Co by určitě nemělo chybět v dílně správného kutila?

Český národ je všeobecně znám svým kutilským uměním a vynalézavým duchem. Touha po zjednodušení náročných činností a zdravý selský rozum umožňuje kutilům vytvořit relativně jednoduché nástroje či věci, jimiž si usnadní náročnou práci. Žádný sebešikovnější kutil se ovšem neobejde bez řádně zařízené díly, která mu poskytuje potřebné zázemí.

co by nemělo chybět v dílně

Co by tedy nemělo chybět v dílně správného kutila?

Udržujte v dílně pořádek pomocí polic a regálů

Není nic horšího, než když vejdete do své dílny a veškerý materiál a nářadí máte naházené na jedné velké hromadě. V takovém prostředí určitě nemáte sebemenší chuť něco vytvářet. Koneckonců i kdybyste ji měli, tak vám bude hledání šroubováku nebo hmoždinky trvat neuvěřitelně dlouho. Naprostým základem dobře zařízené díly by tedy měly být přehledné regály a police. Místa na uložení nového nářadí a pomůcek není nikdy dost.

Ještě před pořízením polic si dobře rozmyslete, jak a kde chcete dané věci skladovat. V obchodě pak máte daleko lepší představu o tom, jaké regálové systémy vlastně hledáte. Nezapomeňte na odhadnutí nosnosti. Na výběr máte z klasických kovových regálů, jimž více než zdatně konkurují regály šroubovací.

Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Regálové systémy z kovu jsou pevné a mají velkou nosnost, ovšem šroubovací regály si můžete přizpůsobit přesně podle vašich představ.

Na správném ponku jde práce rychle od ruky

Jakmile si v dílně uklidíte, můžete se okamžitě pustit do práce. Každý správný kutil ovšem ví, že nelze pracovat jen tak na kolenu či na zemi. Další velice podstatnou součástí díly je kvalitní a dostatečně velký ponk, nebo chcete-li pracovní stůl.

Ten může mít mnoho různých variant a každý kutil bude pravděpodobně preferovat něco trochu jiného. V každém případě vám musí ponk poskytnout dostatek prostoru pro práci a ideální je, pokud je osazen děrovanou stěnou sloužící k uložení nářadí. Šroubováky, pilky nebo klíče tak máte okamžitě po ruce.

Jaké nářadí je opravdu kvalitní?

Diskuse o kvalitě nářadí té či oné značky je mezi kutily velmi frekventovaná. Osobní preference se značně liší, protože někdo nedá dopustit na značku Bosch a jiný kupuje nářadí zásadně od firmy Makita. Mezi profesionály je díky své výdrži a výkonu oblíbené akumulátorové nářadí Milwaukee. V současné době však na značce nářadí zase tolik nezáleží, protože mezi jednotlivými výrobci jsou jen malé rozdíly.

Daleko zásadnější je vyhnout se pochybnému a levnému nářadí ze supermarketů, které moc dlouho nevydrží. Raději investujte více peněz do kvalitní AKU vrtačky či úhlové brusky, neboť takové nářadí má mnohem delší životnost.

Nezapomeňte ani na ruční nářadí

Co by nemělo chybět v dílně kutila? Elektrické nářadí je sice skvělé a snadno se s ním pracuje, ovšem některé kutilské činnosti jednoduše nelze provádět bez použití kvalitního ručního nářadí. To vybírejte vždy v prověřeném a specializovaném obchodu. Kladivo, kombinačky, kleště nebo různé velikosti šroubováků nakupujte vždy jednotlivě a snažte se vybrat to nejlepší možné nářadí.

Určitě se vám bude hodit i sada základních klíčů a imbus klíčů. Samozřejmostí by měla být dostatečná zásoba lepicích pásek, fázová zkoušečka nebo nejrůznější lepidla a tmely.

Bezpečnost je vždy na prvním místě

I když si většina domácích kutilů myslí, že se jim ve vlastní dílně nemůže nic stát, opak je pravdou. Jedny z nejhorších zranění vznikají právě v domácí dílně, a proto byste neměli podceňovat množství, a hlavně kvalitu ochranných pomůcek. Naprostým základem jsou ochranné brýle a kvalitní rukavice.

V případě práce s elektrickým nářadím pak oceníte chrániče sluchu. Samozřejmostí je použití bezpečnostní obuvi s pevnou patou i špičkou. Jestliže se vydáte kutit v pantoflích, hrozí vám nepěkné zranění dolních končetin.

Dílna je pro kutila druhým domovem. Pokud chcete i vy vytvořit něco svépomocí, nejprve si v dílně ukliďte a poté ji vybavte potřebným nářadím a regálovými systémy.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kutilský slang. Víte co znamená macek, ráčna nebo šukačka?

Naučit se kreslit v dospělosti se vám může hodit třeba při kutilském projektu. Nikdy není pozdě