České filmy aktuálně v kinech: Nabarvené ptáče, Národní třída a Pražské orgie. Proč na ně vyrazit a co mají společného

Nabarvené ptáče, Národní třída a Pražské orgie. To jsou zajímavé české filmy, které jsou aktuálně v našich kinech a mají dokonce i něco společného. Byly natočené podle knižních bestsellerů. Co by vám nemělo utéct a čím si vás mohou získat?

České filmy v kinech, které stojí za shlédnutí. Co by vám nemělo utéct

Aktuálně možná narazíte na další české filmy v kinech. Ale raději neztrácejte čas a dejte na náš výběr. Tohle jsou tuzemské počiny, které si zaslouží vaši pozornost. A hned si povíme i proč a nějakou tu zajímavost navrch.

Nabarvené ptáče půjde do kin i v USA

Nabarvené ptáče je ambiciózním snímkem a osobním projektem Václava Marhoula, který film financoval i z vlastní kapsy. Jedná se o adaptaci stejnojmenného románu z roku 1965, který má na svědomí polský spisovatel Jerzy Kosiński. Příběh začíná v Polsku roce 1939, kdy posílají rodiče ze strachu z vyhlazování Židů svého syna směrem na severovýchod, aby tam nalezl útočiště a přežil tak válku. Chlapcova pěstounka ale zanedlouho umírá a malý kluk se ocitá sám uprostřed znepřáteleného světa. Podle jeho vzhledu ho všichni považují za cikánské nebo židovské dítě a nikdo mu tak nechce nabídnout střechu nad hlavou. Chlapec tráví čas na cestách, často hladoví a je svědkem neobyčejné krutosti lidí.

Kniha vzbudila v době svého vydání kontroverzi kvůli svému podání násilí. Po letech se ale román přesunul z černé listiny do popředí a stal se bestsellerem, který sklidil řadu ocenění. Filmové zpracování režiséra Marhoula také vstoupilo mezi diváky s komentářem, jak moc je film brutální. To je ale mýtus, protože je natočený s elegancí a žádná jatka se nekonají. Otázkou je, jestli tento šířený drb snímku uškodil nebo mu naopak zajistil lákavou reklamu. Zaujme mezinárodní obsazení, například Stellan Skarsgård nebo Harvey Keytel. Ten byl obsazen, když se spočítalo, že by byl John Malkovich příliš drahý. Nově teď Nabarvené ptáče získalo amerického distributora IFC Films, takže ho uvidí i diváci za oceánem. Snad se bude líbit i tam.

Hrdina naší doby

I film Národní třída vznikl podle knižní předlohy. Stojí za ní spisovatel Jaroslav Rudiš a byla vydána v roce 2013. Ten se také podílel na scénáři spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem. Hlavním hrdninou je chlapík, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam (Hynek Čermák). Žije sám v bytě v Praze, cvičí a rozdává moudra večer v hospodě. Přes den natírá střechy paneláků. Jeho kolegou je mladý kluk Psycho (Jan Cina), pro kterého je Vandam takový učitel. Snaží se také udělat dojem na Lucku (Kateřina Janečková), která v jeho milované Severce točí pivo. Právě ta má jednou nepříjemnou návštěvu. Člověk, který za ni převzal její dluh, chce teď peníze zpátky. Vandam se tak rozhodne dát věci do pořádku, i když pozadí problému není tak jednoduché.

Příběh není úplným přepisem knihy, protože v té vede hrdina vnitřní monology, a z toho důvodu mu ve snímku přibyl mladý kolega Psycho. Oblíbený Hynek Čermák ale podle všeho podává svůj obvyklý a snadno uvěřitelný výkon. Vulgarismy tahle sídlištní komedie nešetří, takže kdo má rád styl MOST!, zklamaný nebude.

Tenkrát v Praze

Film Pražské orgie má také stejný název, jako literární dílo, kterým se inspiroval. Autorem je Philip Roth, světově proslulý americký spisovatel, který obdržel řadu prestižních ocenění, včetně Pullitzerovy ceny. Zajímavé na tom je, že Philips Roth miloval Československo, do kterého se rád opakovaně vracel. Hledal tu mimo jiné únik před slávou, ale i inspiraci od českých lidí a autorů, kteří v té době nesměli psát. Pražské orgie z roku 1985 jsou potom shrnutím jeho zážitků z našeho hlavního města.

Příběh filmu vypráví o dramatické návštěvě Nathana Zuckermana (autorovo alter ego) v Praze v polovině 70. let, který se rozhodne ze země odvézt a zachránit rukopis nevydané knihy. Do cesty se mu připlete svérázná spisovatelka Olga a další postavy. Příběh se postupně proplétá tak, že není jasné, kdo je přítel a kdo hraje na dvě strany. To všechno v kabátku normalizace a pohledem Američana na tehdejší Československo.

Snímek Pražské orgie se může pyšnit další zajímavostí, kterou je fakt, že režisérka Irena Pavlásková získala osobně práva na natočení snímku od slavného autora ještě v době jeho života. V dějinách českého filmu je to poprvé. Bohužel, Philip Roth zemřel v roce 2018 na Manhattanu. V hlavních rolích se objeví Jonáš Chernick a Ksenia Rappaport, z českých herců potom Pavel Kříž, Klára Issová nebo Jiří Havelka. Dále ve filmu uvidíte Miroslava Táborského, Martina Stránského, Petra Vondráčka nebo Jana Hrušínského. Premiéra v kinech je 10. listopadu 2019.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: Rambo: Poslední krev přináší brutalitu a rozdělí fanoušky na dva tábory. Co očekávat před návštěvou kina

Recenze: Ad Astra vás vystřelí až k Neptunu a ukáže realistické cestování vesmírem. Brad Pitt i nekonečný vesmír diváka pohltí