Historická fakta neběžela vždy podle školních osnov. Co bylo ve skutečnosti jinak, než jak to vykládá obecná pravda

Škola je základ života, o tom žádná. Co tu člověk pochytí během přestávek, to ho připraví na drsnou realitu všedních dní budoucnosti. A v hodinách dějepisu? Tam už to tak slavné není. Spousta všeobecně známých historických „faktů“ se totiž udála trochu jinak, pokud vůbec.

Historická fakta neběžela vždy podle dějepisu. Co bylo ve skutečnosti jinak

Údajná historická fakta se občas vykládají po celé generace poněkud mylně. Pyramidy v Egyptě postavili otroci? Právě že ne. Jasně, všechno to přesouvání obřích kvádrů z bodu A do bodu B měla na svědomí levná a snadno nahraditelná pracovní síla, ale stavbu prováděli „zedníci“. Placení profíci, kteří se střídali v tříměsíčním cyklu a pobírali regulérní plat. Ve stínu rostoucích pyramid znělo práskání biče a steny tisíců otroků, ale na stavbě samotné jste nic takového vidět nemohli.

Porno světu vládne!

Jak dlouho to lidské společnosti trvalo, než se z fascinujícího objevu „oživlých obrázků“ filmu propadlo do morálního bahna, a začalo natáčet i erotické snímky? Řekněme, že slůvko „trvalo“ není na místě. První soft péčko má na přebalu datum 1896, a režíroval jej Albert Kirchner. Dvouminutové černobílé dílko má název Le Coucher de la Mariée, a vyprodukováno bylo v tomtéž roce, jako vůbec první film.

21:1. Chcete ještě něco dodat?

Posledních pár týdnů se nám tu rozmáhá takový nešvar, a to nadávat na „Rudé osvoboditele“ a glorifikovat Spojence ze západu. Pravda je taková, že aspoň poprvé, v pětačtyřicátém, jsme ty výletníky od Moskvy všichni dost upřímně vítali. A když už budeme vyčíslovat ty padlé za evropskou svobodu: na každého jednoho mrtvého „spojence ze západu“ připadá 21 kluků ze Sovětského svazu, kteří se nevrátili domů. Jen tak, pro srovnání na příště.

Malý mužík s velkými sny

Zakomplexovaný zuřivý pidimužík, zakrslý Korsičan, nejmenší generál světa? S výškou 169 centimetrů nepatřil Napoleon Bonaparte k vzrůstem malým mužům, vlastně tehdy to byl naprosto běžný výškový průměr. Nehledě na to, že svými činy převyšoval i obry. Legendu „malého“ si vysloužil prostým zvykem obklopovat se alespoň o hlavu většími gardisty. Protože tak na něj nikdo nemohl vystřelit. Praktické.

Jednobarevné sňatky

Ti zlí, zlí Jihoafričani, kteří v rámci apartheidu zakazovali mezirasové sňatky!“ zaznívá z dnes multikulturně obrozených Spojených států a Německa. Ano, pravda. Je to jedna z ne zrovna malých skvrnek na historii této mladé a jinak moc hezké země. A jak dlouho že se na této formě útlaku v JAR podíleli? Mezi lety 1949-1985, tedy šestatřicet let. Američanům přitom to samé vydrželo v rozmezí 1776-1967, tedy 191 let. A Němci? Fakt jim máme něco připomínat? Některé národy se na historická fakta snaží raději zapomenout.

Co vlastně položilo Nixona?

Aféra Watergate byla pecka, něco jako Čapák na desátou. Masakr. Ne zrovna populární americký prezident Robert Nixon pak musel na kobereček před Senát, kde musel s barvou ven. Ukázalo se totiž mimo jiné, že si do foroty pořizoval spoustu záznamů z nelegálních odposlechů. Přímo usvědčujících materiálů z aféry Watergate se týkalo 200 záznamů, nějakých 63 hodin audia. V čem je problém?

Že těch před Senátem řešených záznamů bylo dohromady přes 3500 hodin, další část se jich ztratila nebo byla „omylem“ vymazána. A my dodnes nevíme, co bylo na těch ostatních. Pořád jsou totiž neveřejné. A tak vlastně není jisté, kvůli čemu konkrétně tu rezignaci nakonec podal. Vzhledem k tomu, jaké věci se ve světě děly a v čem všem měl Nixon prsty, byla totiž událost s jednou vloupačkou do sídla Demokratů vlastně jen taková drobnůstka.

Květinové děti mají jiné starosti

Válka netěšila hipíky, a jejich květinová generace byla hlavní silou, která rozložila americké vojenské angažmá ve Vietnamu. I tady se ale obecná historická fakta pletou. Květinové hnutí ve Státech si jelo svoje, a souboji s establishmentem nedávalo velkou prioritu. Podle průzkumů a volebních výsledků patřili mezi největší odpůrce války lidé nad padesát let věku. Dílem tedy rodiče vojáků, kteří si pamatovali válku na vlastní kůži. Hippíkům byla válka vesměs ukradená. Peace!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přepisování historie. Které národy si s chutí upravily vlastní minulost a tváří se, že se nic neděje

Diktatura přinesla také pozitivní výsledky. Jaké zásluhy se nedají upřít samozvaným masovým vrahům