Filmový festival Karlovy Vary: co způsobil herec Casey Affleck a komu vadí Česká zbrojovka

Filmový festival Karlovy Vary letos přivezl herečku Julianne Moore a vrátil se i Casey Affleck. V souvislosti o oscarovým hercem některá zahraniční média připomněla jeho údajnou aféru s obtěžováním, zatímco tuzemští herci zase řeší jednoho z oficiálních sponzorů akce, kterým je Česká zbrojovka. Co jim nevoní a proč?

Filmový festival Karlovy Vary

V pořadí 54. Filmový festival letos přivítal herečku Julianne Moore. Hollywoodská veteránka na svých 58 let vůbec nevypadá, a na svém kontě má desítky filmů, jako Big Lebowski, Magnolia nebo Hannibal. Přestože pochází ze Severní Karolíny ve Spojených státech, vyrůstala herečka částečně i v Německu. Na festivalu převzala Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii hned při startu festivalu, a její předávání i děkovná řeč se tak stalo zahájením letošního ročníku. Hned poté ale zamířila do hlavního města. V Praze byla potom viděna následující den i se svým manželem Bartem Freundlichem na procházce po Karlově mostě.

Dorazili Billy Crudrup i Casey Affleck

Na červeném koberci se objevili i další zahraniční herci. Jedním z nich je Billy Crudrup, který spolu s Julianne Moore a jejím manželem uvedl film Po svatbě. Oba herci v něm hrají, zatímco Bart Freundlich snímek režíroval. Usměvavý a milý Billy Crudrup má za sebou snímky jako Veřejní nepřátelé, Alien: Covenant nebo oceňovaný kousek Na pokraji slávy. Objevil se ale i v nejlepším snímku režiséra Zacka Snydera. Tím je film Strážci – Watchmen z roku 2009. V poslední době pak účinkoval v seriálu Gypsy z dílny Netflixu.

Na Filmový festival Karlovy vary dorazil i herec Casey Affleck, který zde uvedl svůj snímek Světlo mého života. Svůj Křišťálový glóbus převzal už loni, kdy byl na festivalu také přítomen. Jeho pohodový přístup k fanouškům pak podtrhla i zpráva, že po přistání v Berlíně odmítl řidiče a zapůjčeným BMW se dovezl do Karlových Varů sám. My se Caseymu vůbec nedivíme, protože taková projížďka po dálnici je skutečně paráda. Obzvlášť, když máte za sebou let přes Atlantik ze Spojených států.

Dotkl se mě a tvářil se nadrženě

V souvislosti s hercem, který získal v roce 2016 Oscara za roli ve filmu Místo u moře, reagoval zahraniční tisk na jeho návštěvu Karlových Varů připomenutím jeho aféry s údajným sexuálním obtěžováním. Casey Affleck by se prý neměl tvářit, jakože se nic neděje a prostě pokračovat dál. Je skutečně zajímavé, že si některá média dovolí očerňovat veřejně konkrétní osoby, proti nimž stojí pouze neprůkazná obvinění. I to je jeden z důvodů, proč nedávno vyšlo najevo, že Keanu Reeves na všech fotkách s fanoušky drží ruce v bezpečné vzdálenosti od nich, a to i když to vypadá, že je drží kolem pasu. Herec se snaží vyloučit, že ho za deset let nějaká arogantní fanynka zažaluje za sexuální obtěžování, bez ohledu na zničení kariéry i dobrého jména.

Zbrojovku filmaři nechtějí

Pozornost ale nebudí jen zahraniční hvězdy. Na čtyři desítky herců a režiséru z Čech i Slovenska se podepsalo pod otevřený dopis pro vedení festivalu, kde protestují proti jednomu z hlavních sponzorů. Tím je firma Česká zbrojovka, která podle nespokojených signatářů svojí politikou neodpovídá duchu festivalu. V dopise bylo uvedeno, že zbrojovka v minulosti vyvážela své zbraně do do nedemokratických zemí a vydělávala tak na porušování lidských práv. V dopise se doslova píše, že „lidská práva by měla vždy stát nad byznysem“.

Populismus nad zdravý rozum

Hřebejk, Klusák, Michálek, Plodková a další by si ale měli uvědomit, že právě lidská práva jsou v současné Evropě ten nejlepší byznys. Česká zbrojovka je jedna z mála tuzemských firem, které nebyly rozprodány a rozkradeny, tak jako většina naší výroby. Firma má renomé ve světě, Češi na ni byli vždy patřičně hrdí a podle průzkumů patří k vyzdvihovaným zaměstnavatelům. Ale současný trend zkrátka velí celebritám nad zaměřením zbrojovky zvedat varovný prst. Spousta lidí od filmu se navíc verbuje mezi liberály a marxisty, a říkat zbrojnímu průmyslu fuj je stejné, jako odsuzovat lidi, co jedí maso. Jak praví známé přísloví, mír znamená mít větší klacek než ti ostatní. PR ředitel zbrojovky Křivan se ostatně nechal slyšet, že by podepsaným hercům nepřál, aby v nouzi volali policii, která by místo zbraní vytáhla kamery.

Filmový festival je hlavně o filmech

Největším nepřítelem letošního ročníku ovšem není zbrojovka, ale počasí. Vedro o víkendu bylo skutečně ubíjející, a pocítili to zejména ti, kteří na do Varů přijeli „na divoko“ se stanem. Ten je po prvním náporu slunečních paprsků neobyvatelný, a tak návštěvníci festivalu mizí hned ráno v klimatizovaných sálech, které jsou vždy kompletně plné. To je něco, čím se může Filmový festival v Karlových Varech pyšnit. Ta atmosféra a hlad návštěvníků po promítaných snímcích, které jsou vždy rozebrané už dopředu. Samozřejmě tu můžete kromě těch festivalových a nezávislých vidět třeba i nového Spider-Mana. V předpremiéře je to pak snímek Diego Maradona o slavné fotbalové celebritě, ale promítal se i nestárnoucí klenot Vetřelec z roku 1979.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky na červenec. Spider-Man, zombie horor Mrtví neumírají a komedie Srážka s láskou

O mrtvých jen v dobrém? Michael Jackson čelí vážnému obvinění, možnost se hájit ale nemá. Můžeme odsuzovat na základě jakéhokoli tvrzení?