James Bond dostane ve filmu No Time To Die nástupce. Ne každý bude s touhle volbou spokojený. Jaké známe detaily z natáčení

James Bond vstoupí do kin ve filmu No Time To Die 8. dubna 2020. Agent 007 dostane nástupce, a ne každý fanoušek bude s touhle volbou spokojený. Jeho místo totiž zaujme proti zajetým kolejím agentka, kterou hraje Lashana Lynch. Jaké známe detaily z natáčení?

James Bond dostane v No Time To Die nástupce. Známe detaily z natáčení

Nový agent 007 se představuje

James Bond číslo 25 už má datum premiéry i název. Ve snímku Spectre z roku 2015 odchází na konci nesmrtelný Bond do agentského důchodu a dává přednost lásce, kterou je Dr. Madeleine (Léa Seydoux). V novém filmu s názvem No Time To Die se s Jamesem Bondem rozloučíme doopravdy. A naposledy se do role agenta 007 převtělí i Daniel Craig, pro kterého je to pátý film, kde funguje ve službách jejího Veličenstva.

Ještě jedna mise

Bond si užívá na Jamajce, ale přítel ze CIA Felix Leiter ho požádá o pomoc při misi na záchranu unesené vědkyně. Soupeřem bude padouch, který má k dispozici novou netušenou technologii. Ta je, jak jinak, velkou hrozbou. Zloducha si tentokrát zahraje Rami Malek (Queen). Ve snímku se ale objeví i nová postava Nomi, která bude hned na začátku představena jako nový agent 007. Hraje ji herečka Lashana Lynch a zatím se pečlivě tají, kolik prostoru bude v No Time To Die mít. Jistý je jenom fakt, že další film bude sledovat ji. Čas ukáže, jestli to bylo čerstvé nakopnutí zajeté značky nebo pohřbení legendárního kultu.

Známá značka dostane novou tvář

V čele MI6 stojí po smrti M v podání Judi Dench herec Raplh Fiennes, a navazuje tak na první bondovky, kdy byl M také muž. James Bond se při návratu setkává se svou následovnicí, která přebrala jeho povinnosti. Tradiční model agenta 007 se pak rozbije na tisíc kusů, když se náš hrdina pokusí postavu Lashany Lynch svést a pohoří. Za to můžeme „poděkovat“ feministické scenáristce Phoebe Walter-Bridge. Ženy nové doby jsou zkrátka vyobrazené jako nedobytné ledovce a samostatné jednotky, které muže nepotřebují. Líbil by se takový svět Jamesi Bondovi?

Sexuální predátor Bond

Náš známý agent 007 by nejspíš v dnešním západním světě korektnosti nepochodil, protože jet se ženou sám ve výtahu, znamená riskovat obvinění ze sexuálního obtěžování. Čemu by se dříve nadřízení jen zasmáli, musí teď řešit u soudu. I tohle je jeden z faktorů, který celou myšlenku nezničitelného agenta a lamače ženských srdcí posílá do věčných lovišť. Filmaři se budou nicméně držet obvyklých prvků, alespoň co se přístupu k samotnému snímku týče, takže se mohou nedočkavci těšit na Aston Martin, honičky, přestřelky a exotické destinace.

Střípky z natáčení

Natáčení proběhlo na několika místech po světě. Jedním z nich je přirozeně Londýn, kde je ústředí MI6 a James Bond se tu vždycky nějakou dobu zdrží. Radost fanouškům, a nejspíš i milovníkům aut, udělá následující záběr, kde Daniel Craig vystupuje z překrásného vozu. Tím je Aston Martin V8 Vantage z roku 1987, který řídil Timothy Dalton ve snímku The Living Daylights (Dech života) ze stejného roku. Herec se v záběru baví o vozech i s Princem Charlesem, který se přijel podívat na natáčení.

Tady je zase pohled na 2. štáb, který má na starosti akci. Záběry pochází z natáčení automobilové honičky v Itálii, kde vidíme před kamerou kultovní vůz agenta 007, kterým je Aston Martin DB5 z let 1963-1965. Podle zvuku motoru to ale vypadá, že je auto upravené pro potřeby natáčení kaskadérských kousků. V autě samozřejmě nesedí žádný ze známých herců, protože takový risk si žádná produkce nemůže dovolit.

Jedni jsou pro, druzí proti

Nahrazení Jamese Bonda ženou černé pleti je poměrně razantní zákrok ze strany studia MGM, které vlastní značku 007. Od oznámení této zprávy hoří na sociálních sítích boj odpůrců i příznivců, ale v podstatě se dá tento fakt shrnout jednoduše. Nikomu nevadí, že hraje ve filmu žena nebo že je černá. Pomyslnou oprátku dostal na krk celý mýtus Jamese Bonda, kterého charakterizoval oblek, sexy vzhled, macho mužství, rychlá auta, krásné ženy, luxus i nebezpečí. Většina z toho teď zmizí, takže nejde o fakt, že může být v kůži agenta 007 kdokoli. James Bond je zkrátka pryč.

Za půl roku uvidíme nového Bonda v kině. Čas ukáže, jak diváci přijmou nové obsazení, ale i kompletně jiný nádech, jaký filmová značka dostala. No Time To Die možná naznačí směr, kterým se budou filmy s tématikou agenta 007 ubírat dál. Označení „bondovky“ ale zůstane už jen pro 25 filmů, které uzavírají příběh Jamese Bonda.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Quentin Tarantino i Leonardo DiCaprio hájí poctivé filmařské řemeslo. Co je pravdy na tom, že klasická filmařina končí

Kauza Ježek Sonic. Jim Carrey se vyjádřil k neobvyklému kroku změnit hlavní postavu kvůli nespokojenosti fanoušků