Jak se stát stand-up komikem. Kam až sahá historie této formy zábavy a kdo se stal legendou

Stand-up comedy je uměleckou formou, která je u nás známá v podstatě až po miléniu, ale ve světě má mnohem delší tradici. Jaké byly její začátky, koho proslavila a co byste měli vědět, pokud chcete sami začít vystupovat před publikem?

stand-up comedy

Začátky stand-up comedy a problémy s cenzurou

Historie stand-up comedy se začala psát už na konci 18. století v Anglii. V tehdy vznikajících varieté se objevili komici, kteří před publikem předváděli humorný program, který se skládal především z vtipů. Za zakladatele moderní formy stand-up comedy je ovšem považován jistý Lenny Bruce. Tento americký komik totiž na rozdíl od svých předchůdců nerespektoval pravidla cenzorů, díky čemuž se dostal do křížku s úřady, byl dokonce i zatčen a kvůli obscenitě také přišel o licenci na vystupování po klubech v New Yorku.

Bruce ve svých vystoupeních, která měl v 50. a 60. letech 20. století, mluvil otevřeně o problémech tehdejší americké společnosti, a to především o rasismu a politice, nevynechal však ani sex a sprostá slova. Na Bruce poměrně brzy navázal George Carlin, který měl v podstatě totožné problémy. V roce 1972 byl dokonce zatčen přímo během vystupování na festivalu. Carlinův černý humor se otíral o témata politiky i náboženství a byl plný i dalších kontroverzních motivů.

George Carlin si bral často na paškál náboženství

Legendární stand-up komici

Za dobu existence stand-up comedy, tedy umělecké formy, jež je dnes rozšířená po celém světě, se proslavila řada komiků. Pokud se však podíváme na prestižní žebříčky časopisu Rolling Stone či televize Comedy Central, je „svatá trojice“ zcela jasná. V obou se totiž na třetím místě objevuje Lenny Bruce a na druhém George Carlin. Nejlepším stand-up komikem byl ovšem totožně vyhlášen Richard Pryor, který od 60. let vystupoval po newyorských klubech a diváky bavil několik desetiletí.

Pryor byl také herec a zahrál si v několika úspěšných filmech, např. Modré límečky. Svými stand-up vystoupeními se ovšem proslavila i řada opravdu světoznámých herců. Z těch amerických jde třeba o Woodyho Allena, Robina Williamse, Louise C. K. nebo Eddieho Murphyho. Mezi britskými baviči pak kupříkladu vyniká Dylan Moran, který je u nás známý především z komediálního televizního seriálu s názvem Black Books.

Moranovo představení Monster (2004), které je obrovsky populární nejen na britských ostrovech

Stand-up comedy v České republice

V České republice je stand-up spojen především s pořadem Na stojáka, který od roku 2004 vysílala stanice HBO a později se přesunul na Českou televizi. Stejný název měl přitom i americký film z roku 1988, který je sestřihem mládeži nepřístupných vystoupení 12 stand-up komiků v newyorském Minetta Lane Theater. Aktuálně u nás navíc existuje i Comedy Club televizní stanice Prima Comedy Central. I když jsou tyto pořady přijímány všelijak, rozšířily u nás povědomí o daném fenoménu a daly vyniknout takovým jménům jako Lukáš Pavlásek, René Jahoda anebo Iva Pazderková.

Hokejový zápas ve znakové řeči (René Jahoda)

Jak se vlastně stát stand-up komikem?

Pokud by vás forma stand-up comedy zajímala, většina komiků by vám dala jednu jedinou radu – vystupovat, vystupovat a zase vystupovat. Nejdůležitější totiž je, stejně jako v případě sportovců, co možná nejčastější trénink. Ovšem pozor! Rozhodně ne před zrcadlem, ale před platícím publikem. To samozřejmě nezvládne každý, a navíc máme v našich luzích a hájích i jistá úskalí. Zatímco v Anglii nebo USA existuje spousta malých klubů, v nichž stand-up komici obvykle začínají, u nás jich moc není. V ČR je tedy nutné do všeho skočit rovnýma nohama.

Na druhou stranu, česká stand-up comedy není tak svazující. Někdo by sice mohl říct, že se nejedná o pravou uměleckou formu hodnou tohoto jména, ale začátečníkům dává širší možnosti. Ve světě totiž stand-up komik vystupuje sám za sebe, zatímco v České republice není výjimkou, že mají vystupující pseudonymy a kostýmy. V každém případě si stačí zapamatovat pravidlo, že čím více stand-up komik vystupuje před diváky, tím víc se obvykle zlepšuje, a díky tomu se také na pódiu objevuje častěji.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pavlásek opět boduje se svým pokračováním knihy z IT světa! Kde se inspiroval?

Komici s.r.o. exkluzvně před naší kamerou. Co pohání Knora, Pavláska a Žáčka v jejich práci?