Investigativní novináři? V hobně za příběhem hrají vabank

Chcete rozkrývat informace o zločineckých organizacích, informovat o věcech, o nichž veřejnost nemá ani tušení a šťourat se tam, kde vám půjde o kejhák? Pak rozhodně zapomeňte na pohodlí kanceláře a luxusní press tripy.

Antonio Salas

Jako investigativní novinář si budete na chleba vydělávat mnohem obtížněji. Vyprávět by o tom mohl třeba italský žurnalista Carmelo Abbate (nar. 1971). Tomu se v roce 2010 podařilo v roli údajného milence jednoho z vysoce postavených kněží dostat do Vatikánu a vynést na světlo skandál zahrnující využívání služeb sexuálního eskortu a pohlavní zneužívání dětí.

Carmelo Abbate odhalil sexuální praktiky církve v srdci samotného Vatiánu (Zdroj: carmeloabbate.it)

John Howard Griffird se stal černochem

Zajímavý je rovněž příběh spisovatele z Texasu (USA) Johna Howarda Griffina (1920 – 1980). Ten si chtěl na vlastní kůži vyzkoušet, jak se společnost chová k afroamerickým mužům. Svůj záměr konzultoval s dermatologem, který mu předepsal léky, solárko a speciální krémy, díky čemuž se z bílého Griffina stal Griffin černý. Své zkušenosti pak popsal v knize Černý jako já (Black like me).

John Howard Griffin chtěl vědět, jak se cítí afroameričané - a tak se "obarvil" na černo. (Zdroj: Clareowensblacklikeme.wordpress.com)

Obchod s bílým masem i mezinárodní terorismus

Mezi vysoce ceněné investigativní novináře moderní doby patří bezesporu také Brit Chris Terrill (nar. 1952) či Antonio Salas (jde o pseudonym, identitu si tento novinář drží v přísné tajnosti). První jmenovaný má na kontě například odhalení gangů přiživujících se na obchodu s bílým masem (1992), příběh o pašerácích kokainu v britské armádě (konkrétně v Britském královském námořnictvu), dokumenty o školní šikaně či story o nelegálním obchodu s orangutany.

Chris Terrill je jedním z nejznámějších investigativních novinářů dneška (zdroj:  windsofchange.net)

Salas se zase proslavil mj. tím, že rozbil gangy zaměřené na dětskou prostituci nebo majstrštykem, během nějž se dostal na kobylku legendě mezi teroristy Carlosovi „Šakalovi“ (viděli jste Bourne Identity?). Během kariéry ovšem podstoupil věci, které jsou pro většinu z nás asi nepředstavitelné: rok se vydával za militantního neonacistu, rok a půl předstíral, že je mezinárodním pašerákem bílého masa, naučil se arabsky a několik let vystupoval jako prominentní islamista Mohammed Abdullah.

Antonio Salas v akci (zdroj: antoniosalas.org)

Nakonec zmiňme ještě brazilského novináře Tima Lopese (1950-2002), který za svá strhující zjištění zaplatil životem. Jeho vyšetřování vedlo k rozkrytí sítě pašeráků zbraní a drog ve favelách. V roce 2001 dokonce na vlastní pěst pořídil jedinečný videozáznam autentické předávky zbraní (konkrétně dodávky AK-47), čímž významně pomohl brazilské policii. O něco později na to však doplatil. V červnu 2002 našli jeho bezvládné a ohořelé tělo – to tiše dokládalo smutná zvěrstva, která si musel vytrpět ještě předtím, než mu jeho vrazi konečně dopřáli smrt.

Tim lopes odhalil pašeráky zbraní a drog. Ti se s ním příliš nepárali. (Zdroj: Careernewsinsider.com)

Vcelku podobně jako Lopes pak dopadla i řada dalších novinářů, např. těch opozičních, kteří se znelíbili představitelům režimu v Rusku či v Číně.

Znáte další velikány investigativní žurnalistiky? Napište nám o nich do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co nevíte o bláznech z BOKO HARAM

Vítejte ve světě zpravodajských služeb