Novinky v kinech: cesta k šílenství v očekávaném filmu Joker, korejská černá komedie Parazit a Will Smith jako Blíženec

Říjen přináší čerstvé filmové novinky v kinech. Joaquin Phoenix se představí v dlouho očekávaném filmu Joker, v černé komedii Parazit sleduje osudy jedné obyčejné korejské rodiny a Will Smith bojuje se svým mladším já ve snímku Blíženec.

Novinky v kinech: šílený Joker, korejský Parazit a Will Smith jako Blíženec

Šílenství na vzestupu

Joker je film, který zcela vybočuje ze zajetých kolejí. Ano, je to ten Joker, který později trápí Batmana, ale snímek o zrodu psychopata stojí úplně stranou od dnešních komiksových megafilmů. Vypráví všechno úplně od začátku, kdy je Artur Fleck jen zkrachovalým komediantem, který se pohybuje na hranici mezi bytím a nebytím a jeho šílenství pomalu vybublává na povrch. Má touhu stát se stand-up komikem, ale sled situací spouští nešťastné události, kdy se Fleck postupně mění na maniakálního zločince. Film režíroval i přichystal scénář Todd Philips, a role vyšinutého Artura Flecka se zhostil Joaquin Phoenix. Ten neváhal do kůže Jokera pořádně zhubnout a trávil spoustu času s lidmi s mentálními poruchami, aby byla postava v jeho podání věrohodná. Podle zahraničních ohlasů i prvních recenzí se tohle skvěle daří a známý herec odvádí špičkový výkon.

Film už teď poněkud rozděluje publikum. Jedni v něm vidí doslova přepisování komiksového žánru. Snímek prý navazuje na tvorbu Martina Scorseseho z 80. let a navrhují pro film Oscary. Jiní poukazují na fakt, jestli obyčejná lidská dramata osloví diváky pouze v případě, že jsou navěšena na známé značky. A pak je tu ještě varování, že může být film vnímán jako obhajoba brutálního násilí. Za to už v Americe kritizují Warner Bros příbuzní obětí hromadné střelby v kině. Tohle a nadšené ohlasy z premiéry v Benátkách filmu zajišťují opravdu působivou reklamu. Trailer vás nicméně přesvědčí, že Joker stojí za vidění. V kinech od 3. října 2019.

Další trochu jiný film

Nečekaným překvapením je snímek Parazit, který má na svědomí režisér Bong Joon-ho (Pon Džun-ho). Tenhle komediální thriller je kompletně jihokorejské produkce, a vysloužil si nesmírně kladné přijetí mezi návštěvníky filmových festivalů, kde byl ke shlédnutí před svojí premiérou. Parazit je černá komedie o čtyřčlenné rodině, jejíž členové jsou nezaměstnaní a na hranici chudoby. Šance pro ně nastává, když se dostanou k možnosti přiživit se na bohaté domácnosti, kde jsou zvyklí na úplně jiný standart. Jednotliví členové tak postupně infiltrují luxusní dům, ale situace se samozřejmě zkomplikuje. Na festivalu v Cannes na snímek pějí samou chválu, a podle všeho je jeho nejsilnější stránkou široká škála emocí, která vás u filmu zasáhne. Rodinné drama, černá komedie i prvky thrilleru prý pobaví, udrží napětí, ale také pěkně vyděsí. Pokud hledáte „něco jiného“ a chcete v kině vidět film úplně stranou od mainstreemu, je Parazit pro vás. V kinech je k vidění od 3. října 2019.

Will Smith vs. Will Smith

Blíženec (Gemini man) je příběh elitního nájemného vraha Henryho Brogana (Will Smith), který pracuje pro NSA. Ten se dostane do problémů, když se ho jeho zaměstnavatel rozhodne zlikvidovat. Henry se totiž dostal k informacím, ke kterým neměl, a stává se tak ohrožením. Otázkou ale zůstává, koho poslat odstranit člověka, který je ve všem nejlepší. Na to si posvítí ve společnosti Gemini, které šéfuje Clay Veris (Clive Owen). Jeho tajný projekt umožňuje klonování, a tak se Henrymu v patách objevuje jeho vlastní já, které je mladší, silnější a odhodlanější. Hrdina se bude muset svému pronásledovateli postavit, protože jinak by nikdy nenašel klid. V podstatě stojí sám proti sobě, a tak nemůže přijít s rozumnou strategií, jak zamést svoje stopy. Jak se ale postavit vlastnímu já? Ve filmu Blíženec hraje Will Smith a jeho omlazená verze, a celá věc je prý technologicky zvládnutá na jedničku. Dokonce tak, že podle mnohých posune tento standart v natáčení. Česká premiéra je 10. října 2019.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

České filmy aktuálně v kinech: Nabarvené ptáče, Národní třída a Pražské orgie. Proč na ně vyrazit a co mají společného

Recenze: Rambo: Poslední krev přináší brutalitu a rozdělí fanoušky na dva tábory. Co očekávat před návštěvou kina