Naučit se kreslit v dospělosti se vám může hodit třeba při kutilském projektu. Nikdy není pozdě

Kreslení a malování už dávno není zábavou jen pro děti. Snad každého z nás někdy napadlo, že by taky chtěl umět kreslit jako … Kolikrát už jste si prohlíželi nějaký obrázek a zalitovali, že také tak neumíte kreslit? A vy, pánové, víte, o kolik snazší by bylo domácí kutění, kdybyste si uměli svůj „vynález“ správně nakreslit?

Malovat může každý

To si dobře zapamatujte. Stačí chtít, trénovat a mít trpělivost. Žádný učený z nebe nespadl, a vy taky ne. A víte, jakou radost svým dětem uděláte, když s nimi budete kreslit? I když se vám nebude ze začátku dařit, nezoufejte. Chce to cvik. I když teď nenamalujete ani rovnou čáru, neznamená to, že ji nenamalujete nikdy. Postačí trénink a dobrý učitel.

zdroj: drawplanet.cz

Co mi to dá?

Asi si říkáte, ztráta času. Někde si jen tak čmárat. K čemu mi to bude? Jen tím přijdu o čas, který jsem mohl věnovat něčemu důležitějšímu. Ale každý člověk potřebuje chvilku pro sebe. Ty vaše možná trávíte v dílně, něco vyrábíte. Co kdybyste si práci usnadnili tím, že si namalujete plánek pro výrobu té poličky, co chce manželka, domečku na zahradu, který si děti už tak dlouho přejí? Budete překvapeni, kolik nových možností a zkušeností vám malování dá.

  • Začnete si všímat krás kolem sebe
  • Budete rozvíjet svou představivost
  • Zapojíte opačnou část mozkové hemisféry než při běžných činnostech
  • Odpočinete si, vrátíte se do dětských let a objevíte svou hravost
  • Zvýšíte si sebevědomí
  • Vyjádříte i to, co se slovy říct nedá
  • Utřídíte si myšlenky a pocity

Čtěte také: proč má smysl kreslit a malovat?

zdroj: drawplanet.cz

S uměním se setkáváme vždy a všude

Kdo vymyslel vzory na pohovce? Na látce vašich kalhot? Podle čeho vzniklo první auto? A co třeba Národní divadlo? Podle čeho se staví dům? A co ilustrace v dětských knížkách? Nejdříve je někdo nakreslil. A ten někdo se to také musel naučit. Zkoušel a zkoušel, až se prokreslil k profesionálním dílům.

Že se nechcete vrátit do školy?

Nemusíte. Můžete kreslit doma jen tak pro radost. Ale pokud se to opravdu chcete naučit, poohlédněte se po kurzu kreslení. Lektoři jsou sami malíři, kteří mají tyhle perné začátky už za sebou. Vědí, jak a čím kreslit. A své zkušenosti vám rádi předají.

Nemusíte se bát ani stydět. Poznáte skvělé lidi, kteří na tom jsou, nebo alespoň byli, jako vy. A hlavně – kurzy malování jsou na hony vzdálené tomu, co si pamatujeme ze školy. Budete malovat podle sebe, nikdo vám nebude přikazovat, co a jak máte kreslit. Popustíte uzdu své fantazii. Odpočinete si. A až příště přijde váš syn nebo dcera, že neví, jak namalovat pejska, budete za hrdinu, že pejska nejen nakreslíte, ale i je to naučíte.

Autor: red