Kyberstalking. Jaké jsou fungující triky kyberstalkerů, kde na ně narazíte a jak se bránit

Pouhé „ahoj“ může přerůst v něco víc. Třeba rovnou v noční můru. Bláznů je mezi námi dost a i vy proti sobě můžete mít tichého nepřítele se schopnostmi predátora. Mrkněte se do e-mailu a prověřte si, s kým si to píšete na seznamce. Triky kyberstalkerů jsou stále velmi prosté, ale nesmírně účinné!

Kyberstalking a jeho fígle. Kteří lidé ho provádí a kde na ně můžete narazit

Máte za sebou těžký rozvod, během kterého přijdete o pár souprav nádobí, gauč televizi, psa i nějaké ty peníze na kontě. Když se dostanete z nejhoršího, máte chuť začít znovu. Jenže ono to nějak nejde. Na sociálních sítích o vás kolují prapodivné lži, do práce chodí výhružné e-maily, které zesměšňují vaši výkonnost i osobnost, a aby toho nebylo málo, mobil se vám plní nevyžádanými textovými zprávami. Kyberstalking vás dokáže zničit. Stojí za vším šílená bývalá manželka, nebo na krku máte neznámého stalkera? Ani jedna varianta není dobrá.

Debile!

Pronásledování ve virtuálním prostředí. Tak to přesně je cybertalking nebo též po našem kyberstalking. Jednoduše řečeno, jedná se o šikanu pomocí elektronických zařízení nebo aplikací. Obvykle začíná u úmyslných a opakujících se komentářů. „Jsi idiot! Stejně nic nedokážeš!“ Tyhle útoky mají za cíl znejistit oběť, ranit ji a otravovat. Zpravidla se narážky postupem času stupňují, navíc se objevují nepravdivá obvinění, hanlivá prohlášení a další podobné hrozby. Vždy však záleží na konkrétním typu stalkera.

Těžce pomstychtivý, který nevidí nalevo ani napravo, tedy klidně i zhrzená bývalá láska. Další je člověk jednající v tichosti nebo naopak veřejně, ale také pronásledovatel jako součást organizované skupiny. Statistiky varují, že podobné existence operují zvlášť na seznamovacích portálech. Jenže u nich to jen začíná.

Stačí, když kolegu kvůli vám vyhodí z práce, a hned ho můžete mít za zadkem. Výjimečné však není ani to, pokud vás útočník vůbec nezná. Jen se mu nelíbí vaše profilovka nebo názory kdesi v uzavřené skupině, jenž s vámi sdílí. Často jsou to osamělí lidé toužící po vztahu a sexu. Bývají nezaměstnaní, mají za sebou partnerské a profesionální selhání, hledají pomstu. Jen tak, aby zabili čas.

Pšt, i stěny mají uši

Světová organizace Working to Halt Online Abuse přitom má zmapováno, že nejvíce jsou napadány oběti v letech od 18 do 30 let, víc než polovina obětí je nezadaných, 40 % kyberstalkerů jsou muži, 30 % ženy, a o zbytku se pouze spekuluje. Jo a 30 % kyberstalkingu se odehrává prostřednictvím Facebooku. Je důležité si uvědomit, že v mnoha státech je takové chování nezákonné, ale lze se mu, i když s vypětím sil, bránit. Stejně jako nepřetržitému sledování.

Když si sestavíte puzzle

Bohužel existuje celá řada monitorovacích aplikací a spywaru, tedy špehovacích zařízení. Ti zručnější k přístupu k vašemu telefonu v podstatě nic nepotřebují. Pouhým nevinným kliknutím na obrázek lze stáhnout monitorovací aplikaci – bez vašeho vědomí. Synchronizace s vaším zařízením je pak otázkou vteřiny, což je poměrně problém. Jizvy, modřiny a bouchance na první pohled vidět jsou, ale tohle je jako tichá, časovaná bomba. Takže, co můžete dělat, když si váš nějaký ten pošuk vyhlédne?

Nic nemažte, nereagujte a shromažďujte důkazy, co to dá. Až sesbíráte pěknou hromádku jeho výlevů a situací, za nimiž podle vás stojí, zajděte s tím na nejbližší policejní stanici, ať si hoši taky počtou. V lednu roku 2010 byl termín stalking zaveden do trestního zákona pod názvem nebezpečné pronásledování. Kyberstalking do toho samozřejmě spadá také. Pachateli hrozí odnětí svobody až na tři roky, tak soucit stranou a rozum do hrsti. Přece mu to všechno nenecháte zadarmo! Nebo snad ano?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Američané chtějí bombardovat hurikán. Kde myšlenka vznikla, jak to provést a proč to není dobrý nápad

Historická fakta neběžela vždy podle školních osnov. Co bylo ve skutečnosti jinak, než jak to vykládá obecná pravda