

To ovšem není všechno. Určitě jste už na profilech něžného pohlaví na sociálních sítích zahlédli koruny z květin či motýlů. Tyhle filtry každého zdánlivě zkrásňují, jenže součástí těchto úprav je i vybělení kůže, čehož si internet nemohl nevšimnout. Jak se může tak velká firma jako Snapchat takových minel dopouštět?

Co na to samotná firma?

Novináři samozřejmě nenechali tyhle filtry bez povšimnutí a ptali se Evana Spiegela, ředitele celého Snapchatu, na rasovou diverzitu v jeho firmě. Jeho odpověď byla očekávaná – že prý neuvažuje o lidech jako o procentech bílých či barevných lidí, nýbrž o individualitách s rozličnými schopnostmi. Jinými slovy – neví.

Zároveň se ale Snapchat snaží i vychytávat své mezery, mezi něž patří hlavně vyhledávání a objevování nového obsahu. Zřejmě proto kupuje za 110 milionů dolarů službu Vurb, jež se právě na tyto funkce specializuje. Společně s posílením chatovací složky se tak Snapchat snaží vytvořit konkurenci pro stále nedostižný Facebook Messenger. Dobrá myšlenka, kterou bohužel výše zmíněné kauzy pouze zbytečně zdržují.

Co si o podobných aférách myslíte? Je Snapchat skutečně rasistický, nebo se jedná o nafouknutou bublinu a lidé jsou v současnosti přecitlivělí? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzajímavější nové aplikace pro mobily – čím nás letos vývojáři potěšili?

Budocnost chytrých telefonů. Už aby to bylo!